Syrop z cebuli – jak zrobić syrop z cebuli (przepis w 5 wersjach). Czy syrop z cebuli na kaszel jest odpowiedni dla dzieci i w ciąży?

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Zaktualizowano 
Syrop z cebuli to skuteczny środek przeciw kaszlowi stevepb/pixabay.com
Cebula: jedno z najpopularniejszych warzyw to nie tylko cenna przyprawa kuchenna, ale też silny lek stosowany w objawach przeziębienia. Najprostszą jego formą jest syrop z cebuli, który pomaga na kaszel i wzmacnia odporność, a przy tym nadaje się nawet dla dzieci. Zobacz, jak zrobić ten skuteczny preparat i poznaj jego właściwości zdrowotne.

Cebula jest cenionym lekiem na różne dolegliwości już od 5 tysięcy lat, bo jej działanie docenili m.in. starożytni Sumerowie. Roślina ta stanowi dobre źródło witaminy C, B1, B2, B6 i manganu, zawiera kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, potas i krzem. Obfituje w antyoksydant kwarcetynę oraz związki siarkowe będące pochodną aminokwasu cysteiny (oraz produkty ich rozpadu, obecne w olejkach lotnych). To głównie one zapewniają wyjątkowe właściwości tego warzywa.

Czytaj także

Syrop z cebuli – właściwości zdrowotne

Zalety zdrowotne cebuli to działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, ułatwiające oddychanie i usprawniające krążenie. Zawarte w niej substancje obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi, działając przeciwmiażdżycowo. Cebula zapewnia też związki o potwierdzonym działaniu hamującym rozwój komórek raka jelita grubego, prostaty, przełyku i żołądka. Niedawno okryto też, że obecny w niej związek o nazwie onionina A zapobiega rozwojowi raka jajników.

Cebula jest stosowana wewnętrznie w postaci syropu, soku, herbatki czy wina cebulowego w dolegliwościach związanych z przeziębieniem, a także przy astmie, schorzeniach serca, pasożytach. Zewnętrznie używa się jej do dziś w takich dolegliwościach jak drobne rany, oparzenia, użądlenia owadów, odciski czy brodawki. Wyciąg z cebuli wchodzi w skład najskuteczniejszych kremów przeciw bliznom.

Możliwe działania niepożądane, zwłaszcza przy dużej koncentracji związków cebuli, to podrażnienie śluzówki jamy ustnej i żołądka u osób wrażliwych (a przy spożyciu dużej ilości również obciążenie wątroby). Wiele z nich dobrze toleruje jednak cebulę gotowaną, duszoną lub smażoną w małej ilości tłuszczu. W tym przypadku bardziej polecany będzie syrop z cebuli przygotowany z jej podgrzewaniem.

Syrop z cebuli jest niewskazany dla osób z ostrym nieżytem żołądka i jelit oraz niskim ciśnieniem krwi. Jego stosowanie w przypadku przewlekłego przyjmowania leków najlepiej skonsultować z lekarzem.

Syrop z cebuli na kaszel i ból gardła

Cebula przynosi ulgę w objawach przeziębienia, takich jak kaszel, zapalenie gardła, infekcje migdałków i katar. Syrop z cebuli pomaga w przypadku uporczywego kaszlu suchego, ponieważ upłynnia wydzielinę w oskrzelach. Ułatwiając odkrztuszanie również przy kaszlu mokrym. Rozszerza oskrzela (również u astmatyków) i łagodzi obrzęk śluzówek, natomiast palące związki świeżej cebuli wspomagają ich oczyszczanie. Syrop z cebuli działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwdrożdżakowo i przeciwzapalnie, jak również wspomaga odporność organizmu.

Syrop z cebuli warto przygotować zawczasu, odcedzić i trzymać w lodówce – będzie idealny za każdym razem, gdy poczujemy, że łapie nas przeziębienie
Syrop z cebuli warto przygotować zawczasu, odcedzić i trzymać w lodówce – będzie idealny za każdym razem, gdy poczujemy, że łapie nas przeziębienie heikerau/123RF

Oprócz intensywnego zapachu (który można złagodzić za pomocą dodatku soku z cytryny lub wypicia wody z cytryną, a jeszcze lepiej – zielonej herbaty, działającej nawet skuteczniej od gum do żucia) wadą syropu z cebuli może być wysoka zawartość cukrów prostych. W niektórych przypadkach lepiej więc będzie wybrać przepis przewidujący mniejszą ilość dodatku słodzącego, ew. przygotować sok z cebuli np. w wyciskarce.

W syropie cebulowym cukier stołowy lepiej zastąpić miodem, który zawiera szereg związków antyseptycznych i wzmacniających odporność. W porównaniu jednak z wyrobami aptecznymi ten domowy i tak będzie zawierał go mniej, a na pewno będzie też wolny od stosowanych często konserwantów, sztucznych barwników i aromatów. Jako produkt świeżo przygotowany będzie też najbogatszy w cenne aktywne związki.

Dowiedz się więcej na temat:

Jak zrobić syrop z cebuli – przepis w 5 wersjach

Do przygotowania syropu z cebuli potrzebna jest co najmniej jedna cebula oraz miód bądź cukier. Syrop będzie gotowy nawet w ciągu kilku godzin.

Zwykle podaje się go osobom dorosłym do 4 razy dziennie w dawce od łyżeczki od herbaty do 2 łyżek stołowych (dawka zależy od mocy syropu). Dla dzieci powyżej 5 roku życia dawka wynosi 1-2 łyżeczki.

  • Syrop z cebuli na szybko – posiekaj średnią cebulę, połóż na talerzyku, zasyp 2 łyżkami cukru i odstaw w ciepłe miejsce na kilka godzin, po czym pij wydzielający się syrop i dodawaj kolejne porcje cukru.
  • Syrop z cebuli całonocny – pokrój drobno średnią cebulę, przełóż do słoika, dodaj 2 łyżki miodu, wymieszaj, zamknij słoik i odstaw na noc. Do cebuli można też dodać pokrojone ząbki czosnku.
  • Syrop z cebuli przekładany – pokrój 2-3 cebulę na grube plastry, po czym układaj warstwami w słoiku, przesypując cukrem lub przekładając niezbyt gęstym miodem i dociskając każdą warstwę do dna. Odstaw na 2-3 godziny, a najlepiej na co najmniej 12 godzin. Od czasu do czasu potrząsaj zawartością słoika. Zużyj w ciągu kilku dni. Do cebuli możesz też dodać plastry cytryny (bez konserwantu na skórce – ekologicznej) albo obranego korzenia imbiru – dodatki te wzmacniają działanie syropu. Pij od łyżeczki do łyżki od 2-3 razy to 3-4 razy dziennie. U dzieci stosuj od 2. roku życia.
  • Syrop z cebuli tartej – zetrzyj 2-3 cebule na stalowej lub szklanej tarce o grubych oczkach i wymieszaj ze 5 łyżkami miodu, odstaw na godzinę, a następnie powoli podgrzej (nie gotuj). Odcedź i wyciśnij z miazgi sok np. na sicie albo na chuście serowarskiej, ew. złożonej kilkukrotnie gazie. Pij po łyżeczce syropu 3 razy dziennie.
  • Syrop z cebuli gotowany – pokrój drobno średnią cebulę, zalej szkl. wody i zagotuj, a następnie lekko schłódź, dodaj 2 łyżki cukru lub miodu, odstaw na 30 minut, po czym odcedź i przelej do czystego naczynia. Pij od 5 do 10 łyżek w ciągu dnia.

Czytaj także

Syrop z cebuli dla dzieci – czy nadaje się dla niemowlaka?

Syrop z cebuli może być różnie tolerowany przez dzieci, co wynika głównie z jego intensywnego smaku. Niektóre dzieci jednak bardzo go lubią i nie będą mieć z nim problemów.

Swego czasu przyjmowało się, że syrop z cebuli nadaje się dla dzieci powyżej drugiego, a nawet piątego roku życia. Jednak wg najnowszej wiedzy nie ma przeciwwskazań do podawania niewielkich jego porcji (zwłaszcza, gdy nie jest bardzo słodki) również młodszym pociechom. Wprowadzenie cebuli do diety malucha tak jak w przypadku innych produktów wymaga czasu, by młody układ pokarmowy mógł się do nich przyzwyczaić.

Cebulę należy wprowadzać dopiero po innych, bardziej neutralnych w smaku warzywach, dodawaną jako przyprawa do dań gotowanych. Może to mieć miejsce już w 9.-10. miesiącu życia niemowlaka.

Czytaj także

Syrop z cebuli w ciąży – czy jest dozwolony?

Syrop z cebuli jest też bezpieczny dla kobiet ciężarnych, które ze względu na zdrowie dziecka nie powinny przyjmować chemicznych leków zwalczających objawy przeziębienia. W niektórych przypadkach może mieć podwójnie korzystne działanie, bo m.in. obniża zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi, które jest podniesione nawet u 6-8 proc. kobiet oczekujących pociechy, i nieleczone grozi poważnymi powikłaniami.

Inaczej jest już u młodych matek, które karmią piersią. W ich przypadku syrop z cebuli może być niewskazany, ponieważ zawarte w nim związki wpływają na smak i skład mleka, które w efekcie może maluchowi nie smakować oraz wywoływać u niego kolki i gazy. Być może jednak małe jego ilości nie będą powodować niekorzystnych objawów – warto sprawdzić.

Czytaj także

ZOBACZ: Cebula należy do tzw. „czystej piętnastki”, czyli 15 warzyw i owoców najmniej skażonych pestycydami:

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3