Spis treści
Przepis na nalewkę z dyni. Czym doprawić dyniówkę?
Nalewka z dyni jest dość nietypowym trunkiem, który warto wypróbować ze względu na jego walory smakowe i lecznicze. Dodatek przypraw korzennych, takich jak imbir czy cynamon, sprawią, że będzie bardziej aromatyczna i rozgrzewająca.
Składniki na nalewkę z dyni:
- 1 kg dojrzałej, aromatycznej dyni,
- 1 l wódki 45 proc. obj. alk.,
- ok. 0,4 kg cukru,
- szklanka wody,
- opcjonalnie: klika plastrów świeżego imbiru, kora cynamonu.
Czytaj także: Kto nie powinien jeść dyni? Tym osobom zaszkodzi zupa i ciasto z dyni. Może jesteś jedną z nich
Przygotowanie dyniówki:
- Dynię obierz ze skóry i pokrój miąższ na niewielkie kostki. Włóż do dużego słoja lub gąsiorka.
- Zalej wódką tak, aby przykryć całą dynię. Jeśli używasz przypraw, dodaj je teraz.
- Szczelnie zamknij naczynię i odstaw w chłodne miejsce na dwa tygodnie.
- Zlej nalewkę przez bibułę lub gazę.
- Przygotuj syrop cukrowy, zagotowując cukier z wodą.
- Po ostudzeniu wlej do gąsiorka w proporcji 150 g syropu na każde pół litra nalewki.
- Wymieszaj i rozlej do butelek, zakorkuj.
- Odstaw w chłodne miejsce na pięć miesięcy.
Nalewka z dyni – na co pomaga? Właściwości odżywcze dyni
Dynia to bogate źródło wielu składników mineralnych, witamin i antyoksydantów, zwłaszcza barwników karotenowych. Znajdują się w niej bardzo duże ilości karotenoidu, który organizm przekształca w witaminę A. Zawiera także:
- witaminę C,
- witaminę B2,
- witaminę E,
- potas,
- miedź,
- mangan,
- żelazo.
Ze względu na zawartość substancji aktywnych, dania z dyni wspierają organizm na różnych płaszczyznach. Alkohol użyty w nalewce wzmacnia smak i aromat warzywa, ale przede wszystkim potęguje działanie poszczególnych związków. Rozszerzając naczynia krwionośne, dodatkowo sprawia, że są one szybciej wchłaniane. Nalewkę z dyni warto stosować z kilu powodów:
- Ze względu na bogactwo witaminy A, C i E oraz żelaza, dynia i jej przetwory, mogą wzmacniać układ odpornościowy.
- Obecność wielu przeciwutleniaczy, w tym alfa-karotenu, beta-karotenu, beta-kryptoksantyny, sprawia, że dynia pomaga chronić komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.
- Dzięki wysokiej zawartość witaminy A, luteiny i zeaksantyny, dynia wspiera działanie oczu.
- Jako dobre źródło potasu, witaminy C i przeciwutleniaczy, wpływa korzystnie na pracę serca.
- Zawarte w dyni witaminy C i E, a także luteina i zeaksantyna, mogą być pomocne w utrzymaniu dobrej kondycji skóry.
Dawka lecznicza nalewki nie powinna przekraczać 25 ml na dobę.
Kto nie powinien pić nalewki z dyni?
Przeciwskazaniem do spożycia nalewki z dyni jest uczulenie na to warzywo, bądź na alkohol. Jej picia powinny także unikać kobiety w ciąży i karmiące, dzieci i młodzież poniżej 18 r.ż. oraz osoby po rozległych operacjach i przyjmujące leki wchodzące w interakcje z alkoholem.
Zobacz także:
Źródła:
- 9 Impressive Health Benefits of Pumpkin Healthline
- „Wielka księga nalewek”, Wydawnictwo Olesiejuk