Spis treści
Co daje picie wody z goździkami?
Woda z goździkami to napój, który może korzystnie wpływać na twoje zdrowie. Tak twierdzi dr Eric Berg, który wśród zalet wody goździkowej wymienia m.in. obniżenie poziomu cukru we krwi, oczyszczenie wątroby i złagodzenie bólu stawów.
– Możesz używać wody goździkowej dla lepszego snu, zdrowia jamy ustnej, zdrowia serca, zdrowia układu odpornościowego i nie tylko – mówi ekspert. – Goździki mają silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe praktycznie bez skutków ubocznych.
Dr Berg podaje też kolejne zalety, wynikające z picia wody goździkowej.
– Picie wody goździkowej przed snem może pomóc się zrelaksować, odtruć wątrobę i poprawić trawienie. Może być również stosowana w przypadku problemów z układem oddechowym, takich jak zapalenie oskrzeli, śluz w płucach, przeziębienia, kaszel i astma.
Ekspert dodaje, że woda goździkowa wspomaga funkcje poznawcze, zdrowie serca i odporność. Przez to, że jest naturalnym środkiem uspokajającym, może być stosowana jako środek ułatwiający zasypianie – i to bez skutków ubocznych, jakie możesz odczuwać po lekach nasennych.
Jak przygotować wodę goździkową?
Aby przygotować wodę goździkową, potrzebujesz wodę, kilka goździków i trochę czasu. Przygotowany napar powinien stygnąć przez ok. godzinę, zanim go wypijesz.
Składniki:
180 ml wody
4-5 goździków
Woda goździkowa – przepis:
Przygotuj potrzebne składniki. Do garnuszka wlej wodę, dodaj goździki i zagotuj.
Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut pod przykryciem.
Przygotowany napar odstaw i pozwól mu ostygnąć przez godzinę.
Wodę goździkową wypij ok. 30 minut przed snem.
Na co pomagają goździki?
Goździki to niezwykle wszechstronna przyprawa. Nie tylko poprawiają smak, ale także oferują liczne korzyści zdrowotne. Są bogate w przeciwutleniacze, mogą pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi, zwalczaniu bakterii i wielu innych.
Chociaż goździki znane są przede wszystkim ze swoich słodkich i aromatycznych właściwości, mają długą historię stosowania w medycynie tradycyjnej. Badania wskazują, że związki znajdujące się w goździkach mogą zapewniać różne korzyści zdrowotne, takie jak promowanie zdrowia wątroby i pomoc w stabilizacji poziomu cukru we krwi.
Goździki mogą pomagać w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi ze względu na zawarte w nich związki, które naśladują insulinę – hormon odpowiedzialny za regulację tego poziomu. Konieczne są jednak dalsze badania w celu potwierdzenia tej potencjalnej korzyści.
Ekstrakt z goździków może pomóc w naprawie uszkodzeń wątroby wywołanych przez toksyczny związek tioacetamid – wykazało badanie przeprowadzone na zwierzętach w 2022 r. W szczególności eugenol, kluczowy składnik goździków, może być szczególnie dobry dla zdrowia wątroby. Wciąż jednak potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić pozytywny wpływ goździków na zdrowie wątroby u ludzi. Goździki są źródłem manganu, który jest kluczowy dla tworzenia kości i ogólnego zdrowia kości, jednak i w tym przypadku potrzebne są dalsze badania.
Kto nie może pić goździków? Przeciwwskazania do picia wody goździkowej
Choć goździki mają wiele korzystnych właściwości, to niektóre osoby powinny zachować ostrożność. W przypadku osób z cukrzycą eugenol znajdujący się w goździkach może pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi do bezpiecznego poziomu. Jednak nadmierne spożycie goździków może prowadzić do hipoglikemii, która może być niebezpieczna.
Wody z goździków nie powinny pić:
kobiety w ciąży,
osoby z nadciśnieniem,
osoby hipoglikemią,
osoby z problemami z krzepliwością krwi.
Przed zażyciem wody goździkowej skonsultuj się z lekarzem, aby upewnić się, że możesz ją pić, zwłaszcza jeśli przyjmujesz leki lub cierpisz na jakąś chorobę.
Źródła:
Water-soluble polyphenol-rich clove extract lowers pre- and post-prandial blood glucose levels in healthy and prediabetic volunteers: an open label pilot study BMC Complementary Medicine and Therapies
Clove bud (Syzygium aromaticum L.) polyphenol helps to mitigate metabolic syndrome by establishing intracellular redox homeostasis and glucose metabolism: A randomized, double-blinded, active-controlled comparative study Journal of Functional Foods
Protective Effect of Hydroalcoholic Extract of Clove on Thioacetamide-Induced Hepatotoxicity Animal Model: Effects Hydroalcoholic Extract of Clove Against Hepatotoxicity Galen Medical Journal
Pharmacological Properties and Health Benefits of Eugenol: A Comprehensive Review Oxidative Medicine and Cellular Longevity