
Które produkty mają więcej potasu niż banany? Podpowiadamy, co jeść przy niedoborach potasu
Potas wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi, a także wzmacnia pracę mięśni. Podpowiadamy, które produkty są lepszym źródłem potasu niż banany.

Banany
Banany to popularne owoce, które stanowią źródło wielu witamin i związków mineralnych. Owoce te zawierają znaczne ilości pektyn, które jako nierozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego zmniejszają wchłanianie cholesterolu w jelitach, a tym samym działają przeciwmiażdżycowo. Dodatkowo banany dzięki zawartości dopaminy poprawiają nastrój i wspierają pracę układu nerwowego.
Powszechnie uważa się, że te owoce to najlepsze źródło potasu, jednak jest to mylne przekonanie. Jeden średniej wielkości banan o wadze 100 g zawiera 358 mg tego pierwiastka.

Nasiona soi
Soja zawiera potasu niż banany, ponieważ w 100 g suchych nasion znajdziemy aż 2132 mg tego pierwiastka. Warto jednak pamięć, że podczas obróbki termicznej i chłonięcia przez nasiona wody poziom potasu znacznie się zmniejsza. Dodatkowo soja to znakomite źródło fitoestrogenów, związków wspomagających gospodarkę hormonalną – z tego względu nasiona soi polecane są kobietom w okresie menopauzy.
Wykazano, że regularne spożywanie nasion soi może zmniejszać ciśnienie tętnicze krwi, a także przeciwdziałać miażdżycy i osteoporozie. Naukowcy przekonują również, że spożywanie nasion roślin strączkowych przynajmniej raz w tygodniu może poprawić pracę wątroby i zmniejszyć ryzyko jej stłuszczenia.

Suszone morele
Niektóre bakalie, w tym suszone morele, również są znakomitym źródłem potasu, ponieważ w 100 g zawierają aż 1666 mg tego pierwiastka. Jednak ze względu na znaczną zawartość cukrów nie zaleca się przekraczać porcji ok. 30 g dziennie.
Suszone morele są źródłem beta-karotenu, który wspiera wzrok i zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej oka. Dodatkowo zawierają witaminę E, która ze względu na swoje antyoksydacyjne właściwości nazywana jest witaminą młodości. Morele obfitują również w błonnik pokarmowy. Ten reguluje pracę układu pokarmowego i walczy z zaparciami.