Spis treści
Śmierć od galarety z targu w Nowej Dębie
Mężczyzna, który w sobotę 17 lutego zmarł po zjedzeniu domowej galarety wieprzowej z targowiska w Nowej Dębie, nie jest jedyną ofiarą zatrutych wyrobów. Jak poinformowało Echo Dnia Podkarpackie: „dwie inne kobiety, które również jadły galaretę mięsną pochodzącą z tego samego źródła, przebywały w szpitalach w Nowej Dębie i Krakowie”, jednak na szczęście uniknęły śmierci.
Wstępne wyniki badań, które podano w środę 6 marca 2024 r., wskazują na bardzo wysoki poziom w galarecie substancji konserwującej, która w większych ilościach jest toksyczna..
Zabezpieczono wyroby wędliniarskie pochodzące z tego samego źródła i aresztowano ich nielegalnych wytwórców. Ich produkcja odbywała się bez zezwolenia i w warunkach, które „pozostawiały wiele do życzenia”.
Początkowo podejrzewano, że przyczyną ostrego zatrucia pokarmowego było zanieczyszczenia bakteriami. Badania jeszcze trwają. Możliwości jest wciąż wiele, bo mięso i jego przetwory należą do produktów najczęściej skażonych bakteriami i wywołujących najpoważniejsze zatrucia pokarmowe. Zagrożenia ze strony „swojskich” są tak poważne, że pod żadnym pozorem nie należy ich kupować.
Grypa jelitowa czy zatrucie pokarmowe? To trzeba wiedzieć zwłaszcza latem!
Grypa jelitowa czy zatrucie pokarmowe? To częste pytanie, które pojawia się, gdy odczuwamy dolegliwości trawienne. Mdłości, wymioty, ból brzucha, biegunka czy gorączka to kilka z podobnych objawów tyc...
Zatrucie mięsem to nie tylko jad kiełbasiany i Salmonella
Mięso i jego przetwory należą do najczęstszych źródeł zatruć pokarmowych, co wynika z wysokiej zawartości wody i białka, a także pochodzenie odzwierzęce. Takie wyroby wymagają ścisłych warunków sanitarnych przy produkcji, przechowywaniu i przygotowaniu do jedzenia, w przeciwnym razie łatwo stają się pożywką dla chorobotwórczych bakterii.
Sprawdź: Jakie bakterie zagrażają nam w żywności?
Bakterie w mięsie mogą powodować groźne, a wręcz zabójcze toksyny, a także powodować zakażenie w organizmie – mówimy wtedy o bakteryjnym zatruciu pokarmowym. Źródłem zanieczyszczenie mogą być zakażone zwierzęta, jak i kontaminacja surowców i produktów poprzez kontakt z brudnymi rękami i powierzchniami.
O tym, że mięso i przetwory mogą stać się źródłem śmiertelnego zatrucia, należy pamiętać nie tylko na bazarze, ale także przy zakupach w sklepie i codziennym przyrządzaniu posiłków – zobacz więcej informacji w galerii.
Skażeniu mięsa sprzyja zwłaszcza brak odpowiednich warunków sanitarnych i chłodniczych w czasie sprzedaży, jak mogło to mieć miejsce w feralnym przypadku zakupu wędlin wprost z samochodu. Należy jednak uściślić, że niektóre bakterie wręcz uwielbiają zimno i środowisko lodówek.
Tak groźne mikroby dostają się do Twoich posiłków! Jak do tego nie dopuścić?
Spożywanie nieświeżej żywności zwiększa ryzyko ostrego zatrucia pokarmowego. Jednak w niektórych przypadkach wygląd posiłku może nie wzbudzać podejrzeń, a jego spożycie i tak może zakończyć się dolegl...
Według dostępnych danych główną przyczyną zatruć pokarmowych w Polsce jest pałeczka Salmonelli. Oprócz zatrucia pokarmowego może wywoływać bardziej nasilony stan chorobowy zwany salmonellozą. W 2023 roku odnotowano 45881 przypadków zakażenia Salmonellą w Polsce, w tym 9 835 zatruć pokarmowych, 316 przypadków wywołanej nimi posocznicy i 182 inne zakażenia pozajelitowe. To znacznie więcej niż rok wcześniej, gdy zgłoszono w sumie 6 575 przypadków zarażenia bakteriami Salmonella.
Dużo mniej przypadków zatruć wywołuje gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus) oraz produkujące toksyny laseczki jadu kiełbasianego (Clostridium botulinum) i zgorzeli gazowej (Clostridium perfringens).
Nie można zapominać także o możliwych zatruciach pałeczką okrężnicy (Escherichia coli) i pałeczką Listeria monocytogenes. To właśnie ona lubi zimno, a okres wylęgania listeriozy jest bowiem dłuższy niż w przypadku innych bakterii w mięsie. Wynosi średnio 21 dni, choć może trwać i 3 dni, jak i 70 dni.
Na te objawy zatrucia pokarmowego uważaj
Zatrucie pokarmowe po zjedzeniu zatrutego mięsa lub innego produktu obejmują zwykle dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Niepokojące objawy, na które należy zwrócić uwagę, to:
- dyskomfort trawienny,
- ostre lub tępe bóle brzucha,
- biegunka,
- jadłowstręt,
- nudności i wymioty,
- ogólne osłabienie i zmęczenie,
- gorączka.
Skutkiem objawów może być odwodnienie organizmu, które zagraża szczególnie małym dzieciom, osobom z obniżoną odpornością czy w podeszłym wieku. W tych grupach częstsze są ponadto inne powikłania, bo po spożycia zakażonego produktu nie zawsze rozwija się zatrucie pokarmowego. Może też dojść do zakażenia układowego, np. postaci pozajelitowej i posocznicy (sepsy), które ma cięższy przebieg i poważniejsze konsekwencje.
Tylko w przypadku infekcji Salmonellą mogą rozwinąć się ropnie, jak i zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, kości czy szpiku kostnego.
Sprawdź: Jedzenie makaronu po takim czasie grozi zatruciem, a nawet śmiercią
Należy także pamiętać, że wędliny z nieoficjalnych źródeł stwarzają dużo więcej potencjalnych zagrożeń dla zdrowia. Mogą one wynikać np. z braku świeżości czy wymaganych badań weterynaryjnych (i obecności chorób u zwierząt), a także mieć związek z nieprawidłowym stosowaniem leków czy zanieczyszczonej paszy. Dlatego należy spożywać mięso i wędliny, które pochodzą tylko ze sprawdzonych źródeł.
- Salmonelozy durowe i jelitowe Główny Inspektorat Sanitarny
- Zachorowania na wybrane choroby zakaźne w Polsce od 1 stycznia do 31 grudnia 2023 r. oraz w porównywalnym okresie 2022 r. Zakład Epidemiologii Chorób Zakaźnych i Nadzoru NIZP PZH - PIB