Spis treści
Co zawierają dostępne w sklepach barwniki do jajek?
Przed Wielkanocą barwniki do jaj można kupić w supermarketach, dyskontach i sklepach spożywczych. Ich łatwa dostępność i szybkość działania sprawiają, że są często wybierane przez konsumentów. Z tego względu bezpieczeństwo stosowania tego typu dodatków do żywności jest szczególnie ważne – zaznaczyła Małgorzata Chobot z SGGW.
Po przyjrzeniu się etykietom barwników można zauważyć różne oznaczenia zaczynające się od litery E. Pod tymi symbolami mogą kryć się zarówno środki pochodzenia naturalnego, jak i syntetyczne związki chemiczne. W preparatach do barwienia jajek często stosuje się następujące substancje:
- E102 tartrazyna – cytrynowożółty barwnik syntetyczny,
- E110 żółcień pomarańczowa FCF – pomarańczowy barwnik syntetyczny,
- E122 azorubina – czerwono-brązowy barwnik syntetyczny,
- E124 czerwień koszenilowa A – Naturalny ciemnoczerwony barwnik pozyskiwany z wysuszonych owadów Dactylopius coccus,
- E133 błękit brylantowy FCF – niebieski barwnik syntetyczny.
Najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sadzone czy jajecznica? Które lepsze?
Są źródłem białka i wielu innych składników odżywczych. Przez wiele lat uważane były za szkodliwe ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Jednak najnowsze badania zaprzeczają temu poglądowi. Okaz...
Katar, kaszel i duszności od pisanek
Chobot podkreśliła, że wszystkie te substancje zostały dopuszczone do stosowania w żywności i ustalono dla nich normy bezpiecznego dziennego spożycia. Są obecne w różnych produktach spożywczych, takich jak słodycze, ciastka, płatki śniadaniowe, wędliny, sosy, napoje, lody, jogurty i napoje mleczne. Stanowią one jedynie czynnik estetyczny w żywności, nadając produktom atrakcyjniejszy wygląd i zwiększając akceptację konsumentów, jednak nie mają ani smaku, ani żadnych korzyści zdrowotnych.
U niektórych bardziej wrażliwych osób mogą one powodować jednak pewne niepożądane skutki. Przykładowo barwniki azowe, takie jak tartrazyna, żółcień pomarańczowa i azorubina, mogą prowokować reakcje alergiczne lub nasilać objawy astmy. Istnieje także powiązanie między ich spożyciem a przypadkami nadpobudliwości u dzieci. Podobne działania niepożądane mogą być wywołane przez błękit brylantowy. Z kolei koszenila zawiera białko pochodzące od owadów, które u osób nadwrażliwych na ten składnik może wywoływać reakcje alergiczne, a nawet stwierdzono przypadki wstrząsu anafilaktycznego – poinformowała doktorantka.
Kupujemy je specjalnie dla dzieci, a mogą bardzo szkodzić! Dietetyk ostrzega
Wielkanocne słodycze to gratka dla dzieci, nad którą warto mieć kontrolę. Czekoladowe jajka i zające, cukrowe baranki i podobne łakocie nierzadko są tak pełne chemicznych dodatków i złych tłuszczów, ż...
Te barwniki do jajek są bezpieczne. Jak w naturalny sposób zafarbować jajka?
Jak wskazała, najlepszym wyborem są barwniki naturalne. Barwy będą się różnić w zależności od koloru skorupki jajka, sposobu prowadzenia procesu barwienia i rodzaju składnika barwiącego:
- w łupinach cebuli (kolor od bursztynowego do ciemnobrązowego),
- w burakach (kolor różowy),
- w naparze z hibiskusa (kolor lawendowy),
- w kurkumie (kolor żółty),
- w wywarze z czerwonej kapusty (kolor niebieski),
- w kurkumie z czerwoną kapustą (kolor zielony).
Przygotowane w ten sposób wielkanocne jajka mogą mieć nieco mniej nasycone barwy.
Co stanie się z twoim organizmem, jeśli będziesz codziennie jeść jajka?
Jajko na miękko, jajko faszerowane, a może na twardo? Sposobów przygotowania tego wyjątkowo pożywnego produktu jest naprawdę wiele. Ponieważ sięgamy po nie wyjątkowo często, zastanawiamy się ile jajek...
Jak długo można przechowywać barwione pisanki?
Biorąc pod uwagę bezpieczeństwo żywności kluczową sprawą jest świeżość jajek. Przed gotowaniem można zrobić test świeżości jajka poprzez zanurzenie go w zimnej wodzie. Najświeższe jajka leżą poziomo na dnie naczynia, podczas gdy te nieświeże unoszą się na powierzchni wody.
Według Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków po ugotowaniu i barwieniu jajek wskazane jest ich przechowywanie w temperaturze chłodniczej, aby zapobiec rozwojowi chorobotwórczych bakterii. W lodówce mogą być przechowywane do tygodnia – poinformowała Chobot.
Jedzenie jajek może uchronić przed chorobami serca. Ile jajek można jeść?
Mimo, że jajka są źródłem cholesterolu to jednak ich jedzenie może uchronić nas przed chorobami serca. Według najnowszych badań naukowców z Grecji spożywanie określonej ilości jajek zmniejsza ryzyko c...
Uzupełnij domową apteczkę
Źródło: