Spis treści
Przy jakiej chorobie nie można jeść mięsa?
Chociaż mięso jest źródłem pewnych ważnych składników, m.in. żelaza, witamin z grupy B, związków mineralnych i białka, zawiera też wiele niekorzystnych związków, a nawet alergeny. Dla niektórych osób mogą być one szczególnie szkodliwe.
Podczas gdy w zdrowej diecie może być tylko pewna ilość mięsa, zwłaszcza czerwonego, pacjenci z określonymi problemami zdrowotnymi nie powinny jeść go wcale.
Zobacz w naszej galerii, przy jakich chorobach bezwzględnie nie powinno się jeść mięsa i jego przetworów.
Eliminacja mięsa, ew. ograniczenie do 2 porcji tygodniowo dobrej jakości produktów, maksymalne do 0,5 kg w tygodniu (waga na surowo, przed przygotowaniem), zalecana jest także jako element leczenia powszechnych chorób przewlekłych i sposób podtrzymania jego wyników.
Sprawdź też: Mięso i cukrzyca typu 2. Ryzyko rozwoju zwiększa żelazo hemowe
Jedzenie mięsa pogarsza przebieg problemów takich jak:
- otyłość,
- hipercholesterolemia i miażdżyca,
- choroby sercowo-naczyniowe,
- przebyty zawał albo udar,
- przebyte leczenie onkologiczne.
Tym osobom też polecany jest wegetarianizm
Wegetarianizm jako dieta bezmięsna (jarska) polecany jest osobom zagrożonym rozwojem wielu chorób cywilizacyjnych, a także pacjentom z ich diagnozą.
Czytaj też: Mięso może być źródłem śmiertelnego zatrucia
Niezdrowe związki w mięsie to przede wszystkim tłuszcz będący źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu i rozpuszczonych toksyn. To m.in. zanieczyszczenia pochodzące z pasz zwierząt, wody, powietrza, leków.
W wędlinach również dodatki do żywności, zwłaszcza problematyczny azotyn sodu z soli peklującej. Konserwant ten łatwo przekształca się w rakotwórcze związki. W mięsie i przetworach (wędlinach, kiełbasach, parówkach itp.) jest też wiele innych związków o działaniu prozapalnym, które organizm może zneutralizować w małych ilościach i przy diecie bogatej w produkty roślinne.
Mięso pogarsza objawy tych chorób i sprzyja ich rozwojowi:
- Cukrzyca typu 2 – w trwającym 19 lat badaniu fińskim zastąpienie tylko 1 proc. kalorii pochodzących ze źródeł odzwierzęcych białkowymi produktami roślinnymi wiązało się z mniejszym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2 aż o 18 procent.
- Depresja – w analizie 21 badań wykazano związek z jedzeniem czerwonego i przetworzonego mięsa a rozwojem depresji o ponad 25 procent, podczas gdy warzywa i owoce działały przeciwnie.
- Choroby wątroby – w badaniu fińskim zwiększone spożycie białka z produktów zwierzęcych takich jak mięso powiązano z nawet o 50 proc. wyższym ryzykiem rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
- Astma – jedzenie różowych, peklowanych wędlin częściej niż 4 razy w tygodniu zwiększa prawdopodobieństwo pogorszenia się objawów astmy o 76 proc.
- Rak jelita grubego – jak ustaliła Światowa Organizacja Zdrowia, przetworzone produkty mięsne takie, jak szynka i kiełbasa, przyczyniają się do rozwoju raka jelita grubego. Wnioski z 400 badań: ryzyko rośnie o 12 proc. na każde 100 g czerwonego albo przetworzonego mięsa dziennie. Maleje natomiast dzięki jedzeniu pełnoziarnistych produktów zbożowych i warzyw.
- Rak żołądka – na podstawie wyników 42 badań stwierdzono, że wyższe spożycie czerwonego mięsa to nawet o 70 proc. większe zagrożenie rakiem żołądka, podczas gdy dla wędlin ryzyko rośnie o 80 procent.
- Nowotwory głowy i szyi – w 20-letnim badaniu holenderskim jedzenie czerwonego mięsa powiązano z częstszym rozwojem nowotworów głowy i szyi. Stwierdzano je nawet o połowę częściej w grupie osób o największym spożyciu w porównaniu z tymi, którzy konsumowali go najmniej albo całkowicie unikali.
- Cukrzyca ciążowa – rozwój cukrzycy ciążowej grozi powikłaniami u matki i przyszłego dziecka, a sprzyja mu jedzenie czerwonego mięsa dowolnego rodzaju, w tym przetworzonego. Ryzyko rosło nawet ponad dwukrotnie.
- 6 People Who Should Never Eat Red Meat, According to Dietitians Eat This, Not That
- 8 New Medical Reasons to Never Eat Meat Kahn Center for Cardiac Longevity
- Eating a Plant-Rich Diet May Help Against Endometriosis, Finds New Scientific Review Physicians Commitee for Responsible Medicine
- Czy mięso czerwone jest zdrowe? Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej