Skorzystają nie tylko oczy, serce i skóra. Ten sok warto pić każdego dnia! Zobacz, jak zrobić sok z marchwi bez używania sokowirówki

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Sok z marchwi to pyszny i wyjątkowo zdrowy napój, który warto wprowadzić do swojej codziennej diety. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością! Sprawdź, co możesz zyskać pijąc sok marchewkowy i jak szybko przygotujesz go używając jedynie blendera.

Spis treści

Skorzystają nie tylko oczy, serce i skóra. Ten sok warto pić każdego dnia! Zobacz, jak zrobić sok z marchwi bez używania sokowirówki
Andrii Zorii / GettyImages

Sok z marchwi – właściwości zdrowotne

Marchew, czyli Daucus carota sativus to udomowiona marchewka, która w niczym nie przypomina swojego dzikiego przodka. Możemy spotkać ją w kilku odmianach, ale w naszym rejonie zdecydowanie przyjęła się jej odmiana zachodnia, która najczęściej występuje w kolorze pomarańczowym, ciemnożółtym lub ewentualnie białym.

Czytaj też: Słabiej widzisz i masz zmęczone oczy? Codziennie pij te napoje na poprawę wzroku. Sprawdź, jaki sok jest najlepszy na oczy

Pomarańczowa marchewka i wyciskany z niej sok są bogatym źródłem beta-karotenu i witaminy A. Już jedna szklanka soku z marchwi pokrywa… 800 proc. dziennego zalecanego spożycia witaminy A! Dostarcza jednocześnie około 16 mg beta-karotenu, co również przekracza nasze zapotrzebowanie na ten składnik.

Oprócz tego w marchwi znajdują się także:

  • witamina K,
  • kwas askorbinowy,
  • luteina,
  • tiamina,
  • niacyna,
  • witamina B6,
  • witamina E,
  • potas,
  • mangan,
  • miedź,
  • fosfor.
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Wypijając jedną szklankę soku z marchewki dostarczymy do organizmu:

  • 80 kalorii,
  • 2 gramy białka,
  • 0 gramów tłuszczu i cholesterolu,
  • 17 gramów węglowodanów,
  • 2 gramy błonnika,
  • 10 gramów cukru,
  • 50 miligramów sodu.

Na co jest dobry sok z marchwi?

Sok z marchwi polecany jest do picia na co dzień ze względu na bogactwo substancji aktywnych, które wpływają pozytywnie na prace poszczególnych układów i narządów:

  1. Sok marchwiowy dla zdrowych oczu – zawarte w marchwi karotenoidy (luteina i zeaksantyna) oraz beta-karoten chronią oczy przed uszkodzeniami i rozwojem niektórych chorób np. tzw. kurzej ślepoty czy zwyrodnienia plamki żółtej, blokują absorpcję światła niebieskiego i zmniejszają negatywny wpływ promieni UV.
  2. Sok z marchwi kontra choroby serca – ze względu na zawartość witaminy E i innych przeciwutleniaczy, sok z marchewki może pomóc w obniżeniu poziom cholesterolu i regulacji ciśnienia krwi, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób serca.
  3. Sok marchewkowy dla lepszej odporności – witaminy i składniki mineralne zawarte w marchwi wspierają naturalną linię obrony organizmu. Witamina A odgrywa rolę we wzroście i utrzymaniu białych krwinek, a witamina C zwiększa poziom przeciwciał uwalnianych podczas odpowiedzi immunologicznej i stymuluje produkcję białych krwinek.
  4. Sok marchwiowy dla pięknej skóry – beta-karoten, którego dostarcza marchew, neutralizuje wolne rodniki i hamuje utlenianie tłuszczów. Dzięki temu pomaga spowalniać proces starzenia się skóry i chroni ją przed nadmiernym wysuszeniem. Jednocześnie przyciemnia skórę, przyspiesza opalanie i zabezpiecza skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Sok z marchwi a cukrzyca

Świeżo wyciśnięty sok z marchwi ma indeks glikemiczny równy 43, oznacza to, że może pojawiać się w diecie osób z zaburzeniami glikemii.

Jak pisze Anna Rokicka-Żuk w artykule „Czy osoby z cukrzycą mogą jeść marchewkę?”:

Diabetycy mogą sięgać po sok z marchewki, jednak powinien być on świeżo wyciskany, a nie z kartonu, czy tym bardziej w postaci gęstego musu. Najlepiej, by taki sok był z dodatkiem innych warzyw, zwłaszcza zielonych. Dotyczy to również napojów typu smoothie. Napojów z marchewki w żadnym przypadku nie powinno się łączyć z sokiem jabłkowym, bananem czy innymi owocami.

Świat się nią zachwyca, my znamy ją od wieków. Surówka idealna dla kobiet

Świat się nią zachwyca, my znamy ją od wieków. Surówka idealna dla kobiet

Wiele TikTokowych trendów jest szkodliwych i promuje treści niebezpieczne dla naszego zdrowia. Jednak tym razem influencerzy postawili na wyjątkowo zdrowy przepis. Jak piszą niektórzy użytkownicy siec...

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak

Sok z marchwi – ile można go pić dziennie? Szklankę, a może mniej?

Mimo że sok z marchewki jest niezwykle zdrowy, jego bezpieczne spożycie – bez przyjmowania zbyt dużej ilości witaminy A i beta-karotenu – szacuje się na nie więcej niż pół szklanki (120 ml).

Jest uważany za bezpieczny do spożycia przez większość osób, jednak istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia reakcji alergicznej po wypiciu sok z marchwi przez osoby uczulone na marchew, a często również na seler i pokrewne rośliny.

Jak przygotować sok z marchwi w domu?

Na Stronie Kuchni znajdziemy przepis na sok marchwiowy z blendera. Do jego przygotowania nie jest potrzebna sokowirówka:

Składniki:

  • 4 duże marchewki,
  • 1 szklanka wody.

Przygotowanie:

  1. Marchewki trzeba umyć, obrać ze skórki i pokroić na plastry o grubości 1 cm.
  2. Następnie warzywa należy włożyć do blendera kielichowego i rozdrabniać je w trybie pulsacyjnym.
  3. Kolejnym krokiem jest dolanie szklanki wody i blendowanie do uzyskania jednorodnego płynu.
  4. Gotowy napój trzeba przecedzić przez sitko do dzbanka, aby uzyskać przejrzysty sok z odrobiną naturalnego osadu.
  5. Świeży sok z marchwi najlepiej pić od razu.

Bądź zawsze w formie

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
kaja
Brzmi prosto, jutro spróbuję zrobić taki sok. Mam marchewki z ekologicznej hodowli, zapas mineralnej cisowianki i blender, więc zobaczę jak mi to wyjdzie :)
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia