Lwia grzywa – przedziwny grzyb o niesamowitych właściwościach. Działa na mózg i wrzody. Gdzie kupić soplówkę jeżowatą i jak ją wykorzystać?

Marta Siesicka-Osiak
Lwia grzywa znajduje się pod ścisłą ochroną, oznacza to, że zbieranie dzikich okazów jest łamaniem prawa.
Lwia grzywa znajduje się pod ścisłą ochroną, oznacza to, że zbieranie dzikich okazów jest łamaniem prawa. wavipicture/Getty Images
Lwia grzywa to grzyb zawierający wiele substancji bioaktywnych, które wykazują korzystny wpływ na organizm, zwłaszcza na mózg, serce i jelita. Wśród głównych właściwości zdrowotnych soplówki jeżowatej wymienia się jej wpływ na funkcje poznawcze i trawienie. Grzyb może być spożywany na różne sposoby, dostępny jest także w suplementach diety.

Spis treści

Czym jest lwia grzywa i gdzie można ją spotkać?

Lwia grzywa, czyli soplówka jeżowata (Hericium erinaceus) to grzyb z rodziny soplówkowatych rosnący i uprawiany przede wszystkim w Azji. Spotkać go można także w Polsce, ale jest to rzadki okaz znajdujący się pod ścisłą ochroną. Może być jednak uprawiany w profesjonalnych i domowych hodowlach, podobnie jak boczniaki.

Charakteryzuje go specyficzny wygląd – z owocnika zwisają długie, białe kolce dorastające do 6 cm, któremu zawdzięcza swoją oryginalną nazwę. Bywa także nazywany „małpią głową” lub „brodatym jeżem”. Spotykać go można na drzewach liściastych, głównie bukach i dębach oraz na martwych pniach.

Dojrzały owocnik osiąga rozmiar od 10 do 20 cm i ma poduchowaty lub kulisty kształt. Bokiem przyrasta do podłoża. Na początku przybiera barwę białawą, z czasem żółknąc i ciemniejąc do odcienia ochry. Miąższ ma biały i zwarty.

Jego smak porównywany do owoców morza (krabów lub krewetek), w krajach azjatyckich spożywany jest m.in. jako dodatek do sałatek i makaronów, ale można także usmażyć go w panierce. W Polsce najczęściej spotykany jest w postaci suplementów diety.

Dowiedz się: Jak usmażyć kanię? Zobacz przepis na kotlety z kani jak schabowe

Na co pomaga lwia grzywa? Po tego grzyba i suplementy na jego bazie warto sięgać przy konkretnych schorzeniach

Lwia grzywa zawiera silne związki przeciwzapalne i przeciwutleniające oraz liczne aminokwasy. Wśród składników mineralnych dostępnych w tym grzybie wymienia się żelazo, potas, selen, cynk i fosfor.

Jedno z badań sprawdzających zdolności przeciwutleniające 14 różnych gatunków grzybów wykazało, że lwia grzywa miała czwartą najwyższą aktywność przeciwutleniającą i wskazało ją jako dobre źródło przeciwutleniaczy w diecie.

Badania naukowe potwierdzają skuteczność działania tego wyjątkowego grzyba. Może być on stosowany we wspomaganiu leczenia różnych dolegliwości:

  1. Łagodne zaburzenia funkcji poznawczych – codzienne spożywanie 3 g lwiej grzywy przez cztery miesiące przez osoby starsze, u których występowały łagodne zaburzenia poznawcze, wiązało się z wyraźną poprawą kondycji mózgu. Korzyści zniknęły wraz z przerwaniem suplementacji.
  2. Demencja i pokrewne zaburzenia – jedzenie lwiej grzywy, dzięki obecności w niej hericenonów i erynacyn, stymuluje produkcję komórek mózgowych, co może mieć wpływ na zapobieganie rozwojowi demencji.
  3. Obniżony nastrój i stany lękowe – badanie przeprowadzone na grupie 30 kobiet sprawdziło wpływ lwiej grzywy m.in na menopauzę, depresję i jakość snu. Kobiety, które spożywały ciasteczka z soplówki, odczuły zmniejszenie lęku i objawów depresji.
  4. Urazy układu nerwowego – naukowcy dowiedli, że lwia grzywa może przyśpieszać proces regeneracji po urazach układu nerwowego. Jest jednym z trzech grzybów, które mogą stymulować wzrost komórek nerwowych w mózgu, rdzeniu kręgowym i siatkówce.
  5. Wrzody żołądka – badania potwierdzają ochronny wpływ soplówki jeżowatej na błonę śluzową żołądka, co pozwala chronić ją przed uszkodzeniami. Jednocześnie lwia grzywa jest skuteczna w zwalczaniu H. pylori, jednej z bakterii najczęściej powodującej wrzody żołądka.

Badania przeprowadzane na zwierzętach dowodzą także, że lwia grzywa może w przyszłości być pomocna w leczeniu:

  • choroby Alzhaimera,
  • stanu po udarze mózgu,
  • wrzodziejącego zapalenia jelita grubego,
  • choroby Leśniowskiego-Crohna,
  • cukrzycy typu 2,
  • niektórych nowotworów.

Wyniki badań sugerują także, że spożywanie ekstraktu z lwiej grzywy może poprawiać metabolizm tłuszczów, obniżać poziom trójglicerydów we krwi i zapobiegać utlenianiu cholesterolu we krwi. Ponadto grzyby te zawierają związek o nazwie hericenone B, który może zmniejszać tempo krzepnięcia krwi i obniżać ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu.

Oznacza to, że suplementacja soplówki jeżowatej może mieć dobroczynny wpływ na pracę układu krwionośnego, a tym samym na prawidłowe funkcjonowanie serca.

Gdzie kupić soplówkę jeżowatą? Suplementy z lwiej grzywy i przeciwskazania do ich stosowania

Lwia grzywa dostępna jest w Polsce przede wszystkim w postaci suplementów diety. Na ryku można kupić m.in. ekstrakty płynne i w formie kapsułek z suszoną lub liofilizowaną soplówką jeżowatą. Należy przyjmować je zgodnie z zaleceniami producenta, po wcześniejszej konsultacji z lekarzem lub farmaceutą.

W sklepach zielarskich znaleźć można także sproszkowany ekstrakt z owocnika lwiej grzywy, który można dodawać do sosów czy sałatek.

Żadne z dotychczasowych badań przeprowadzonych na ludziach nie zbadało skutków ubocznych przyjmowania lwiej grzywy lub jego ekstraktów, ale uważane są one za bezpieczne. Jak podaje Healthline, nie zaobserwowano działań niepożądanych u szczurów, nawet przy dawkach tak wysokich, jak 5 gramów na 1 kg masy ciała na dzień, przy stosowaniu przez miesiąc lub niższych dawkach przez trzy miesiące.

Znane są przypadki osób, u których doszło do wystąpienia trudności w oddychaniu lub wysypki skórnej po konsumpcji lwiej grzywy. Prawdopodobnie związane był to z alergią na grzyby. Nie zaleca się stosowania soplówki jeżowatej u kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zakaz smartfonów w szkołach? 67% Polaków mówi "tak"!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia