Domowy likier bananowy zrobisz z owoców ze spirytusem. Sprawdź fantastyczny aromat i cenne właściwości nalewki

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Ta nalewka ma wyjątkowy zapach, ale też prozdrowotne właściwości. Przygotujesz ją – także w nieco słodszej wersji likieru – z dojrzałych owoców ze spirytusem. Zobacz, na co pomaga i jak ją zrobić. Wypróbuj przepis.

Spis treści

Czy da się zrobić nalewkę z bananów?

Nalewka z bananów to trunek, który można przygotować łatwo w domu. Gotowa ma wyjątkowo intensywny aromat bananów, a to za sprawą alkoholu wydobywającego i utrwalającego związki aromatyczne z owoców.

Likier bananowy z kieliszku i banany na stole
Nalewka bananowa powinna dojrzewać w ciemnym i chłodnym miejscu, by jej smak będzie optymalny MurzikNata/Getty Images

Robiąc nalewkę bananów trzeba jednak uważać ma ilość cukru, bo są one z natury bardzo słodkie. W miękkich owocach jest aż 15-20 proc. cukrów prostych, dlatego dodatek sacharozy warto więc dostosować do stopnia dojrzałości bananów.

Choć można znaleźć przepisy na nalewkę bananowa przewidujące dodanie np. 0,5 kg cukru na 5 sztuk. bananów, czyli również 0,5 kg – w przypadku średniej sztuki waga miąższu to 100 g. Polecamy recepturę, gdzie więcej słodyczy pochodzi z owoców, dzięki czemu bananówka jest bogatsza w związki zapachowe i zdrowotne.

Nalewka bananowa – przepis na spirytusie

Nalewka z bananów najczęściej powstaje na niezbyt mocnym spirytusie, przy czym ważna jest jakość owoców. Warto wybrać ekologiczne, przy których zwykłe często nie pachną wcale. Powinny być dość dojrzałe, bez ciemnych plam na grubej i jędrnej skórce – takie są najświeższe.

Jak zrobić nalewkę z bananów? Oto przepis.
Składniki:

  • 1,5 kg bananów,
  • 1 cytryna,
  • 0,5 l spirytusu ok. 70 proc. alk. obj.,
  • 100 g cukru,
  • 1/2 szkl. wody.

Przygotowanie:

  1. Obierz banany ze skórki (powinno wyjść ok. 1 kg miąższu) i wyciśnij sok z cytryny, umieść składniki w słoiku o pojemności ok. 2 l.
  2. Zalej owoce spirytusem i szczelnie zamknij.
  3. Odstaw nalew w ciepłe, nasłonecznione miejsce i potrząsaj co kilka dni.
  4. Po 5 tygodniach zlej płyn i odciśnij miąższ na sicie. Kolor może być szary i nieatrakcyjny, ale nie należy się tym zniechęcać.
  5. Zrób syrop cukrowy: zagotuj wodę, dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia, podgrzewaj jeszcze chwilę i ostudź.
  6. Odstaw nalewkę na 1 miesiąc, po czym zlej klarowny płyn znad osadu, a resztę możesz przesączyć.
  7. Odstaw do leżakowania na 6 miesięcy, by smak nalewki mógł dojrzeć.

Jak zrobić likier bananowy?

Likier bananowy robi się podobnie, jak nalewkę. Większy jest jednak dodatek cukru. W przepisie poniżej inaczej przygotowuje się również miąższ owoców, który w tym przypadku jest mocno rozdrobniony.

Przepis na likier z bananów.
Składniki:

  • 0,6 kg bananów,
  • 0,5 l spirytusu 70 proc. alk. obj.,
  • 0,25 l wody,
  • 300 g cukru.

Przygotowanie:

  1. Obierz banany i zmiksuj, po czym przełóż do słoja.
  2. Zalej miąższ spirytusem i odstaw na 5 dni.
  3. Zagotuj wodę z cukrem, ostudź i dodaj do nastawu.
  4. Odstaw na 5-6 miesięcy, po czym zlej płyn i ew. przefiltruj porcję z dna.
Co ma więcej potasu niż banany? Te produkty wspierają serce i mięśnie

Co ma więcej potasu niż banany? Te produkty wspierają serce i mięśnie

Potas to bardzo ważny pierwiastek. Odpowiada m.in. za prawidłową pracę układu pokarmowego, nerwowego i mięśniowego. Jego niedobór w organizmie może zaburzać funkcjonowanie ważnych narządów, w tym serc...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko

Jakie właściwości ma nalewka z bananów?

Nalewka z bananów, jak i likier, zawierają rozpuszczalne związki zawarte w miąższu owoców. To przede wszystkim antyoksydanty takie, jak flawonoidy, związki karotenowe i aminy. Jest wśród nich m.in. dopamina, która w organizmie jest neuroprzekaźnikiem odpowiedzialnym za motywację i chęć do działania.

Największym bogactwem bananów jest jednak potas, który pomaga pozbywać się z organizmu nadmiaru sodu, a także umożliwia sprawną pracę mięśni i układu nerwowego. W nalewce nie ma jednak innych cennych składników z owoców, do których należy poprawiający metabolizm błonnik. Bananówka wciąż jednak stymuluje krążenie krwi i działa rozgrzewająco.

Nalewki z bananów nie powinny pić osoby z przeciwwskazaniami do spożywania alkoholu, zwłaszcza kobiety w ciąży, karmiące piersią, dzieci, pacjenci przyjmujący określone leki, Nie jest też odpowiednia dla osób z nadwrażliwością lub alergią na banany.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

N
NeoNitro
A dla abstynentów smoothie cisowianka i banan hahah
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia