Pierniczki świąteczne o korzennym smaku i zapachu Świąt Bożego Narodzenia. Podajemy prosty przepis na pierniczki, które zawsze się udają

Agata Siemiaszko
Pierniczki swój korzenny smak i zapach zawdzięczają dodanym do ciasta przyprawom. Sprawdź, jakie właściwości ma cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa oraz kardamon.
Pierniczki swój korzenny smak i zapach zawdzięczają dodanym do ciasta przyprawom. Sprawdź, jakie właściwości ma cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa oraz kardamon. D A V I D S O N L U N A/Unsplash.com
Pierniczki to ciastka kojarzące się z zimową aurą i nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia. Swój zapach i aromat zawdzięczają dodatkowi przypraw korzennych, w tym goździków, cynamonu i wanilii, które wykazują korzystne działanie na organizm. Poznaj prosty przepis na świąteczne pierniczki i właściwości zdrowotne poszczególnych składników. Dlaczego warto częściej sięgać po aromatyczny piernik lub pierniczki?

Spis treści

Pierniczki – prosty przepis na świąteczne pierniczki

Składniki:

  • ¾ kostki masła (150 g),
  • szklanka płynnego miodu – 250 g,
  • 150 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 1łyżka,
  • 1 łyżeczka goździków mielonych,
  • pół łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru lub 3 łyżeczki tartego korzenia,
  • pół łyżeczki kardamonu,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 750 g mąki pszennej.

Czytaj też: Kawa z tym dodatkiem odchudza, zwiększa libido i odmładza. To przyprawa idealna na jesień. Dodaj szczyptę do porannej kawy

Przygotowanie:

  1. W rondelku roztopić masło, cukier, miód i przyprawy. Należy cały czas mieszać, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie zdjąć z ognia i lekko wystudzić.
  2. Następnie do masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz wbić jaja. Ciasto dokładnie zagnieść rękoma lub wymieszać w robocie planetarnym, do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto nie powinno zbyt mocno lepić się do rąk.
  3. Następnie należy rozwałkować placek na grubość 0,5 cm i foremkami wycinać kształty. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując min. 2 cm odstępu.
  4. Ciastka włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec ok. 12 minut. Pierniczki należy zdjąć z blachy i studzić na kratce.
  5. Ciasteczka trzeba przechowywać w szczelnym opakowaniu, aż do momentu spożycia.

Pierniczki, czyli ciastka o korzennym zapachu

Okres Bożego Narodzenia kojarzy się z zapachem mandarynek oraz słodkich ciastek, o korzennym zapachu i lekko pikantnym smaku.

Dowiedz się więcej: Jak przygotować domek z piernika?

Ciastka zawdzięczają swoją trwałość twardej i suchej strukturze. Odpowiednio przechowywane, zachowują świeżość nawet przez kilka miesięcy. Najtrwalsze są pierniki wykonywane z ciasta dojrzewającego. Zgodnie z tradycją pierniczki powinno robić się po andrzejkach, czyli po 30 listopada.

Czytaj także: Przyprawa kochanków o działaniu halucynogennym. Gałka muszkatołowa nie tylko do sosu

Właściwości przypraw korzennych. Dlaczego warto sięgać po pierniczki?

Aby cieszyć się smakiem ciasteczek w święta, trzeba je przygotować z 2-3-tygodniowym wyprzedzeniem. Słodki zapach unoszący się po całym domu może sprawić, że jedna porcja to zdecydowanie za mało.

Sprawdź właściwości zdrowotne przypraw, dodawanych do pierniczków

Przyprawy najczęściej używane przy produkcji pierniczków to:

  • cynamon,
  • imbir,
  • goździki,
  • kardamon,
  • gałka muszkatołowa,
  • anyż,
  • czarny pieprz.
Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia