Kto nie powinien jeść ogórków kiszonych? W tych schorzeniach warto ograniczać spożywanie kiszonek. Sprawdź, czy też musisz uważać

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Kto powinien unikać jedzenia kiszonek i dlaczego? Dowiedz się z kolejnych slajdów, dla kogo ogórki nie są zalecane.
Kto powinien unikać jedzenia kiszonek i dlaczego? Dowiedz się z kolejnych slajdów, dla kogo ogórki nie są zalecane. Jonathan Pielmayer/Unsplash.com
Lubisz przygotowywać ogórki kiszone? Te produkty to smaczne i zdrowe przetwory, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Ich regularne spożywanie może łagodzić objawy nietolerancji pokarmowych, regulować rytm wypróżnień, a także wspierać odporność organizmu. Wykazano również, że jedzenie kiszonek może obniżać stężenie glukozy we krwi. Jednak nie wszystkim wolno bez umiaru sięgać po kiszonki. Podpowiadamy, dlaczego w niektórych schorzeniach nie powinno się spożywać ogórków kiszonych.

Spis treści

Kto powinien unikać jedzenia ogórków kiszonych?

Powszechnie wiadomo, że kiszonki są zdrowe i korzystnie wpływają na organizm. Niestety nie wszystkie osoby mogą bezpiecznie spożywać duże ilości tych produktów. W galerii przedstawiamy, w jakich schorzeniach i dlaczego należy unikać jedzenia kiszonek.

Ogórki kiszone nie dla każdego! Kto powinien unikać kiszonek?

Właściwości zdrowotne ogórków kiszonych

Ogórki kiszone to niskokaloryczne przetwory, które w 100 g zawierają tylko 11 kcal. Są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz witaminy C, która jako silny antyoksydant chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.

Dowiedz się więcej: Co warto kisić? Sprawdź właściwości nietypowych kiszonek

Ogórki zakonserwowane w ten sposób mogą służyć jako naturalny probiotyk, czyli produkt korzystnie wpływający na mikroflorę jelitową.

Jakie korzyści wynikają z regularnego spożywania kiszonek? Wśród najważniejszych można wymienić:

  • zwiększone wchłanianie witamin i związków mineralnych w jelitach,
  • wzrost namnażania się korzystnej mikroflory jelitowej,
  • poprawa procesu trawienia i zapobieganie zaparciom,
  • obniżenie stężenia cholesterolu we krwi,
  • wspieranie odporności organizmu.

Zaobserwowano również, że regularne spożywanie kiszonek może łagodzić objawy nietolerancji pokarmowych, w tym dotyczących laktozy. Zmniejszeniu ulegają nieprzyjemne bóle i skurcze brzucha, wzdęcia, a także biegunki po spożyciu nabiału.

Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Rekord zakażeń COVID-19 w roku 2023 - video flesz

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie