Spis treści
Na co są zdrowe winogrona i jak działają na organizm?
Winogrona to owoce winorośli, głównie winorośli zwyczajnej, które występują w wielu odmianach i kolorach m.in. winogrona czerwone, zielone (białe) i fioletowe. Winogrona pochodzą z regionu Morza Kaspijskiego i są znane ludzkości już od ok. 8 tys. lat. Winorośle uprawiane były w starożytnym Rzymie i Egipcie głównie w celu produkcji wina.

Winogrona są bogate w wiele witamin, składników odżywczych i mineralnych takich jak witamina B6, C, K oraz potas, miedź i tiamina. Zawierają też cenne przeciwutleniacze, dzięki czemu przynoszą wiele korzyści, m.in. dla zdrowia serca, jelit, oczu i skóry. Obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby serca czy nadciśnienie.
Zawarty w nich błonnik wspomaga trawienie oraz łagodzi niestrawność, wzdęcia i zaparcia. Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki i dzięki temu odmładzają organizm, ale też zmniejszają ryzyko rozwoju nieprawidłowych komórek, w tym komórek nowotworowych.
Flawonoidy wpływają korzystnie na zdrowie serca i całego układu krążeniowo-naczyniowego. Obniżają ciśnienie krwi, poziom cholesterolu oraz wzmacniają naczynia krwionośne. Spożywanie całych owoców winogron na surowo obniża także poziom cukru we krwi i w ten sposób zmniejsza ryzyko rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu 2.

Dlaczego warto pić sok winogronowy? Skorzysta serce, żołądek i skóra
Ciemne winogrona to owoce, które na przełomie września i października dojrzewają w wielu polskich ogrodach. To idealny surowiec na pyszny sok winogronowy. Jest nie tylko smacznym napojem czy dodatkiem...
Kto nie powinien jeść winogron? Jeśli należysz do tych osób, lepiej omijaj je z daleka
Dla wielu osób spożywanie winogron jest korzystne. Jednak mimo wielu właściwości zdrowotnych, jakie posiadają, nie są to owoce dla każdego.
Przeciwwskazania do ich jedzenia to:
Nadwaga lub otyłość –winogrona zawierają duże ilości cukrów prostych. Przy wysokim spożyciu tych owoców może to prowadzić do przybierania na wadze.Osoby na diecie niskocukrowej powinny jeść więc winogrona z umiarem.
Zaburzenia żołądkowo-jelitowe – obecne w owocach fruktany u osób chorujących np. na zespół jelita drażliwego mogą powodować zaostrzenie choroby i wywoływać niestrawność, biegunki czy bóle brzucha.
Alergia – to oczywiste przeciwwskazanie do spożywania winogron. W takim przypadku ich zjedzenie może skończyć się nie tylko wysypką, ale też obrzękiem, a nawet wstrząsem anafilaktycznym zagrażającym zdrowiu i życiu.
Dzieci do 2. roku życia – małe dzieci nie powinny jeść winogron w całości, ponieważ grozi to zadławieniem. Maluchom lepiej więc przekroić winogrono na pół, obrać ze skórki i wyjąć pestki. W takiej postaci winogrona będą zdrowe i odżywcze dla małych dzieci.

Te owoce mogą spowalniać utratę wzroku. Im wcześniej zaczniesz je jeść, tym lepiej
Utrata wzroku u seniorów wynika zazwyczaj ze zwyrodnienia plamki żółtej. Naukowcy wykazali, że włączając do swojej diety odpowiednie owoce, możemy spowolnić ten proces. Zawarte w nich przeciwutleniacz...