Spis treści
Jak działa pasta doktora Amosova?
Doktor Nikołaj Michajłowicz Amosow (1913-2002) był wybitnym ukraińskim chirurgiem, który zajmował się leczeniem chorób serca i płuc oraz modelowaniem psychicznych funkcji mózgu. Lekarz swoim pacjentom po operacjach zalecał przyjmowanie specjalnie przez niego opracowanej mikstury, która miała za zadanie wzmocnić ich odporność oraz wspomóc rekonwalescencję. Pasta doktora Amosova wspiera również pracę serca, wzmacnia naczynia krwionośne, niweluje arytmię, zapobiega rozwojowi miażdżycy czy zawału serca oraz działa przeciwzapalnie.
Sekret tego specyfiku tkwi w składnikach użytych do przygotowania pasty. W jej skład wchodzą bowiem bakalie, owoce, orzechy oraz miód i to właśnie w tych składnikach kryje się całe bogactwo cennych substancji odżywczych, witamin, związków mineralnych i przeciwutleniaczy. Oprócz miodu i cytryny, które są znane ze swoich wzmacniających odporność właściwości, do przyrządzenia pasty doktora Amosova wykorzystuje się także:
- rodzynki – zawierają duże ilości potasu, dzięki czemu wzmacniają mięśnie, w tym także mięsień sercowy oraz układ nerwowy,
- suszone morele – zawartość witaminy A wpływa na poprawę ostrości widzenia oraz pracę tarczycy. Morele polecane są również wspomagająco przy leczeniu anemii,
- suszone śliwki – usprawniają trawienie oraz funkcjonowanie układu pokarmowego. Zawierają duże ilości błonnika i potasu,
- orzechy włoskie – w ich skład wchodzą zdrowe tłuszcze oraz jod,
- figi – są źródłem białka i żelaza, więc spożycie ich szczególnie poleca się kobietom w ciąży i dzieciom. Poza tym zawierają tryptofan, który jest prekursorem melatoniny i serotoniny, dzięki czemu figi wpływają na poprawę nastroju oraz zapewniają zdrowy sen.
Pasta doktora Amosova jest słodka i pożywna, więc z powodzeniem może więc zastąpić posiłek. Polecana jest szczególnie osobom po operacjach, z obniżoną odpornością, często łapiącym infekcje, a także sportowcom, dzieciom i seniorom.
Jak zrobić multiwitaminową miksturę? Wypróbuj przepis na pastę doktora Amosova
Pastę można stosować na czczo, ale najlepiej po posiłku, aby nie podrażniać jelit i żołądka. Dorośli powinni przyjmować 1 łyżkę stołową pasty 3 razy dziennie, a dzieci 1 łyżeczkę 3 razy dziennie.
Składniki:
- 250 g suszonych moreli,
- 250 g rodzynek z ciemnych winogron,
- 250 g suszonych śliwek,
- 250 g fig,
- 1 łyżka orzechów włoskich,
- 1 cytryna,
- 250 g miodu naturalnego.
Przygotowanie:
- Suszone owoce, orzechy i pokrojoną cytrynę bez pestek, ale ze skórką zmiel w blenderze lub maszynce do mięsa.
- Do pasty dodaj miód i dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowaną mieszankę przechowuj w lodówce nawet kilka miesięcy.