Kto nie powinien jeść mięsa? Niektóre osoby muszą z niego zrezygnować z powodów medycznych. Te choroby są przeciwwskazaniem

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Zobacz, kto nie powinien sięgac po mięso i przejść na dietę wegetariańską z powodów zdrowotnych. puhhha/Getty Images
Zdrowa dieta zawiera tylko ograniczone ilości mięsa, lecz dla niektórych osób szkodliwe może być nawet niewielkie spożycie. Istnieją choroby, w których nie powinno się jeść mięsa wcale. Zobacz, kiedy trzeba z niego całkiem zrezygnować, a przy jakich problemach lepiej trzymać się limitów.

Spis treści

Przy jakiej chorobie nie można jeść mięsa?

Chociaż mięso jest źródłem pewnych ważnych składników, m.in. żelaza, witamin z grupy B, związków mineralnych i białka, zawiera też wiele niekorzystnych związków, a nawet alergeny. Dla niektórych osób mogą być one szczególnie szkodliwe.

Młoda kobieta je wędlinę z widelca
Zobacz, kto nie powinien sięgac po mięso i przejść na dietę wegetariańską z powodów zdrowotnych. puhhha/Getty Images

Podczas gdy w zdrowej diecie może być tylko pewna ilość mięsa, zwłaszcza czerwonego, pacjenci z określonymi problemami zdrowotnymi nie powinny jeść go wcale.

Eliminacja mięsa, ew. ograniczenie do 2 porcji tygodniowo dobrej jakości produktów, maksymalne do 0,5 kg w tygodniu (waga na surowo, przed przygotowaniem), zalecana jest także jako element leczenia powszechnych chorób przewlekłych i sposób podtrzymania jego wyników.

Sprawdź też: Mięso i cukrzyca typu 2. Ryzyko rozwoju zwiększa żelazo hemowe

Jedzenie mięsa pogarsza przebieg problemów takich jak:

  • otyłość,
  • hipercholesterolemia i miażdżyca,
  • choroby sercowo-naczyniowe,
  • przebyty zawał albo udar,
  • przebyte leczenie onkologiczne.

Tym osobom też polecany jest wegetarianizm

Wegetarianizm jako dieta bezmięsna (jarska) polecany jest osobom zagrożonym rozwojem wielu chorób cywilizacyjnych, a także pacjentom z ich diagnozą.

Czytaj też: Mięso może być źródłem śmiertelnego zatrucia

Niezdrowe związki w mięsie to przede wszystkim tłuszcz będący źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu i rozpuszczonych toksyn. To m.in. zanieczyszczenia pochodzące z pasz zwierząt, wody, powietrza, leków.

W wędlinach również dodatki do żywności, zwłaszcza problematyczny azotyn sodu z soli peklującej. Konserwant ten łatwo przekształca się w rakotwórcze związki. W mięsie i przetworach (wędlinach, kiełbasach, parówkach itp.) jest też wiele innych związków o działaniu prozapalnym, które organizm może zneutralizować w małych ilościach i przy diecie bogatej w produkty roślinne.

Mięso pogarsza objawy tych chorób i sprzyja ich rozwojowi:

  • Cukrzyca typu 2 – w trwającym 19 lat badaniu fińskim zastąpienie tylko 1 proc. kalorii pochodzących ze źródeł odzwierzęcych białkowymi produktami roślinnymi wiązało się z mniejszym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2 aż o 18 procent.
  • Depresja – w analizie 21 badań wykazano związek z jedzeniem czerwonego i przetworzonego mięsa a rozwojem depresji o ponad 25 procent, podczas gdy warzywa i owoce działały przeciwnie.
  • Choroby wątroby – w badaniu fińskim zwiększone spożycie białka z produktów zwierzęcych takich jak mięso powiązano z nawet o 50 proc. wyższym ryzykiem rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
  • Astma – jedzenie różowych, peklowanych wędlin częściej niż 4 razy w tygodniu zwiększa prawdopodobieństwo pogorszenia się objawów astmy o 76 proc.
  • Rak jelita grubego – jak ustaliła Światowa Organizacja Zdrowia, przetworzone produkty mięsne takie, jak szynka i kiełbasa, przyczyniają się do rozwoju raka jelita grubego. Wnioski z 400 badań: ryzyko rośnie o 12 proc. na każde 100 g czerwonego albo przetworzonego mięsa dziennie. Maleje natomiast dzięki jedzeniu pełnoziarnistych produktów zbożowych i warzyw.
  • Rak żołądka – na podstawie wyników 42 badań stwierdzono, że wyższe spożycie czerwonego mięsa to nawet o 70 proc. większe zagrożenie rakiem żołądka, podczas gdy dla wędlin ryzyko rośnie o 80 procent.
  • Nowotwory głowy i szyi – w 20-letnim badaniu holenderskim jedzenie czerwonego mięsa powiązano z częstszym rozwojem nowotworów głowy i szyi. Stwierdzano je nawet o połowę częściej w grupie osób o największym spożyciu w porównaniu z tymi, którzy konsumowali go najmniej albo całkowicie unikali.
  • Cukrzyca ciążowa – rozwój cukrzycy ciążowej grozi powikłaniami u matki i przyszłego dziecka, a sprzyja mu jedzenie czerwonego mięsa dowolnego rodzaju, w tym przetworzonego. Ryzyko rosło nawet ponad dwukrotnie.
Źródła:
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia