Pomidory: właściwości. Dlaczego warto je jeść?
Pomidory to bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe warzywo. Swoje właściwości zawdzięczają naturalnemu czerwonemu barwnikowi: likopenowi. To najsilniejszy antyutleniacz z grupy karetonoidów. Co ciekawe, obróbka cieplna nie wpływa na jego ilość, a w przetworach jest go nawet do trzech razy więcej niż w świeżych pomidorach.
Jakie są dokładne właściwości zdrowotne pomidorów?
- zapobiegają miażdżycy
- obniżają poziom cholesterolu
- działają antynowotworowo
- obniżają ciśnienie krwi
- korzystnie wpływają na pracę serca
- poprawiają odporność
- wspomagają trawienie
- poprawiają pracę układu nerwowego
- mają właściwości upiększające
- chronią przed słońcem
Co więcej, pomidory są też dobrym wyborem dla osób, które dbają o linię lub walczą z nadwagą. 100 gram tego warzywa to zaledwie 18 kalorii. Jeden średniej wielkości pomidor ma zatem jedynie około 32 kalorie. Ponadto, są bogate w wodę, dzięki czemu doskonale gaszą pragnienie.
Pomidory mają też dużo witaminy: C, E, PP, K, z grupy B oraz beta-karotenu. To też bogactwo pierwiastków mineralnych: potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Znaleźć w nich można także mikroelementy takie jak mangan, miedź czy kobalt.
Kto nie powinien jeść pomidorów? Skutki jedzenia pomidorów
Pomidory pomimo wielu właściwości zdrowotnych i dobrego smaku nie są dobre dla wszystkich. Pewne grupy osób powinny unikać spożywania tego warzywa.
Kto dokładnie nie powinien jeść pomidorów? Jakie osoby powinny zrezygnować z ich obecności w diecie? Sprawdź naszą galerię!
Zbyt duże ilości pomidorów mogą negatywnie wpłynąć na organizm człowieka. Częste ich spożywanie może spowodować nadmierne zakwaszenie żołądka. Dzieje się tak ze względu na obecność kwasów jabłkowego i cytrynowego.
Ponadto, w pomidorach zawarta jest histamina. Może ona powodować wysypkę skórną lub reakcję alergiczną. Kolejnym problemem mogą być kamienie nerkowe odkładające się przez nadmiar wapniu i szczawianu.
Czy da się przedawkować pomidory?
Pomidory zawierają w sobie bardzo duże ilości wody. Z tego też względu trudno jest je przedawkować. Należy jednak pamiętać, że jak w przypadku każdego produktu spożywczego, dobrze jest zachować umiar, szczególnie biorąc pod uwagę różne skutki uboczne wynikające z ich spożywania.