Powoduje cukrzycę. Większość Polaków je to codziennie. Zapewnia składnik, który wcale nie jest zdrowy

Anna Rokicka-Żuk
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wiele osób stara się ograniczyć spożycie, inne nawet nie próbują. Ten produkt Polacy jedzą na potęgę, na co dzień, a nawet w każdym posiłku. Niektórzy uważają też, że bez niego nabawią się niedoborów pokarmowych. Tymczasem właśnie ten najbardziej pożądany składnik zwiększa ryzyko rozwoju nie tylko raka, ale i cukrzycy typu 2.

Spis treści

Składnik mineralny, który zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy

Ten składnik jest niezbędny dla zdrowia i życia, jednak nadmiar szkodzi na różne sposoby. Mowa o żelazie zawartym w mięsie – ma ono specjalną postać, zwaną hemową. Nadmiar żelaza hemowego, które pochodzi z mięsnej diety, sprzyja nie tylko nowotworom i chorobom serca.

Posiłek na trawie podczas pikniku
W Polsce ten produkt jedzony jest każdego dnia, a nawet w każdym posiłku, podczas gdy w zdrowej diecie powinno być go maksymalnie 500 g i jest to waga na surowo roman023/123RF

Jak czytamy na łamach pisma „Nature Metabolism”, zidentyfikowano istotny związek pomiędzy żelazem hemowym występującym w czerwonym mięsie i innych produktach zwierzęcych a ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.

– W porównaniu z wcześniejszymi badaniami, które opierały się wyłącznie na danych epidemiologicznych, my zintegrowaliśmy wiele warstw informacji, w tym dane epidemiologiczne, konwencjonalne biomarkery metaboliczne i najnowocześniejszą metabolomikę – wyjaśnił dr Fenglei Wang, główny autor publikacji. – Umożliwiło nam to uzyskanie bardziej kompleksowego zrozumienia związku między spożyciem żelaza a ryzykiem cukrzycy typu 2, a także uwidoczniło potencjalne szlaki metaboliczne leżące u jego podstaw.

Materiałem do badania były zbierane na przestrzeni 36 lat raporty dietetyczne, które pozyskano od ponad 206,5 tys. osób. Naukowcy wzięli pod uwagę różne formy żelaza – całkowite, hemowe, niehemowe, pochodzące z żywności oraz z suplementów diety. Analizując ich związek z cukrzycą, uwzględnili także inne czynniki zdrowotne i związane ze stylem życia. Ocenili przy tym różne biomarkery metaboliczne, w tym poziomem glukozy, insulinyni lipidów we krwi, a także związane ze stanem zapalnym i metabolizmem żelaza.

Cukrzyca częstsza u osób jedzących mięso

Żelazo hemowe występujące w mięsie ma istotny wpływ na rozwój cukrzycy typu 2. Wśród uczestników badania jedzących najwięcej mięsa choroba ta była diagnozowana o 26 proc. częściej niż u tych, którzy spożywali go najmniej.

Jednak podobnie, jak we wcześniejszych pracach, nie wykazano żadnego powiązania między spożywaniem żelaza niehemowego z produktów roślinnych czy suplementów diety.

Jak ujawniły dalsze analizy, wyższe spożycie żelaza hemowego było powiązane z większym poziomem niektórych biomarkerów metabolicznych dla cukrzycy, takich jak peptyd C, trójglicerydy, białko C-reaktywnego czy markery przeciążenia żelazem. Jednocześnie obserwowano obniżenie poziom markerów korzystnych, m.in. ochronnego cholesterolu HDL.

Naukowcy zidentyfikowali ponadto kilkanaście metabolitów krwi, w tym lipidowych, a także L-walinę, L-lizynę i kwas moczowy, które mogą odgrywać rolę zwiększaniu ryzyka rozwoju cukrzycy przez żelazo hemowe z mięsa.

– Nasze badanie podkreśla znaczenie zdrowych wyborów żywieniowych w zapobieganiu cukrzycy. Zmniejszenie spożycia żelaza hemowego, szczególnie z czerwonego mięsa, i przejście na dietę bardziej roślinną, może być skuteczną strategią ochronną –podsumowali autorzy pracy.

Ich zdaniem wyniki badania powinny wpłynąć na wytyczne odnośnie diety i strategii zdrowia publicznego. Jednocześnie naukowcy wyrażają swoje obawy związane ze stosowaniem żelaza hemowego jako dodatku do wegańskich alternatyw mięsa. Hem, który pozyskuje się także z surowców roślinnych, poprawia smak i wygląd takich produktów, ale może sprawiać, że będą tak niezdrowe, jak mięso.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Źródło:

Polska Agencja Prasowa

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia