1 z 7
Przewijaj galerię w dół
Pierniczki swój korzenny smak i zapach zawdzięczają dodanym...
fot. D A V I D S O N L U N A/Unsplash.com

Dlaczego warto jeść pierniczki? Sprawdź właściwości zdrowotne przypraw korzennyche

Pierniczki swój korzenny smak i zapach zawdzięczają dodanym do ciasta przyprawom. Sprawdź, jakie właściwości ma cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa oraz kardamon.

2 z 7
Cynamon wykazuje działanie dezynfekujące, antybakteryjne,...
fot. chamillewhite/123RF

Cynamon

Cynamon wykazuje działanie dezynfekujące, antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Warto również dodać, że przyspiesza metabolizm, co korzystnie wpływa na proces odchudzania. Dzięki zawartości aldehydu cynamonowego, jego dodatek do potraw może zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów.

Ta brązowa i niezwykle aromatyczna przyprawa, zawiera epikatechinę, czyli związek pozytywnie wpływający na pracę mózgu. Spożywanie cynamonu może chronić więc przed rozwojem chorób neurodegenracyjnych – Alzheimerem i Parkinsonem. Warto również dodać, że cynamon wykazuje działanie przeciwwymiotne oraz zmniejsza dolegliwości związane z chorobą lokomocyjną.

3 z 7
Imbir to znany i skuteczny produkt spożywczy, który dzięki...
fot. aboikis/123RF

Imbir

Imbir to znany i skuteczny produkt spożywczy, który dzięki właściwościom rozgrzewającym i przeciwgorączkowym wspomaga leczenie przeziębienia, grypy oraz infekcji różnego pochodzenia. Korzeń imbiru pomaga również złagodzić objawy zapalenia górnych dróg oddechowych.

Dodany do potraw łagodzi ból żołądka, pobudza produkcję i wydzielanie żółci w pęcherzyku żółciowym, dzięki czemu ułatwia trawienie pokarmów. Imbir wykazuje działanie przeciwwymiotne i dlatego często stosowany jest jako składnik leków zapobiegających chorobie lokomocyjnej. Zaleca się także stosowanie go, jako naturalnego środka przeciw mdłościom w przebiegu migreny, po narkozie i chemioterapii oraz u kobiet ciężarnych.

4 z 7
Ta przyprawa jest znakomitym źródłem witaminy A, C oraz...
fot. scym/Pixabay.com

Gałka muszkatołowa

Ta przyprawa jest znakomitym źródłem witaminy A, C oraz witamin z grupy B, a także składników mineralnych, w tym żelaza, magnezu i potasu. Dodatek gałki muszkatołowej do dań korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, ułatwia trawienie, zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka oraz wzdęć brzucha.

Warto dodać, że ta przyprawa zmniejsza lepkość krwi, co korzystne jest w profilaktyce miażdżycy, zakrzepów krwi oraz zawałów serca. Cennym składnikiem gałki muszkatołowej jest olejek eteryczny –metyloeugenol, który poprawia nastrój, ułatwia zasypianie oraz działa uspokajająco.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Zobacz również

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj