1 z 10
Przewijaj galerię w dół
Potas wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego...
fot. Pablo Vivaracho Hernandez/Getty Images

Które produkty mają więcej potasu niż banany? Podpowiadamy, co jeść przy niedoborach potasu

Potas wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi, a także wzmacnia pracę mięśni. Podpowiadamy, które produkty są lepszym źródłem potasu niż banany.

2 z 10
Banany to popularne owoce, które stanowią źródło wielu...
fot. Mike Jones/Pexels

Banany

Banany to popularne owoce, które stanowią źródło wielu witamin i związków mineralnych. Owoce te zawierają znaczne ilości pektyn, które jako nierozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego zmniejszają wchłanianie cholesterolu w jelitach, a tym samym działają przeciwmiażdżycowo. Dodatkowo banany dzięki zawartości dopaminy poprawiają nastrój i wspierają pracę układu nerwowego.

Powszechnie uważa się, że te owoce to najlepsze źródło potasu, jednak jest to mylne przekonanie. Jeden średniej wielkości banan o wadze 100 g zawiera 358 mg tego pierwiastka.

3 z 10
Soja zawiera potasu niż banany, ponieważ w 100 g suchych...
fot. Polina Tankilevitch/Pexels

Nasiona soi

Soja zawiera potasu niż banany, ponieważ w 100 g suchych nasion znajdziemy aż 2132 mg tego pierwiastka. Warto jednak pamięć, że podczas obróbki termicznej i chłonięcia przez nasiona wody poziom potasu znacznie się zmniejsza. Dodatkowo soja to znakomite źródło fitoestrogenów, związków wspomagających gospodarkę hormonalną – z tego względu nasiona soi polecane są kobietom w okresie menopauzy.

Wykazano, że regularne spożywanie nasion soi może zmniejszać ciśnienie tętnicze krwi, a także przeciwdziałać miażdżycy i osteoporozie. Naukowcy przekonują również, że spożywanie nasion roślin strączkowych przynajmniej raz w tygodniu może poprawić pracę wątroby i zmniejszyć ryzyko jej stłuszczenia.

4 z 10
Niektóre bakalie, w tym suszone morele, również są...
fot. baibakova/123RF

Suszone morele

Niektóre bakalie, w tym suszone morele, również są znakomitym źródłem potasu, ponieważ w 100 g zawierają aż 1666 mg tego pierwiastka. Jednak ze względu na znaczną zawartość cukrów nie zaleca się przekraczać porcji ok. 30 g dziennie.

Suszone morele są źródłem beta-karotenu, który wspiera wzrok i zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej oka. Dodatkowo zawierają witaminę E, która ze względu na swoje antyoksydacyjne właściwości nazywana jest witaminą młodości. Morele obfitują również w błonnik pokarmowy. Ten reguluje pracę układu pokarmowego i walczy z zaparciami.

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Zobacz również

Jak nie przytyć w święta? Trzymaj się 7 zasad i uniknij niechcianych kilogramów

Jak nie przytyć w święta? Trzymaj się 7 zasad i uniknij niechcianych kilogramów

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci