Jedzenie jajek może zmniejszyć ryzyko śmiertelnej choroby. Możesz ich jeść więcej niż myślisz, nawet przy wysokim cholesterolu

Monika Góralska
Wideo
od 7 lat
Jedzenie jajek może zmniejszać ryzyko śmiertelnych chorób i przedłużać życie nawet u osób z podwyższonym poziomem cholesterolu. Do takich wniosków doszli naukowcy z Melbourne. Sprawdzili, ile dokładnie jajek jeść w tygodniu, aby zmniejszyć ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych aż o 29 proc. Ważny jest jednak też sposób przygotowania jajek.

Spis treści

Jedzenie jajek może zmniejszyć ryzyko śmiertelnej choroby

Jeszcze do niedawna uważano, że jajka podwyższają poziom cholesterolu (nagromadzenie się tłuszczów we krwi), a jedzenie ich w zbyt dużej ilości zwiększa ryzyko zachorowania na choroby serca. Jednak naukowcy z Uniwersytetu Monash w Melbourne (Australia) twierdzą, że regularne spożywanie jaj może zmniejszyć ryzyko zachorowania na te choroby.

Jedzenie jajek może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, w tym zawału serca i udaru mózgu.
Jedzenie jajek może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, w tym zawału serca i udaru mózgu.
timolina/freepik.com

Wysoki poziom cholesterolu lub cukrzyca, mogą zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, na ryzyko to mogą wpływać także m.in. brak aktywności fizycznej i palenie tytoniu. W przebiegu chorób układu krążenia może dochodzić do zwężenie lub zablokowanie naczyń krwionośnych, co może prowadzić do zawału serca, dusznicy bolesnej lub udaru mózgu, a także niekorzystnie wpływać na zastawki serca lub rytm serca.

Jednak badania pokazują, że w przypadku większości zdrowych osób cholesterol zawarty w żywności, np. jajach, ma znacznie mniejszy wpływ na poziom całkowitego cholesterolu i szkodliwego cholesterolu LDL we krwi. Dla porównania, produkty takie jak masło i tłuste mięso – zawierające dużo tłuszczów nasyconych – mogą mieć większe i bardziej szkodliwe skutki.

Badanie australijskich naukowców wykazało natomiast, że jedzenie określonej ilości jajek w tygodniu u osób starszych zmniejszało ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych aż o 29 proc. w porównaniu z osobami, które nigdy nie jadły jajek lub jadły ich bardzo mało.

Jedz jajka na śniadanie, aby dłużej żyć. Taka ilość będzie najlepsza

W badaniu wzięło udział 8756 dorosłych w wieku powyżej 70 lat. Zostali oni podzieleni na 3 grupy według ilości spożywanych jajek na tych, którzy:

  • nie jedli jajek wcale lub rzadko, a maksymalnie 2 razy w miesiącu,

  • jedli jaja od 1 do 6 razy w tygodniu,

  • jedli je codziennie lub kilka razy dziennie.

Badanie wykazało, że u osób starszych, które jadły jaja na śniadanie od jednego do sześciu razy w tygodniu, ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych było o 29 proc. niższe w porównaniu z osobami, które nigdy nie jadły jajek lub jadły je tylko raz lub dwa razy w miesiącu. Natomiast u wszystkich osób, które jadły jajka ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny było o 15 proc. niższe.

– Jaja są pokarmem bogatym w składniki odżywcze, stanowią bogate źródło białka i są dobrym źródłem niezbędnych substancji odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (E, D, A i K), cholina oraz liczne minerały i pierwiastki śladowe. Jaja są również łatwo dostępnym źródłem białka i składników odżywczych dla osób starszych, a badania sugerują, że są preferowanym źródłem białka dla osób starszych, które mogą doświadczać związanego z wiekiem pogorszenia sprawności fizycznej i sensorycznej – powiedziała główna autorka badania Holly Wild.

Nie tylko same jajka. Ważne jest też to, co jesz poza nimi i jak je przyrządzasz

U osób starszych duże spożycie jaj wydawało się mieć jeszcze większy wpływ na osoby zagrożone zgonem z powodu chorób układu krążenia, jeżeli ogólnie przestrzegały zdrowej diety.

– Badanie wykazało, że osoby starsze stosujące dietę o umiarkowanej lub wysokiej jakości miały odpowiednio o 33 i 44 proc. niższe ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia, co sugeruje, że dodanie jaj do diety o umiarkowanej i wysokiej jakości może wydłużyć życie – podkreślają naukowcy.

Eksperci radzą także, aby w przypadku osób z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, zwracać uwagę na to, jak przyrządzasz jajka i z czym je jesz. Na przykład jajka z fasolką po bretońsku podaną na toście z mąki pełnoziarnistej będą lepszym wyborem niż smażone z boczkiem i kiełbaskami.

– Poprzednie badania wykazały, że spożywanie jaj wiąże się z wyższym ryzykiem śmiertelności u osób z wysokim poziomem cholesterolu. Z tego powodu badaliśmy również związek między spożyciem jaj a śmiertelnością u osób z dyslipidemią (klinicznie zdiagnozowanym wysokim poziomem cholesterolu) i bez niej. Stwierdziliśmy, że ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych było o 27 proc. niższe u uczestników z dyslipidemią, którzy spożywali jaja co tydzień, w porównaniu do ich odpowiedników, którzy spożywali jaja rzadko lub wcale, co sugeruje, że w tej badanej kohorcie obecność dyslipidemii nie wpływa na ryzyko związane ze spożyciem jaj – sugeruje Holly Wild.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia