Cytryny – właściwości lecznicze
Właściwości prozdrowotne cytryny były docenione już w Chinach oraz w Indiach, skąd prawdopodobnie pochodzi ten owoc. Cytryna powstała ze skrzyżowania limy z cytronem, czyli owocem znanym z otrzymywania kandyzowanej skórki. W Europie cytryna pojawiła się w XI wieku. Aktualnie przeprowadzone badania dowodzą, że cytryna jest źródłem:
- beta-karotenu,
- witamin z grupy B,
- witaminy E,
- potasu,
- magnezu,
- żelaza.
W cytrynie znajdują się również terpeny odpowiadające za produkcję śliny. Nadmierna ilość śliny odpowiada natomiast za wydzielanie soków trawiennych i przyspiesza oczyszczanie organizmu. Dlatego, woda z cytryną jest polecana na początek dnia osobom, które się odchudzają. Trzeba jednak równocześnie pamiętać o tym, że napój ten pobudzi apetyt.
Zobacz również: Kawa z cytryną – czy naprawdę wspomaga odchudzanie? Zobacz, jak zrobić espresso romano i poznaj jego właściwości zdrowotne
W cytrynie znajduje się również limonen, silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwnowotworowych. W badaniach na liniach komórkowych związek ten wykazał działanie niszczące komórki raka m.in.:
- jamy ustnej,
- skóry,
- płuc,
- piersi,
- żołądka,
- okrężnicy,
- neuroblastomy występującej u dzieci.
Warto wiedzieć, że najwięcej właściwości zdrowotnych wykazuje skórka cytryny.
Cytryna zawiera w sobie naturalne antybiotyki, w związku z czym poleca się ją również stosować wspomagająco w leczeniu infekcji, zarówno wirusowych, jak i bakteryjnych. Sok z tego owocu doskonale nadaje się do płukania gardła podczas:
- zapalenia jamy ustnej,
- zapalenia gardła,
- zapalenia migdałków.
Zobacz: Jak działa cytrynówka i jak przygotować tę lecznicza nalewkę?
Właściwości antyseptyczne cytryny sprawiają, że już od wieków używana jest ona jako skuteczny środek wspomagający przy odkażaniu ran. Polifenole, które znajdziemy w soku z cytryny pomagają też zapobiegać rozwojowi schorzeń układu krążenia – miażdżycy i nadciśnienia. Największe znaczenie ma z nich rutyna, która m.in.:
- uszczelnia i uelastycznia naczynia krwionośne,
- powstrzymuje krwawienie z dziąseł,
- chroni naczynia krwionośne przed pękaniem,
- zapobiega pojawianiu się siniaków i wspomaga ich wchłanianie.
Liczne badania udowadniają także, że terapia sokiem z cytryny jest pomocna w obniżaniu ciśnienia krwi. Jeśli zaś chodzi o układ pokarmowy, to woda z cytryną okazuje się niezastąpiona w ograniczeniu niestrawności oraz w regulacji wypróżnień.
Warto przeczytać:
Właściwości odchudzające cytryny
Cytryna jest bogata w błonnik odpowiadający za odchudzanie organizmu oraz za jego oczyszczanie. Sok z cytryny przyspiesza metabolizm, dlatego warto pić go wspomagająco podczas diety. Zimą szklanka wody z cytryną chroni przed przeziębieniem, z kolei latem nawadnia organizm. Wodę z cytryną poleca się pić rano, najlepiej zaraz po przebudzeniu. Zaleca się to zrobić pół godziny przed pierwszym posiłkiem. Korzystne rezultaty dla zdrowia można zauważyć po około 2 tygodniach regularnego picia wody z cytryną. Szklanka wody z cytryną dostarcza tylko 9 kcal i pokrywa zapotrzebowanie na witaminę C w 25 proc. Jest to dobra alternatywa dla czystej wody.
Poznaj produkty, które przyspieszają metabolizm i wspomagają odchudzanie.
Surowa cytryna bez skórki w 100 gramach zawiera niecałe 29 kcal i dostarcza około 50 mg witaminy C (kwasu askorbinowego).
Badania dowiodły, że witamina C ma wiele pozytywnych właściwości. Dlatego spożywanie cytryn ma dobry wpływ na nasz organizm. Oto kilka przykładów.
W wodzie z cytryną znajdują się przeciwutleniacze
Przeciwutleniacze zawarte w wodzie z sokiem z cytryny chronią DNA i białka komórek przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Odpowiadają one również za obniżenie ciśnienia krwi oraz zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę.
Woda z cytryną pomaga w pozbyciu się kamieni z nerek.
Jest to możliwe ze względu na obecność kwasu cytrynowego zapobiegającego wiązaniu się wapnia.
Woda z cytryną wypita na czczo nawadnia organizm.
Co ważne woda z cytryną zawiera nawet więcej elektrolitów niż zwykła woda.
Woda z cytryną wspomaga trawienie.
Jest to możliwe, ponieważ pokarm przesuwa się sprawnie wzdłuż przewodu pokarmowego dzięki czemu przyspiesza się wydzielanie żółci, a tłuszcz jest szybciej trawiony.
Szklanka wody z cytryną pozwala pozbyć się zbędnych kilogramów.
Dzieje się tak, ponieważ picie wody z cytryną powoduje uczucie sytości i pełności.
Szklanka wody z cytryną poprawia pamięć i koncentrację
To działanie wynika z tego, że wypicie szklanki wody z cytryną wpływa na optymalne nawodnienie organizmu.
Ponadto:
- Woda z cytryną pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
- Szklanka wody z cytryną pomaga pozbyć się toksyn z organizmu.
Warto przeczytać również:
Czy cytryna zakwasza organizm? Kiedy cytryna jest szkodliwa?
Mylnie uważa się, że skoro cytryna jest kwaśna, to może zakwasić organizm. Natomiast, cytryna jest produktem zasadowym i pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Dlatego cytryna, chociaż jest kwaśna i ma pH 2-2,5 jest bogata w zasadotwórcze składniki mineralnej.
Cytryna może być natomiast szkodliwa, gdy tuż po zalaniu herbaty wrzątkiem wrzuci się ją do naparu. Wynika to z tego, że w trakcie zaparzania herbaty z fusów do naparu przechodzi metal – aluminium. W niewielkich ilościach jest on trudno przyswajalny. Jednak gdy do gorącej herbaty podczas zaparzania doda się plasterek cytryny lub sok z cytryny, to aluminium w połączeniu z kwasem tworzy przyswajalny cytrynian glinu. Może się on okazać bardzo szkodliwy dla zdrowia. Dlatego cytrynę należy dodawać do naparu bez fusów i wtedy, gdy herbata wystygnie.
Woda z cytryną jest szkodliwa jedynie w przypadku, gdy jest spożywana przez osoby zmagające się z problemami żołądkowymi. Wtedy może ona dodatkowo podrażnić organizm. Na przykład, należy unikać wody z cytryną podczas zgagi, gdyż może nasilać objawy. W innych przypadkach picie wody z cytryną jest wskazane.
Czym się kierować podczas wybierania cytryny i jak ją przechowywać?
Zawsze należy wybierać cytryny o jaskrawożółtej barwie oraz o gładkiej, lekko połyskującej skórce. W temperaturze pokojowej cytryny przetrzymują około tygodnia, natomiast w lodówce można je trzymać nawet do 6 tygodni. Najwięcej soku można otrzymać z cytryny w temperaturze pokojowej, bądź nawet nieco wyższej. Zanim sok zostanie wyciśnięty, to cytrynę można zmiękczyć, jeśli będzie się ją turlało po twardej powierzchni.
Z dużych cytryn otrzymuje się około 4 łyżki soku. Owoc warto przekroić nie na pół, ale po skosie. Jeśli potrzebna jest nam jedynie odrobina soku, to skórkę można przebić wykałaczką, wycisnąć sok, a wykałaczkę włożyć ponownie w cytrynę. Sok z cytryny, podobnie jak jej miąższ i skórka mogą być podawane do sałatek, zup oraz innych potraw, którym chcemy nadać cytrusowy smak. Cytryny nie należy pić z gorącą herbatą, ponieważ witamina C ginie w wysokiej temperaturze. Sok z cytryny często jest też dodawany do ryb, ponieważ niweluje ich nieprzyjemny zapach. Poza kuchnią, cytryna znajduje też zastosowanie w kosmetyce. Alergicy mogą ją stosować jako naturalny antyperspirant o łagodnym działaniu antybakteryjnym, tonizującym oraz odświeżającym. Cytryna jest też niezawodna w usuwaniu plam po antyperspirantach. Sok cytrynowy rozjaśnia płytki paznokciowe u osób starszych oraz u palaczy.