Włochaty grzyb wspomagający pamięć. Działa jak antydepresant i chroni przed demencją. Soplówka jeżowata jest też dostępna jako suplement

Anna Rokicka-Żuk
Grzyb o nazwie lwia grzywa jest jadalny nawet na surowo, suszy się go także i smaży. W Polsce najlepiej przyjmować go w suplemencie diety
Grzyb o nazwie lwia grzywa jest jadalny nawet na surowo, suszy się go także i smaży. W Polsce najlepiej przyjmować go w suplemencie diety PlazacCameraman/123RF
Z wyglądu mało przypomina grzyba. Nazywana lwią grzywą soplówka jeżowata jest dobrze znana w medycynie chińskiej, ale rośnie też w polskich lasach. Z uwagi na ochronę tego gatunku warto jednak korzystać z suplementów diety z wyciągiem z tego grzyba. Ma nieocenione działanie na mózg. Nie tylko chroni układ nerwowy, ale też wspomaga pamięć i łagodzi objawy depresji. Zobacz, na co pomaga.

Spis treści

Soplówka jeżowata – właściwości lecznicze grzyba „lion's mane”

Soplówka jeżowata (Hericium erinaceus) to jadalny grzyb o właściwościach leczniczych nazywany też lwią grzywą (ang. lion's mane). Rośnie na rozkładającym się drewnie również w Polsce, choć tu jest na wymarciu i znajduje pod ochroną.

Soplówka jeżowata rosnąca na drzewie
Grzyb o nazwie lwia grzywa jest jadalny nawet na surowo, suszy się go także i smaży. W Polsce najlepiej przyjmować go w suplemencie diety PlazacCameraman/123RF

Gatunek ten był wykorzystywany od czasów antycznych w medycynie Wschodu, a w tradycyjnej medycynie chińskiej ceni się zwłaszcza jego działanie w chorobach układu pokarmowego, m.in. wrzodach żołądka czy nowotworach jelit, a także refluksie i niestrawności.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Ponieważ lwia grzywa zawiera stymulujące odporność polisacharydy, w organizmie działają nie tylko miejscowo, ale też ogólnoustrojowo. Wspomagając prawidłową mikroflorę jelitową poprawia też parametry krwi, takie jak poziom cukru i lipidów, a także utrzymanie prawidłowej masy ciała i odchudzanie.

Zobacz: Kawa grzybowa również z soplówką.

Działanie soplówki na układ nerwowy zostało potwierdzone znacznie później niż to w schorzeniach trawiennych. Ważne odkrycie dotyczyło jej właściwości pobudzających produkcję czynnika wzrostu nerwów (NGF). Takie działanie mają erinacyny i hericenony, antyoksydanty obecne w wyciągu z owocników i grzybni, które są pochodnymi terpenów. Stosowano je eksperymentalnie i z pozytywnym skutkiem w schorzeniach neurologicznych, takich jak choroba Parkinsona, Alzheimera czy stwardnienie rozsiane. Wstępne dane wskazywały także na działanie przeciwdepresyjne grzyba.

Soplówka jeżowata – działanie na pamięć

Właściwości soplówki dotyczące wzmacnianie regeneracji nerwów obwodowych zwróciły uwagę naukowców z australijskiego Uniwersytetu Queensland, którzy poddali je dalszym badaniom wraz ze swoimi kolegami z uczelni koreańskich. Udało im się wyizolować i zidentyfikować nowe biologicznie aktywne związki, do których należy monoterpen o nazwie hericen C i powiązana z nim pochodna izoindoliny N-de-fenyloetylo-izoheryceryna (NDPIH).

Związki te wyróżniała wyjątkowo silna zdolność do promowania wzrostu neurytów w neuronach hipokampa, czyli części mózgu odpowiedzialnej za pamięć i przetwarzanie emocji. Neuryty, nazywane też aksonami, to natomiast rodzaj długich wypustek komórek nerwowych (neuronów), które przekazują sygnały z ich wnętrza do kolejnych komórek w tkance neuronalnej.

Zobacz też: Grzyby należą do najzdrowszych produktów. Sprawdź ich właściwości antyrakowe i antywirusowe! Przedstawiamy najlepsze gatunki grzybów.

Badane substancje promowały także rozległy wzrost rozgałęzień tych aksonów w hodowanych neuronach hipokampu, nawet przy braku surowicy. Ta wyjątkowa aktywność neurotroficzna jest o tyle cenna, że związki te łatwo przenikają barierę krew-mózg.

– W testach laboratoryjnych mierzących neurotroficzne działanie związków wyizolowanych z Hericium erinaceus na hodowane komórki mózgowe odkryliśmy nieoczekiwanie, że promują wzrost wypustek neuronów, wydłużając je i łącząc z innymi komórkami nerwowymi – wyjaśnia jeden z badań prof. Fryderyk Meunier. Za pomocą mikroskopii superrozdzielczej dostrzegliśmy, że ekstrakt z grzybów i jego aktywne składniki znacznie zwiększają rozmiar stożków wzrostu aksonów, które są szczególnie ważne dla komórek mózgowych, aby zbierały sygnały ze swojego otoczenia i nawiązywały nowe połączenia z innymi neuronami w mózgu.

Soplówka jeżowata – suplement z wyciągiem

Zdaniem badaczy odkrycie to pomoże opracować zastosowania grzyba mogące chronić przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych i wspomagając ich leczenie. Lek ze wskazanych związków wymaga opracowania, ale już teraz można korzystać z neuroprotekcyjnych właściwości soplówki jeżowatej, sięgając po suplementy z otrzymanym z niej wyciągiem (ekstraktem), a także zmielonym grzybem suszonym.

Suplementy diety z lwiej grzywy są polecane profilaktycznie m.in. przy zaburzeniach trawienia i odporności, a także w ochronie przed demencją.

Dostępne preparaty zawierają dawkę 500 mg ekstraktu z soplówki w kapsułce. Za opakowanie zawierające 30 kapsułek trzeba zapłacić ok. 30 zł, przy większych opakowaniach kuracja może wyjść taniej.

Soplówka jeżowata – skutki uboczne i przeciwwskazania

W badaniach bezpieczne spożycie wyciągu z soplówki jeżowatej to dawka do 1 g dziennie przez 16 tygodni.

Objawy uboczne, które mogą pojawić się zwłaszcza przy większych dawkach, to zaburzenia żołądkowe, a także wysypka skórna. Możliwe są ponadto reakcje alergiczne.

Ponieważ nie sprawdzano działania lwiej grzywy w przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią, w takich okresach najlepiej zrezygnować z jej przyjmowania. Dotyczy to także dzieci.

Ostrzeżenia dotyczą zwłaszcza osób z chorobami autoimmunologicznymi takimi, jak reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty układowy czy pęcherzyca zwykła. Soplówka może nadmiernie aktywować układ odpornościowy i nasilać objawy tych schorzeń, dlatego tacy pacjenci powinni jej unikać.

Ponadto związki aktywne z grzyba spowalniają krzepnięcie krwi i obniżają poziom glukozy, przez co przyjmowane z lekami o takim działaniu mogą nasilać ich działanie, prowadząc do krwotoków i hipoglikemii.

Zwykle ostrzega się, by suplement z soplówką należy odstawić na 2 tygodnie przed planowanym zabiegiem chirurgicznym.

Interakcje dotyczą nie tylko leków antykoagulacyjnych, przeciwpłytkowych i przeciwcukrzycowych, ale także immunosupresantów stosowanych np. po przeszczepieniu narządu. Takie leczenie wyklucza stosowanie soplówki jeżowatej.

Dodaj firmę
Warszawa, ul. Senatorska 12
Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Marta
Odnoszę wrażenie że wszystko teraz jest na odchudzanie :p Wystarczy zdrowa dieta, dwa litry cisowianki dziennie i deficyt kaloryczny. Na takie eksperymenty bym się nie porywała.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia