Spis treści
Pierniczki – prosty przepis na świąteczne pierniczki
Składniki:
- ¾ kostki masła (150 g),
- szklanka płynnego miodu – 250 g,
- 150 g cukru,
- 3 jajka,
- 1łyżka,
- 1 łyżeczka goździków mielonych,
- pół łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej,
- łyżeczka sproszkowanego imbiru lub 3 łyżeczki tartego korzenia,
- pół łyżeczki kardamonu,
- szczypta pieprzu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 750 g mąki pszennej.
Przygotowanie:
- W rondelku roztopić masło, cukier, miód i przyprawy. Należy cały czas mieszać, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie zdjąć z ognia i lekko wystudzić.
- Następnie do masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz wbić jaja. Ciasto dokładnie zagnieść rękoma lub wymieszać w robocie planetarnym, do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto nie powinno zbyt mocno lepić się do rąk.
- Następnie należy rozwałkować placek na grubość 0,5 cm i foremkami wycinać kształty. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując min. 2 cm odstępu.
- Ciastka włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec ok. 12 minut. Pierniczki należy zdjąć z blachy i studzić na kratce.
- Ciasteczka trzeba przechowywać w szczelnym opakowaniu, aż do momentu spożycia.
Pierniczki, czyli ciastka o korzennym zapachu
Okres Bożego Narodzenia kojarzy się z zapachem mandarynek oraz słodkich ciastek, o korzennym zapachu i lekko pikantnym smaku.
Dowiedz się więcej: Jak przygotować domek z piernika?
Ciastka zawdzięczają swoją trwałość twardej i suchej strukturze. Odpowiednio przechowywane, zachowują świeżość nawet przez kilka miesięcy. Najtrwalsze są pierniki wykonywane z ciasta dojrzewającego. Zgodnie z tradycją pierniczki powinno robić się po andrzejkach, czyli po 30 listopada.
Czytaj także: Przyprawa kochanków o działaniu halucynogennym. Gałka muszkatołowa nie tylko do sosu
Właściwości przypraw korzennych. Dlaczego warto sięgać po pierniczki?
Aby cieszyć się smakiem ciasteczek w święta, trzeba je przygotować z 2-3-tygodniowym wyprzedzeniem. Słodki zapach unoszący się po całym domu może sprawić, że jedna porcja to zdecydowanie za mało.
Sprawdź właściwości zdrowotne przypraw, dodawanych do pierniczków
Przyprawy najczęściej używane przy produkcji pierniczków to:
- cynamon,
- imbir,
- goździki,
- kardamon,
- gałka muszkatołowa,
- anyż,
- czarny pieprz.