Królowa jesieni na odporność i lepszą kondycję skóry. Prosty przepis na aromatyczną nalewkę z dyni. Wypróbuj teraz!

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Dyniówka doprawiona korzennymi przyprawami będzie idealnym, rozgrzewającym trunkiem na jesienne wieczory. ChamilleWhite/GettyImages
Dynia to jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli jesieni. Jemy ją w różnych postaciach. Robimy z niej zupy, ciasta i placki. I bardzo dobrze, bo to pyszne i bogate źródło składników aktywnych. Jej dość nietypowym zastosowaniem jest przygotowanie na jej bazie… aromatycznego trunku. Wypróbuj prosty przepis na nalewkę z dyni i delektuj się jej wyjątkowymi walorami smakowymi i zdrowotnymi.

Spis treści

Dyniówka doprawiona korzennymi przyprawami będzie idealnym, rozgrzewającym trunkiem na jesienne wieczory.
Dyniówka doprawiona korzennymi przyprawami będzie idealnym, rozgrzewającym trunkiem na jesienne wieczory. ChamilleWhite/GettyImages

Przepis na nalewkę z dyni. Czym doprawić dyniówkę?

Nalewka z dyni jest dość nietypowym trunkiem, który warto wypróbować ze względu na jego walory smakowe i lecznicze. Dodatek przypraw korzennych, takich jak imbir czy cynamon, sprawią, że będzie bardziej aromatyczna i rozgrzewająca.

Składniki na nalewkę z dyni:

  • 1 kg dojrzałej, aromatycznej dyni,
  • 1 l wódki 45 proc. obj. alk.,
  • ok. 0,4 kg cukru,
  • szklanka wody,
  • opcjonalnie: klika plastrów świeżego imbiru, kora cynamonu.

Czytaj także: Kto nie powinien jeść dyni? Tym osobom zaszkodzi zupa i ciasto z dyni. Może jesteś jedną z nich

Przygotowanie dyniówki:

  1. Dynię obierz ze skóry i pokrój miąższ na niewielkie kostki. Włóż do dużego słoja lub gąsiorka.
  2. Zalej wódką tak, aby przykryć całą dynię. Jeśli używasz przypraw, dodaj je teraz.
  3. Szczelnie zamknij naczynię i odstaw w chłodne miejsce na dwa tygodnie.
  4. Zlej nalewkę przez bibułę lub gazę.
  5. Przygotuj syrop cukrowy, zagotowując cukier z wodą.
  6. Po ostudzeniu wlej do gąsiorka w proporcji 150 g syropu na każde pół litra nalewki.
  7. Wymieszaj i rozlej do butelek, zakorkuj.
  8. Odstaw w chłodne miejsce na pięć miesięcy.

Nalewka z dyni – na co pomaga? Właściwości odżywcze dyni

Dynia to bogate źródło wielu składników mineralnych, witamin i antyoksydantów, zwłaszcza barwników karotenowych. Znajdują się w niej bardzo duże ilości karotenoidu, który organizm przekształca w witaminę A. Zawiera także:

  • witaminę C,
  • witaminę B2,
  • witaminę E,
  • potas,
  • miedź,
  • mangan,
  • żelazo.

Ze względu na zawartość substancji aktywnych, dania z dyni wspierają organizm na różnych płaszczyznach. Alkohol użyty w nalewce wzmacnia smak i aromat warzywa, ale przede wszystkim potęguje działanie poszczególnych związków. Rozszerzając naczynia krwionośne, dodatkowo sprawia, że są one szybciej wchłaniane. Nalewkę z dyni warto stosować z kilu powodów:

  1. Ze względu na bogactwo witaminy A, C i E oraz żelaza, dynia i jej przetwory, mogą wzmacniać układ odpornościowy.
  2. Obecność wielu przeciwutleniaczy, w tym alfa-karotenu, beta-karotenu, beta-kryptoksantyny, sprawia, że dynia pomaga chronić komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.
  3. Dzięki wysokiej zawartość witaminy A, luteiny i zeaksantyny, dynia wspiera działanie oczu.
  4. Jako dobre źródło potasu, witaminy C i przeciwutleniaczy, wpływa korzystnie na pracę serca.
  5. Zawarte w dyni witaminy C i E, a także luteina i zeaksantyna, mogą być pomocne w utrzymaniu dobrej kondycji skóry.

Dawka lecznicza nalewki nie powinna przekraczać 25 ml na dobę.

Kto nie powinien pić nalewki z dyni?

Przeciwskazaniem do spożycia nalewki z dyni jest uczulenie na to warzywo, bądź na alkohol. Jej picia powinny także unikać kobiety w ciąży i karmiące, dzieci i młodzież poniżej 18 r.ż. oraz osoby po rozległych operacjach i przyjmujące leki wchodzące w interakcje z alkoholem.

Zobacz także:

Rośliny dyniowate kojarzą się przede wszystkim z tytułową dynią, podczas gdy w skład tej rodziny wchodzą też inne przepyszne warzywa, a także owoce! Są niezwykle soczyste, kolorowe, bardzo smaczne i sycące! Działają orzeźwiająco i odświeżająco. Niektóre świetnie nadają się do domowych przetworów, inne najlepsze są spożywane na surowo, a inne – upieczone. Dyniowate są przede wszystkim świetną opcją dla osób odchudzających się, bowiem są bardzo niskokaloryczne. Dostarczają mnóstwo potasu i beta-karonenu, który wykazuje działanie przeciwutleniające. Mają stosunkowo niewiele błonnika, co przedkłada się na to, że są łatwostrawne i sprawia, że mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami funkcjonowania przewodu pokarmowego. Czy potrafisz bez zastanowienia wymienić 6 rodzajów roślin dyniowatych? Bez względu na to, czy odpowiedziałeś: tak lub nie, z pewnością dowiesz się wielu ciekawych faktów na temat tej wyjątkowej grupy roślin.

Dynia, arbuz i melon – poznaj zdrowotne właściwości roślin d...

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia