Spis treści
Jedzenie jajek może zmniejszyć ryzyko śmiertelnej choroby
Jeszcze do niedawna uważano, że jajka podwyższają poziom cholesterolu (nagromadzenie się tłuszczów we krwi), a jedzenie ich w zbyt dużej ilości zwiększa ryzyko zachorowania na choroby serca. Jednak naukowcy z Uniwersytetu Monash w Melbourne (Australia) twierdzą, że regularne spożywanie jaj może zmniejszyć ryzyko zachorowania na te choroby.

Wysoki poziom cholesterolu lub cukrzyca, mogą zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, na ryzyko to mogą wpływać także m.in. brak aktywności fizycznej i palenie tytoniu. W przebiegu chorób układu krążenia może dochodzić do zwężenie lub zablokowanie naczyń krwionośnych, co może prowadzić do zawału serca, dusznicy bolesnej lub udaru mózgu, a także niekorzystnie wpływać na zastawki serca lub rytm serca.
Jednak badania pokazują, że w przypadku większości zdrowych osób cholesterol zawarty w żywności, np. jajach, ma znacznie mniejszy wpływ na poziom całkowitego cholesterolu i szkodliwego cholesterolu LDL we krwi. Dla porównania, produkty takie jak masło i tłuste mięso – zawierające dużo tłuszczów nasyconych – mogą mieć większe i bardziej szkodliwe skutki.
Badanie australijskich naukowców wykazało natomiast, że jedzenie określonej ilości jajek w tygodniu u osób starszych zmniejszało ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych aż o 29 proc. w porównaniu z osobami, które nigdy nie jadły jajek lub jadły ich bardzo mało.
Jedz jajka na śniadanie, aby dłużej żyć. Taka ilość będzie najlepsza
W badaniu wzięło udział 8756 dorosłych w wieku powyżej 70 lat. Zostali oni podzieleni na 3 grupy według ilości spożywanych jajek na tych, którzy:
nie jedli jajek wcale lub rzadko, a maksymalnie 2 razy w miesiącu,
jedli jaja od 1 do 6 razy w tygodniu,
jedli je codziennie lub kilka razy dziennie.
Badanie wykazało, że u osób starszych, które jadły jaja na śniadanie od jednego do sześciu razy w tygodniu, ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych było o 29 proc. niższe w porównaniu z osobami, które nigdy nie jadły jajek lub jadły je tylko raz lub dwa razy w miesiącu. Natomiast u wszystkich osób, które jadły jajka ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny było o 15 proc. niższe.
– Jaja są pokarmem bogatym w składniki odżywcze, stanowią bogate źródło białka i są dobrym źródłem niezbędnych substancji odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (E, D, A i K), cholina oraz liczne minerały i pierwiastki śladowe. Jaja są również łatwo dostępnym źródłem białka i składników odżywczych dla osób starszych, a badania sugerują, że są preferowanym źródłem białka dla osób starszych, które mogą doświadczać związanego z wiekiem pogorszenia sprawności fizycznej i sensorycznej – powiedziała główna autorka badania Holly Wild.
Nie tylko same jajka. Ważne jest też to, co jesz poza nimi i jak je przyrządzasz
U osób starszych duże spożycie jaj wydawało się mieć jeszcze większy wpływ na osoby zagrożone zgonem z powodu chorób układu krążenia, jeżeli ogólnie przestrzegały zdrowej diety.
– Badanie wykazało, że osoby starsze stosujące dietę o umiarkowanej lub wysokiej jakości miały odpowiednio o 33 i 44 proc. niższe ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia, co sugeruje, że dodanie jaj do diety o umiarkowanej i wysokiej jakości może wydłużyć życie – podkreślają naukowcy.
Eksperci radzą także, aby w przypadku osób z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, zwracać uwagę na to, jak przyrządzasz jajka i z czym je jesz. Na przykład jajka z fasolką po bretońsku podaną na toście z mąki pełnoziarnistej będą lepszym wyborem niż smażone z boczkiem i kiełbaskami.
– Poprzednie badania wykazały, że spożywanie jaj wiąże się z wyższym ryzykiem śmiertelności u osób z wysokim poziomem cholesterolu. Z tego powodu badaliśmy również związek między spożyciem jaj a śmiertelnością u osób z dyslipidemią (klinicznie zdiagnozowanym wysokim poziomem cholesterolu) i bez niej. Stwierdziliśmy, że ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych było o 27 proc. niższe u uczestników z dyslipidemią, którzy spożywali jaja co tydzień, w porównaniu do ich odpowiedników, którzy spożywali jaja rzadko lub wcale, co sugeruje, że w tej badanej kohorcie obecność dyslipidemii nie wpływa na ryzyko związane ze spożyciem jaj – sugeruje Holly Wild.