Spis treści
Skąd biorą się wzdęcia?
Czujesz się wzdęty? Jak wskazują lekarze, prawie jeden na siedmiu Amerykanów doświadcza tego uczucia co tydzień. Często przyczyną problemu jest nadmiar gazów w przewodzie pokarmowym.
– Stolec po prostu tam zalega, fermentuje i daje o sobie znać – tłumaczy dietetyczka Beth Czerwony z Kliniki Cleveland.
Czasem to efekt pochłonięcia ogromnego burrito lub nietolerancji na określone produkty. Może jednak być to także oznaka poważniejszych problemów, takich jak zespół jelita drażliwego czy przewlekłe zaparcia. Wzdęcia powinny ustąpić w ciągu kilku godzin lub dni. Jednak zgromadzenie w spiżarni i lodówce odpowiednich produktów może przynieść ulgę.

5 produktów, które warto jeść przy wzdęciach
Kiedy męczą cię wzdęcia warto sięgnąć po poniższe produkty:
Bataty to niezbędnik jesieni – są bogate w błonnik i zdrowsze niż zwykłe ziemniaki. Produkty bogate w błonnik wspomagają trawienie i pomagają zapobiegać zaparciom. Jedno warzywo dostarcza cztery gramy błonnika i jest również świetnym źródłem potasu.
Arbuz. Błonnik to nie jedyna tajemnica przeciwdziałania wzdęciom. Nawadniające owoce, takie jak arbuz, również mogą wspierać prawidłową pracę układu trawiennego. Odpowiednie nawodnienie organizmu sprawia, że stolec staje się miększy. – Jeśli stolec jest suchy i twardy, znacznie trudniej jest go wydalić – wyjaśnia dietetyczka.
Seler. Podczas gdy arbuz składa się w 90 procentach z wody, seler ma jej aż 95 procent. Jego łodyga zawiera też 0,64 grama błonnika, jak podaje Uniwersytet w Rochester. Warzywo to może być dobrym zamiennikiem dla przekąsek warzywnych, które często powodują wzdęcia, jak brokuły czy kalafior – sugeruje UCLA Health.
Jogurt jest pełen korzystnych bakterii – probiotyków, które wspomagają trawienie. Probiotyki znajdują się również w żywności fermentowanej, takiej jak kimchi, kombucha czy kapusta kiszona. Możesz dodać do jogurtu owoce, by przygotować zdrowy deser. Jednak warto unikać tych, które zawierają dużo fruktozy sprzyjającej wzdęciom, jak doradza Mayo Clinic – na przykład brzoskwiń i jabłek.
Ananas zawiera białko o nazwie bromelaina, które również wspiera trawienie. Enzym ten rozkłada białka zawarte w pożywieniu, pomagając w trawieniu tych trudniej przyswajalnych. Jeśli nie przepadasz za ananasem, papaja ma własny enzym o podobnym działaniu.
© Independent Digital News & Media Ltd / Polska Press Grupa







