Spis treści
Pierniczki – prosty przepis na świąteczne pierniczki
Składniki:
- ¾ kostki masła (150 g),
- szklanka płynnego miodu – 250 g,
- 150 g cukru,
- 3 jajka,
- 1łyżka,
- 1 łyżeczka goździków mielonych,
- pół łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej,
- łyżeczka sproszkowanego imbiru lub 3 łyżeczki tartego korzenia,
- pół łyżeczki kardamonu,
- szczypta pieprzu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 750 g mąki pszennej.
Przygotowanie:
- W rondelku roztopić masło, cukier, miód i przyprawy. Należy cały czas mieszać, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie zdjąć z ognia i lekko wystudzić.
- Następnie do masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz wbić jaja. Ciasto dokładnie zagnieść rękoma lub wymieszać w robocie planetarnym, do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto nie powinno zbyt mocno lepić się do rąk.
- Następnie należy rozwałkować placek na grubość 0,5 cm i foremkami wycinać kształty. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując min. 2 cm odstępu.
- Ciastka włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec ok. 12 minut. Pierniczki należy zdjąć z blachy i studzić na kratce.
- Ciasteczka trzeba przechowywać w szczelnym opakowaniu, aż do momentu spożycia.
Pierniczki, czyli ciastka o korzennym zapachu
Okres Bożego Narodzenia kojarzy się z zapachem mandarynek oraz słodkich ciastek, o korzennym zapachu i lekko pikantnym smaku.
Dowiedz się więcej: Jak przygotować domek z piernika?
Ciastka zawdzięczają swoją trwałość twardej i suchej strukturze. Odpowiednio przechowywane, zachowują świeżość nawet przez kilka miesięcy. Najtrwalsze są pierniki wykonywane z ciasta dojrzewającego. Zgodnie z tradycją pierniczki powinno robić się po andrzejkach, czyli po 30 listopada.
Właściwości przypraw korzennych. Dlaczego warto sięgać po pierniczki?
Aby cieszyć się smakiem ciasteczek w święta, trzeba je przygotować z 2-3-tygodniowym wyprzedzeniem. Słodki zapach unoszący się po całym domu może sprawić, że jedna porcja to zdecydowanie za mało.
Sprawdź właściwości zdrowotne przypraw, dodawanych do pierniczków
Przyprawy najczęściej używane przy produkcji pierniczków to:
- cynamon,
- imbir,
- goździki,
- kardamon,
- gałka muszkatołowa,
- anyż,
- czarny pieprz.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

SMEG BLF01SVEU Srebrny
Blender SMEG BLF01Blender Smeg z niepowtarzalnej l…
kup teraz

KitchenAid Artisan K400 5KSB4026EAC Kremowy
Blender KitchenAid K400 AC 5KSB4026EAC kremowyNowy…
kup teraz

SMEG BLF01PGEU Pastelowa zieleń
Blender SMEG BLF01 Blender Smeg z niepowtarzalnej …
kup teraz

WMF Kult X 416520011
Blender wielofunkcyjny KULT X – niezawodny pomocni…
kup teraz

Kuvings SV 500 srebrny
Blender Kuvings Vacuum SV 500 Indywidualnie Dobran…
Rekord zakażeń COVID-19 w roku 2023 - video flesz