Spis treści
Naturalny, tani i skuteczny syrop na kaszel oczyści płuca i oskrzela
Naturalny syrop z cebuli, kurkumy i miodu swoje cenne właściwości zawdzięcza składnikom o działaniu przeciwwirusowym, antybakteryjnym, przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym oraz naturalnie wspierającym układ odpornościowy. Jego podstawowym składnikiem jest cebula, która jest źródłem witaminy C o działaniu antyoksydacyjnym, czyli zwalczającym wolne rodniki, dzięki czemu zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych. Cebula wspiera także odporność i jest skutecznym środkiem zwalczającym kaszel, ponieważ rozrzedza wydzielinę zalegającą w płucach i oskrzelach.
Kurkuma swoje właściwości zawdzięcza kurkuminie, która jest silnym przeciwutleniaczem oraz działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Hamuje również rozwój bakterii i grzybów. Imbir, podobnie jak kurkuma i cebula, działa silnie antybakteryjnie i przeciwwirusowo, a także rozkurczowo. Łagodzi więc skurcz oskrzeli, wspomaga również trawienie, zwalcza wymioty i bóle brzucha.
Miód z kolei ma działanie antyseptyczne, przeciwwirusowe i antybakteryjne, a dodatkowo osłania i nawilża nadwyrężone kaszlem śluzówki gardła. Miód zawiera również mnóstwo substancji aktywnych takich jak enzymy, kwasy organiczne, antyoksydanty, witaminę C i z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk i potas. Dzięki temu odżywia organizm podczas choroby, a jego słodki smak łagodzi i równoważy ostry smak reszty składników mikstury.
Syrop z imbiru, kurkumy i miodu zwalczy kaszel i infekcję. Wypróbuj prosty, babciny przepis
Syrop z cebuli znały już nasze babcie, a ten przepis to jego wzbogacona o cenne składniki wersja. Ta skuteczna i niedroga oraz łatwa do przygotowania mikstura pomoże zwalczyć kaszel, rozrzedzając i usuwając flegmę z płuc. Syrop przynosi ulgę w przeziębieniu i grypie oraz łagodzi uporczywy kaszel już po pierwszym użyciu. Warto go również stosować przy kaszlu palacza, gdy chcemy pozbyć się nałogu, jak również w czasie wieloletniego palenia papierosów. Do zrobienia syropu wystarczą następujące składniki:
- 200 g cebuli,
- 1 łyżka kurkumy,
- 3 cm korzenia imbiru,
- 200 g miodu,
- 0,5 l wody.
Sposób przygotowania:
- Do garnka włóż pokrojoną w plasterki lub kostkę cebulę oraz pokrojony korzeń imbiru.
- Dodaj łyżkę kurkumy i całość zalej wodą.
- Zagotuj i gotuj jeszcze 10 minut na wolnym ogniu.
- Odstaw do przestygnięcia.
- Gdy syrop będzie miał temperaturę poniżej 40 st. C dodaj do niego miód i wymieszaj.
- Odcedź i przelej miksturę do szklanej butelki z ciemnego szkła.
- Syrop przechowuj w lodówce.
Dawkowanie syropu z imbiru, kurkumy i miodu
Domowy syrop stosuj w czasie infekcji lub przy pierwszych objawach przeziębienia czy grypy, pijąc 2 łyżki rano na czczo oraz 2 łyżki wieczorem, przed snem. Ulgę w kaszlu poczujesz już po pierwszym zastosowaniu, jednak zażywaj miksturę jeszcze przez kilka dni po ustąpieniu objawów po 1 łyżce dziennie.