Spis treści
Miód z kurkumą to naturalny antybiotyk. Wypróbuj przepis na domowy lek
Miód ma silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Działa również antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Dzięki temu skutecznie hamuje rozwój bakterii i wirusów, a zastosowany w początkach przeziębienia czy innej infekcji łagodzi jej objawy i skraca czas choroby.
Zobacz także: Czy „napój bogów” z tym dodatkiem jest zdrowszy niż z cukrem? Kawa z miodem zaskoczy cię smakiem
Podobnie działa kurkuma, która znana jest u nas głównie jako przyprawa, ale w tradycyjnej medycynie indyjskiej, czyli ajurwedzie stosowana od tysięcy lat jako remedium na problemy trawienne, a także środek przeciwzapalny oraz antywirusowy i przeciwbakteryjny.
Zobacz też: Co na przeziębienie u dziecka? Tak wyleczysz katar, kaszel i ból gardła u malucha
Połączenie tych dwóch składników w postaci pasty z kurkumy i miodu tworzy skuteczny naturalny lek, którym możemy zastąpić antybiotyk w początkowej fazie choroby. Dzięki temu unikniemy stosowania silnych środków i w naturalny sposób zapobiegniemy dalszemu rozwojowi infekcji. Do przygotowania złotego miodu wystarczą 2 składniki:
- 1 łyżka kurkumy w proszku,
- 100 g miodu.
Jak przygotować pastę z kurkumy i miodu?
- Składniki dokładnie wymieszać w szklanym słoiczku aż utworzą jednolitą masę.
- Przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce.
- Profilaktycznie przyjmować 1 łyżeczkę dziennie, najlepiej rano na czczo.
- W przypadku infekcji stosować początkowo 1 łyżeczkę co 1-2 godziny, a w kolejnych dniach 1 łyżeczkę 3 razy dziennie.
Złoty miód można również wykorzystać do przygotowania złotego mleka.
Złoty miód na przeziębienie i trawienie. Działa też przeciwnowotworowo
Kurkuma, (Curcuma longa L.), czyli ostryż długi, to roślina z rodziny imbirowatych rosnąca w Azji. Ma ona charakterystyczny złoto-pomarańczowy kolor i specyficzny korzenny smak i zapach. W Polsce dostępna jest głównie w postaci sproszkowanej, ale w wielu sklepach można również kupić świeże kłącze kurkumy.
Kurkuma swoje właściwości zawdzięcza głównie obecności kurkuminy, która jest naturalnym związkiem polifenolowym i silnym przeciwutleniaczem. To właśnie jej kurkuma zawdzięcza swój intensywny kolor, a także właściwości przeciwnowotworowe i zwalczające wolne rodniki, dzięki czemu hamuje namnażanie komórek nowotworowych oraz opóźnia procesy starzenia się organizmu. Kurkumina wspiera również trawienie oraz działa żółciopędnie i rozkurczowo. Natomiast jej właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i zwalczające wirusy wspomagają układ odpornościowy w walce z infekcją i pozwalają na szybsze pokonanie przeziębienia czy grypy.
Miód również ma silne właściwości bakteriobójcze i antywirusowe. Miód pszczeli zawiera bowiem prawie 200 substancji aktywnych, a wśród nich enzymy, kwasy organiczne, antyoksydanty w postaci flawonoidów, karotenoidów, aminokwasy oraz witaminę C, witaminy z grupy B i składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk i potas.
Dzięki temu korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego, zwiększając produkcję komórek odpornościowych w organizmie. Dodatkowo działa podobnie do antybiotyku w naturalny sposób zwalczając jedynie wirusy i bakterie chorobotwórcze. W przeciwieństwie jednak do syntetycznego leku nie uszkadza przy tym korzystnej mikroflory jelitowej, co również wpływa na budowanie odporności.
Złoty miód dzięki połączeniu miodu z kurkumą wykazuje właściwości:
- antynowotworowe,
- przeciwwirusowe,
- przeciwzapalne,
- bakteriobójcze,
- przeciwgrzybiczne,
- przeciwmiażdżycowe,
- wykrztuśne,
- przeciwgruźlicze,
- wspomagające trawienie,
- odchudzające i przyspieszające metabolizm.
Pasta z kurkumy i miodu również dla dzieci
Złoty miód dodatkowo jest pyszny i ma właściwości antydepresyjne. Warto więc sięgać po niego nie tylko w czasie przeziębienia czy innej choroby, ale również profilaktycznie. Dzięki temu pozytywnie wpłynie on także na nasze zdrowie psychiczne i poprawi humor.
Kurkuma z miodem wspomaga układ odpornościowy nie tylko u dorosłych, ale również u dzieci. Mogą ją stosować już dzieci od 1. roku życia. Nie można bowiem podawać miodu niemowlętom do 12. miesiąca życia ze względu na możliwe skażenie go laseczkami jadu kiełbasianego, które dla maluchów może być bardzo groźne.
Złoty miód dla dziecka można podawać w ilości pół łyżeczki dziennie i stosować w postaci kuracji np. przez miesiąc, a następnie zrobić przerwę na ok. 2 tygodnie i wznowić kurację. W taki sposób wzmocnisz odporność malca w okresie jesienno-zimowym, a o każdej porze roku zmniejszysz również objawy astmy czy alergii u dziecka.