Cytryny – właściwości lecznicze, witamina C i kalorie. Właściwości odchudzające wody z cytryną

Natalia FalarzZaktualizowano 
Robert Przybysz (123rf.com)
Cytryny uważane są za owoce, w których zawartość witaminy C jest największa, ale nie jest to prawdą. Cytryny zawierają jej jednak na tyle dużo – 53 mg/100 g, że ich spożywanie wspiera odporność organizmu. Ponadto cytryny są ważnym składnikiem diet odchudzających. Cytryna poprawia również wydzielanie enzymów trawiennych i przyspiesza samooczyszczanie organizmu, dlatego jest ważnym składnikiem diet oczyszczających. Poza tym, w cytrynie znajduje się sporo rutyny zapobiegającej utracie witaminy C z organizmu i uszczelniającej naczynia krwionośne. Przybliżamy właściwości cytryny.

Cytryny – właściwości lecznicze

Właściwości prozdrowotne cytryny były docenione już w Chinach oraz w Indiach, skąd prawdopodobnie pochodzi ten owoc. Cytryna powstała ze skrzyżowania limy z cytronem, czyli owocem znanym z otrzymywania kandyzowanej skórki. W Europie cytryna pojawiła się w XI wieku. Aktualnie przeprowadzone badania dowodzą, że cytryna jest źródłem:

  • beta-karotenu,
  • witamin z grupy B,
  • witaminy E,
  • potasu,
  • magnezu,
  • żelaza.

W cytrynie znajdują się również terpeny odpowiadające za produkcję śliny. Nadmierna ilość śliny odpowiada natomiast za wydzielanie soków trawiennych i przyspiesza oczyszczanie organizmu. Dlatego, woda z cytryną jest polecana na początek dnia osobom, które się odchudzają. Trzeba jednak równocześnie pamiętać o tym, że napój ten pobudzi apetyt.

W cytrynie znajduje się również limonen, silny przeciwutleniacz  o właściwościach przeciwnowotworowych. Związek ten odpowiada za niszczenie komórek rakowych m.in.:

  • jamy ustnej,
  • skóry,
  • płuc,
  • piersi,
  • żołądka,
  • okrężnicy,
  • neuroblastomy występującej u dzieci.

Warto dodać, że cytryna obok żurawiny wykazała najsilniejsze działanie hamujące w namnażaniu się komórek raka wątroby, co wykazało badanie in vitro. Jako, że limonen pozostaje w krwiobiegu przez długi czas, to naukowcy uważają, że lepiej niż inne substancje odżywcze hamuje rozwój komórek nowotworowych. Najwięcej właściwości zdrowotnych wykazuje skórka cytryny.
Cytryna zawiera w sobie naturalne antybiotyki, w związku z czym poleca się ją również stosować wspomagająco w leczeniu infekcji, zarówno wirusowych, jak i bakteryjnych. Sok z tego owocu doskonale nadaje się do płukania gardła podczas:

  • zapalenia jamy ustne,
  • zapalenia gardła,
  • zapalenia migdałków.

Właściwości antyseptyczne cytryny sprawiają, że już od wieków używana jest ona jako skuteczny środek wspomagający przy odkażaniu ran. Polifenole, które znajdziemy w soku z cytryny pomagają też zapobiegać rozwojowi schorzeń układu krążenia – miażdżycy i nadciśnienia. Największe znaczenie ma z nich rutyna, która m.in.:

  • uszczelnia i uelastycznia naczynia krwionośne,
  • powstrzymuje krwawienie z dziąseł,
  • chroni naczynia krwionośne przed pękaniem,
  • zapobiega pojawianiu się siniaków i wspomaga ich wchłanianie.

Liczne badania udowadniają także, że terapia sokiem z cytryny jest pomocna w obniżaniu ciśnienia krwi. Jeśli zaś chodzi o układ pokarmowy, to woda z cytryną okazuje się niezastąpiona w ograniczeniu niestrawności oraz w regulacji wypróżnień.

Warto przeczytać:

Cytryny – właściwości odchudzające

Cytryna jest bogata w błonnik odpowiadający za odchudzanie organizmu oraz za jego oczyszczanie. Sok z cytryny przyspiesza metabolizm, dlatego warto pić go wspomagająco podczas diety. Zimą szklanka wody z cytryną chroni przed przeziębieniem, z kolei latem nawadnia organizm. Wodę z cytryną poleca się pić rano, najlepiej zaraz po przebudzeniu. Zaleca się to zrobić pół godziny przed pierwszym posiłkiem. Korzystne rezultaty dla zdrowia można zauważyć po około 2 tygodniach regularnego picia wody z cytryną. Szklanka wody z cytryną dostarcza tylko 9 kcal i pokrywa zapotrzebowanie na witaminę C w 25 proc.. Jest to dobra alternatywa dla czystej wody.

Poznaj produkty, które przyspieszają metabolizm i wspomagają odchudzanie.

Jedz i chudnij! 10 produktów na szybszy metabolizm i sprawni...

Surowa cytryna bez skórki w 100 gramach zawiera niecałe 29 kcal i dostarcza około 50 mg witaminy C (kwasu askorbinowego).

Badania dowiodły, że witamina C ma wiele pozytywnych właściwości. Dlatego spożywanie cytryn ma dobry wpływ na nasz organizm. Oto kilka przykładów.

  • W wodzie z cytryną znajdują się przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze zawarte w wodzie z sokiem z cytryny chronią DNA i białka komórek przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Odpowiadają one również za obniżenie ciśnienia krwi oraz zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę.

  • Woda z cytryną pomaga w pozbyciu się kamieni z nerek.

Jest to możliwe ze względu na obecność kwasu cytrynowego zapobiegającego wiązaniu się wapnia.

  • Woda z cytryną wypita na czczo nawadnia organizm.

Co ważne woda z cytryną zawiera nawet więcej elektrolitów niż zwykła woda.

  • Woda z cytryną wspomaga trawienie.

Jest to możliwe, ponieważ pokarm przesuwa się sprawnie wzdłuż przewodu pokarmowego dzięki czemu przyspiesza się wydzielanie żółci,
a tłuszcz jest szybciej trawiony.
Szklanka wody z cytryną pozwala pozbyć się zbędnych kilogramów.
Dzieje się tak, ponieważ picie wody z cytryną powoduje uczucie sytości i pełności.

  • Szklanka wody z cytryną pomaga pozbyć się toksyn z organizmu.

  • Szklanka wody z cytryną poprawia pamięć i koncentrację

To działanie wynika z tego, że wypicie szklanki wody z cytryną wpływa na optymalne nawodnienie organizmu.

  • Woda z cytryną pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Warto przeczytać również:

Czy cytryna zakwasza organizm? Kiedy cytryna jest szkodliwa?

Mylnie uważa się, że skoro cytryna jest kwaśna, to może zakwasić organizm. Natomiast, cytryna jest produktem zasadowym i pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Dlatego cytryna, chociaż jest kwaśna i ma pH 2-2,5 jest bogata w zasadotwórcze składniki mineralnej.

Cytryna może być natomiast szkodliwa, gdy tuż  po zalaniu herbaty wrzątkiem wrzuci się ją do naparu. Wynika to z tego, że w trakcie zaparzania herbaty z fusów do naparu przechodzi metal – aluminium. W niewielkich ilościach jest on trudno przyswajalny. Jednak gdy do gorącej herbaty podczas zaparzania doda się plasterek cytryny lub sok z cytryny, to aluminium w połączeniu z kwasem tworzy przyswajalny cytrynian glinu. Może się on okazać bardzo szkodliwy dla zdrowia. Dlatego cytrynę należy dodawać do naparu bez fusów i wtedy, gdy herbata wystygnie.

Woda z cytryną jest szkodliwa jedynie w przypadku, gdy jest spożywana przez osoby zmagające się z problemami żołądkowymi. Wtedy może ona dodatkowo podrażnić organizm. Na przykład, należy unikać wody z cytryną podczas zgagi, gdyż może nasilać objawy. W innych przypadkach picie wody z cytryną jest wskazane.  

Czym się kierować podczas wybierania cytryny i jak ją przechowywać?

Zawsze należy wybierać cytryny o jaskrawożółtej barwie oraz o gładkiej, lekko połyskującej skórce. W temperaturze pokojowej cytryny przetrzymują około tygodnia, natomiast w lodówce można je trzymać nawet do 6 tygodni. Najwięcej soku można otrzymać z cytryny w temperaturze pokojowej, bądź nawet nieco wyższej. Zanim sok zostanie wyciśnięty, to cytrynę można zmiękczyć, jeśli będzie się ją turlało po twardej powierzchni.

Z dużych cytryn otrzymuje się około 4 łyżki soku. Owoc warto przekroić nie na pół, ale po skosie. Jeśli potrzebna jest nam jedynie odrobina soku, to skórkę można przebić wykałaczką, wycisnąć sok, a wykałaczkę włożyć ponownie w cytrynę. Sok z cytryny, podobnie jak jej miąższ i skórka mogą być podawane do sałatek, zup oraz innych potraw, którym chcemy nadać cytrusowy smak. Cytryny nie należy pić z gorącą herbatą, ponieważ witamina C ginie w wysokiej temperaturze. Sok z cytryny często jest też dodawany do ryb, ponieważ niweluje ich nieprzyjemny zapach. Poza kuchnią, cytryna znajduje też zastosowanie w kosmetyce. Alergicy mogą ją stosować jako naturalny antyperspirant o łagodnym działaniu antybakteryjnym, tonizującym oraz odświeżającym. Cytryna jest też niezawodna w usuwaniu plam po dezodorantach. Sok cytrynowy rozjaśnia płytki paznokciowe u osób starszych oraz u palaczy.

Kuracja cytrynowa Michała Tombaka

Od lat popularnością cieszy się kuracja cytrynowa prof. Michała Tombaka, który uważa, że jest to skuteczna metoda pozbywania się z organizmu nadmiaru kwasu moczowego. Nadaje się do stosowania w dolegliwościach takich jak:

  • osteoporoza,
  • dna moczanowa,
  • cukrzyca,
  • reumatyzm,
  • nadciśnienie,
  • infekcje dróg oddechowych,
  • kamica żółciowa i nerkowa,
  • słaba odporność,
  • nerwice.

Kuracja z cytryn trwa 10 dni. Pierwszego należy wypić sok z 1 cytryny, a później dawkę zwiększa się o 1 cytrynę. W szóstym dniu kuracji wypija się sok z 5 cytryn, a od siódmego dnia do dziesiątego zmniejsza się codziennie liczbę cytryn o jedną. W dniu dziesiątym wypija się ponownie sok z 1 cytryny. Nie ulega wątpliwości, że cytryna jest korzystna dla organizmu. Dlatego, mimo kwaśnego smaku ma wielu zwolenników.

Przeczytaj również:

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Bardzo lubię zacząć dzień od szklanki cisowianki z cytryną, pobudza metabolizm i dodaje energii. Potem lekkie śniadanie, mała czarna i można lecieć do pracy

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3