Spis treści
Kto powinien unikać jedzenia ogórków kiszonych?
Powszechnie wiadomo, że kiszonki są zdrowe i korzystnie wpływają na organizm. Niestety nie wszystkie osoby mogą bezpiecznie spożywać duże ilości tych produktów. W galerii przedstawiamy, w jakich schorzeniach i dlaczego należy unikać jedzenia kiszonek.
Ogórki kiszone nie dla każdego! Kto powinien unikać kiszonek?
Właściwości zdrowotne ogórków kiszonych
Ogórki kiszone to niskokaloryczne przetwory, które w 100 g zawierają tylko 11 kcal. Są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz witaminy C, która jako silny antyoksydant chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.
Dowiedz się więcej: Co warto kisić? Sprawdź właściwości nietypowych kiszonek
Ogórki zakonserwowane w ten sposób mogą służyć jako naturalny probiotyk, czyli produkt korzystnie wpływający na mikroflorę jelitową.
Jakie korzyści wynikają z regularnego spożywania kiszonek? Wśród najważniejszych można wymienić:
- zwiększone wchłanianie witamin i związków mineralnych w jelitach,
- wzrost namnażania się korzystnej mikroflory jelitowej,
- poprawa procesu trawienia i zapobieganie zaparciom,
- obniżenie stężenia cholesterolu we krwi,
- wspieranie odporności organizmu.
Zaobserwowano również, że regularne spożywanie kiszonek może łagodzić objawy nietolerancji pokarmowych, w tym dotyczących laktozy. Zmniejszeniu ulegają nieprzyjemne bóle i skurcze brzucha, wzdęcia, a także biegunki po spożyciu nabiału.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

WMF Kitchenminis 4211129128131
Założona w 1853r i znana ze stylowego wzornictwa ł…
kup teraz

KitchenAid Artisan K400 5KSB4026ECA Czerwony Karmelek
Blender KitchenAid Artisan K400 CA 5KSB4026ECA kar…
Rekord zakażeń COVID-19 w roku 2023 - video flesz