Spis treści
Syrop z bananów i miodu na kaszel – jakie ma właściwości?
Banany dostępne są przez cały rok, a w dodatku to bardzo smaczne i pożywne owoce, które dostarczają wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich m.in. witaminy z grupy B, a także A, C, E i K. Zawierają one również błonnik i są źródłem potasu oraz składników mineralnych takich jak magnez, wapń i fosfor.
Czytaj także: Na kaszel, ból gardła, biegunkę i cienie pod oczami. Porost islandzki ma wszechstronne zastosowanie
Banany regulują poziom ciśnienia krwi, łagodzą napięcie w żyłach i tętnicach, wspomagają pracę mięśni i serca, usprawniają trawienie, korzystnie działają również na układ odpornościowy i nerwowy.
Zobacz również: Nie jedz tylko nałóż na twarz. To bomba odżywcza nie tylko dla organizmu, ale też skóry
Miód natomiast znany jest ze swojego działania antybakteryjnego i antyseptycznego. Zawiera enzymy, antyoksydanty i aminokwasy. W miodzie znajdują się też witaminy z grupy B i witamina C oraz składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk i potas. Miód wzmacnia odporność, wspomaga pracę serca, koi nerwy oraz zwalcza patogeny.
Zobacz także: Syrop z buraka zwalczy ból gardła, kaszel i chrypkę
Zarówno banany jak i miód mają więc cenne dla zdrowia, a szczególnie układu odpornościowego właściwości, a do tego są pyszne. Dlatego syrop z bananów i miodu to świetna mikstura, która złagodzi objawy infekcji, a do tego posmakuje nawet dzieciom.
Syrop złagodzi objawy mokrego kaszlu i pomoże usunąć zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę.
Warto więc go stosować jako kurację wspomagającą podczas przeziębienia i innych infekcji wirusowych czy bakteryjnych. Ze względu na właściwości oczyszczające płuca z toksyn i zalegającej wydzieliny bananowa mikstura polecana jest też osobom zmagającym się z astmą, a także palaczom.
Jak zrobić domowy syrop z bananów i miodu? To dziecinne proste! Sprawdzony przepis
Syrop należy stosować w czasie infekcji jako kurację. Zwykle poprawa następuje już po jednym dniu stosowania syropu, ale przy uciążliwym kaszlu może być konieczne zażywanie go przez minimum 5 kolejnych dni lub do ustąpienia objawów.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany,
- 400 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki naturalnego miodu.
Sprawdź: Tak zrobisz bananówkę i likier bananowy
Przygotowanie:
- Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem lub zblendować na gładką masę.
- Do bananów wlać ciepłą wodę, wymieszać i pozostawić na ok. 1 godzinę.
- Po tym czasie dodać miód. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Zobacz także: Orientalny owoc dla urody, wzroku i na mocne serce. Sięgaj po persymonę właśnie teraz
Taka porcja mikstury wystarczy na jeden dzień kuracji. Trzeba ją podzielić na 3 równe części. Mikstura ma krótką datę ważności, więc na drugi dzień nie będzie już się nadawała do spożycia.