Spis treści
Sok z marchwi – właściwości zdrowotne
Marchew, czyli Daucus carota sativus to udomowiona marchewka, która w niczym nie przypomina swojego dzikiego przodka. Możemy spotkać ją w kilku odmianach, ale w naszym rejonie zdecydowanie przyjęła się jej odmiana zachodnia, która najczęściej występuje w kolorze pomarańczowym, ciemnożółtym lub ewentualnie białym.
Pomarańczowa marchewka i wyciskany z niej sok są bogatym źródłem beta-karotenu i witaminy A. Już jedna szklanka soku z marchwi pokrywa… 800 proc. dziennego zalecanego spożycia witaminy A! Dostarcza jednocześnie około 16 mg beta-karotenu, co również przekracza nasze zapotrzebowanie na ten składnik.
Oprócz tego w marchwi znajdują się także:
- witamina K,
- kwas askorbinowy,
- luteina,
- tiamina,
- niacyna,
- witamina B6,
- witamina E,
- potas,
- mangan,
- miedź,
- fosfor.
Wypijając jedną szklankę soku z marchewki dostarczymy do organizmu:
- 80 kalorii,
- 2 gramy białka,
- 0 gramów tłuszczu i cholesterolu,
- 17 gramów węglowodanów,
- 2 gramy błonnika,
- 10 gramów cukru,
- 50 miligramów sodu.
Na co jest dobry sok z marchwi?
Sok z marchwi polecany jest do picia na co dzień ze względu na bogactwo substancji aktywnych, które wpływają pozytywnie na prace poszczególnych układów i narządów:
- Sok marchwiowy dla zdrowych oczu – zawarte w marchwi karotenoidy (luteina i zeaksantyna) oraz beta-karoten chronią oczy przed uszkodzeniami i rozwojem niektórych chorób np. tzw. kurzej ślepoty czy zwyrodnienia plamki żółtej, blokują absorpcję światła niebieskiego i zmniejszają negatywny wpływ promieni UV.
- Sok z marchwi kontra choroby serca – ze względu na zawartość witaminy E i innych przeciwutleniaczy, sok z marchewki może pomóc w obniżeniu poziom cholesterolu i regulacji ciśnienia krwi, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób serca.
- Sok marchewkowy dla lepszej odporności – witaminy i składniki mineralne zawarte w marchwi wspierają naturalną linię obrony organizmu. Witamina A odgrywa rolę we wzroście i utrzymaniu białych krwinek, a witamina C zwiększa poziom przeciwciał uwalnianych podczas odpowiedzi immunologicznej i stymuluje produkcję białych krwinek.
- Sok marchwiowy dla pięknej skóry – beta-karoten, którego dostarcza marchew, neutralizuje wolne rodniki i hamuje utlenianie tłuszczów. Dzięki temu pomaga spowalniać proces starzenia się skóry i chroni ją przed nadmiernym wysuszeniem. Jednocześnie przyciemnia skórę, przyspiesza opalanie i zabezpiecza skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.
Sok z marchwi a cukrzyca
Świeżo wyciśnięty sok z marchwi ma indeks glikemiczny równy 43, oznacza to, że może pojawiać się w diecie osób z zaburzeniami glikemii.
Jak pisze Anna Rokicka-Żuk w artykule „Czy osoby z cukrzycą mogą jeść marchewkę?”:
Diabetycy mogą sięgać po sok z marchewki, jednak powinien być on świeżo wyciskany, a nie z kartonu, czy tym bardziej w postaci gęstego musu. Najlepiej, by taki sok był z dodatkiem innych warzyw, zwłaszcza zielonych. Dotyczy to również napojów typu smoothie. Napojów z marchewki w żadnym przypadku nie powinno się łączyć z sokiem jabłkowym, bananem czy innymi owocami.
Świat się nią zachwyca, my znamy ją od wieków. Surówka idealna dla kobiet
Wiele TikTokowych trendów jest szkodliwych i promuje treści niebezpieczne dla naszego zdrowia. Jednak tym razem influencerzy postawili na wyjątkowo zdrowy przepis. Jak piszą niektórzy użytkownicy siec...
Sok z marchwi – ile można go pić dziennie? Szklankę, a może mniej?
Mimo że sok z marchewki jest niezwykle zdrowy, jego bezpieczne spożycie – bez przyjmowania zbyt dużej ilości witaminy A i beta-karotenu – szacuje się na nie więcej niż pół szklanki (120 ml).
Jest uważany za bezpieczny do spożycia przez większość osób, jednak istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia reakcji alergicznej po wypiciu sok z marchwi przez osoby uczulone na marchew, a często również na seler i pokrewne rośliny.
Jak przygotować sok z marchwi w domu?
Na Stronie Kuchni znajdziemy przepis na sok marchwiowy z blendera. Do jego przygotowania nie jest potrzebna sokowirówka:
Składniki:
- 4 duże marchewki,
- 1 szklanka wody.
Przygotowanie:
- Marchewki trzeba umyć, obrać ze skórki i pokroić na plastry o grubości 1 cm.
- Następnie warzywa należy włożyć do blendera kielichowego i rozdrabniać je w trybie pulsacyjnym.
- Kolejnym krokiem jest dolanie szklanki wody i blendowanie do uzyskania jednorodnego płynu.
- Gotowy napój trzeba przecedzić przez sitko do dzbanka, aby uzyskać przejrzysty sok z odrobiną naturalnego osadu.
- Świeży sok z marchwi najlepiej pić od razu.
Źródło:Carrot Juice: What are the Health Benefits? WebMed
Bądź zawsze w formie
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Naukowcy nie dowierzają. Delfiny uzależnione od najgroźniejszych narkotyków
- Oto najlepsze cięte riposty nauczycieli. Zgasiły niejednego ucznia!
- Szaleniec wjechał mazdą do salonu, bo dealer nie chciał zwrotu auta - WIDEO
- Awantura podczas obchodów miesięcznicy smoleńskiej. Macierewicz kontra protestujący