Te kasztany można jeść. Przygotujesz z nich pyszną i zdrową przekąskę. Gdzie je kupić i jak przyrządzić pieczone kasztany?

Monika Góralska
Martyna Jaros
Wideo
od 16 lat
Kasztany jadalne, podobnie jak znane każdemu owoce kasztanowca, dojrzewają w październiku. Właśnie wtedy pojawiają się na sklepowych półkach i targach. Warto wykorzystać trwający na nie sezon, ponieważ marony mają wiele cennych właściwości. A na dodatek zachwycają oryginalnym smakiem i intrygującym orzechowym aromatem. Zobacz, co można zrobić z kasztanów. Podpowiadamy, jak je przygotować i dlaczego warto po nie sięgnąć tej jesieni.

Spis treści

Patelnia z kasztanami
Najpopularniejszymi metodami na przygotowanie kasztanów jadalnych jest pieczenie ich w piekarniku lub gotowanie w wodzie. SMarina/gettyimages.com

Czy kasztany są jadalne? To zależy od gatunku

Kasztan jadalny (Castanea sativa) to drzewo z rodziny bukowatych, które wbrew pozorom nie jest spokrewnione z kasztanowcem zwyczajnym rosnącym w parkach. Te popularne kasztany wykorzystywane przez dzieci do robienia ludzików, zawierają toksyczne substancje o nazwie saponiny, dlatego nie nadają się do spożycia.

Kasztan jadalny rzadko rośnie w Polsce, ponieważ nie sprzyja mu zmienny klimat. Występuje jedynie na Pomorzu Zachodnim i na Dolnym Śląsku, gdzie zimy nie są tak mroźne, jak w innych częściach kraju, oraz w ogrodach botanicznych, gdzie jest odpowiednio zabezpieczony na okres przymrozków. Ponieważ lubi ciepło, rośnie w rejonie Morza Śródziemnego, na Półwyspie Bałkańskim, Kaukazie i w Azji Mniejszej. Dojrzewają w drugiej połowie października i listopadzie.

Owoce kasztana jadalnego nazywane są też maronami. Przypominają kasztany znane z polskich parków, gdyż również mają zieloną okrywę pokrytą kolcami, jednak po jej pęknięciu ukazują się 2-3 nasiona pokryte brązową, błyszczącą skórką. Można je jeść:

  • na surowo,
  • naciąć i ugotować na parze,
  • gotować w wodzie,
  • upiec.

Są bardzo wartościowym źródłem składników pokarmowych, dlatego jesienią warto znaleźć dla nich miejsce w menu. Kasztany jadalne tradycyjnie uznawane są szczególnie we Francji i innych krajach śródziemnomorskich za afrodyzjak, co wiąże się z wysoką zawartością cynku w tych orzechach.

Czytaj także: To darmowy lek na stawy, krążenie i żylaki. Herbatka z kwiatów kasztanowca zwalczy hemoroidy i reumatyzm. Wypróbuj prosty przepis na napar

Prozdrowotne właściwości kasztanów jadalnych

Kasztany jadalne stanowią ciekawe urozmaicenie jesiennej diety. Są bezglutenowe, bardzo pożywne i sycące, a przy tym lekkostrawne. 100 g świeżych dostarcza:

  • ok. 200 kcal,
  • 45 g węglowodanów złożonych w postaci skrobi,
  • 7-8 g błonnika,
  • jedynie 1,5 g tłuszczów,
  • 2 g białka.

Po upieczeniu zapewniają na tę samą porcję ok. 245 kcal, 52 g węglowodanów, 3,7 g białka, 2,2 g zdrowych tłuszczów.

Kasztany jadalne sprawdzą się na diecie odchudzającej, gdyż w porównaniu do zwykłych orzechów mają trzykrotnie mniej kilokalorii. Co więcej, zapewniają sporą dawkę błonnika pokarmowego, który reguluje perystaltykę jelit i korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi. Odpowiednia jego dawka w diecie pomaga zwalczać zaparcia, kontrolować apetyt i wytrwać na diecie o obniżonej kaloryczności.

Kasztany jadalne mają średni indeks glikemiczny (IG 60), dlatego osoby z cukrzycą i insulinoopornością mogą jadać je niewielkich porcjach.

Ich konsumpcja wskazana jest natomiast dla osób z wysokim ciśnieniem i tendencją do zatrzymywania wody w organizmie, gdyż wyróżnia je wysoka zawartość potasu. Tylko 100 g dostarcza go aż 500 mg, co stanowi ok. 15 procent dziennego zapotrzebowania na ten składnik dla osoby dorosłej.

Kasztany jadalne zaskakują też wysoką zawartością witaminy C (43 mg), która wzmacnia odporność i ściany naczyń krwionośnych. Zapewniają pewnie ilości witamin A, E i K, a także niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego witaminy z grupy B. Te orzechy to również źródło kwasu foliowego, żelaza, cynku, magnezu, a także wapnia.

Mając okazję, by spróbować jadalne kasztany, warto z niej skorzystać, by poznać ich ciekawy smak. Jednorazowa konsumpcja nie poprawi stanu zdrowia, ale z pewnością dostarczy energii do dalszego spacerowania.

Mini kiwi to bogactwo witaminy C. Poznaj lecznicze właściwości aktinidii

Mini kiwi to bogactwo witaminy C. Poznaj lecznicze właściwości aktinidii

Na sklepowych półkach coraz śmielej pojawiają się małe, zielone owoce mini kiwi, które uprawiane są również w Polsce. W przeciwieństwie do kiwi mają one gładką, jadalną skórkę i są bogate w witaminę C...

Monika Góralska
Monika Góralska

Mąka kasztanowa – nią zastąpisz mąkę pszenną

Kasztany jadalne służą do przygotowania naturalnej, bezglutenowej mąki o ciemnym kolorze i ciekawym smaku. Mąka kasztanowa jest bogatym źródłem wartości odżywczych. Ponieważ nie zawiera glutenu, sprawdza się na diecie osób chorujących na celiakię i uczulonych na gluten. W 100 g zapewnia:

  • ok. 330 kcal,
  • 70 g węglowodanów,
  • aż 16 g błonnika pokarmowego,
  • 7 g białka,
  • 3,4 g tłuszczów.

Stanowi dobre źródło magnezu, potasu, żelaza, miedzi i wapnia, witamin z grupy B oraz antyoksydantów. Jej delikatny, lekko słodki smak i orzechowy aromat docenią miłośnicy słodkich i słonych wypieków. Ta mąka sprawdzi się do przygotowania zdrowych naleśników, racuchów, babeczek, kruchych ciasteczek, gofrów, domowych ciast i pieczywa, a także zagęszczania sosów i zup.

Mąka bezglutenowa – rodzaje i zastosowanie w kuchni

Mąka bezglutenowa – rodzaje i zastosowanie w kuchni

Mąka bezglutenowa to zamiennik mąki pszennej dla osób, które nie tolerują glutenu. Dzięki niej osoby z celiakią, alergią i chorobami jelit nie muszą rezygnować z potraw ani przysmaków takich jak naleś...

Gdzie kupić kasztany jadalne i jak wybrać te najlepsze?

Kasztany jadalne najlepiej kupować w sezonie, a więc w październiku i listopadzie. Dostępne są w dużych marketach, na targach oraz w sklepach z ekologiczną żywnością, zarówno w tych stacjonarnych, jak i internetowych. Marony dobrej jakości mają twardą i nienaruszoną brązową łupinkę, są ciężkie, a podczas potrząsania nie dają uczucia przemieszczania się wewnątrz okrywy. Lekkie lub poruszające się wewnątrz są prawdopodobnie przesuszone i stare. Można spożywać na surowo, po upieczeniu lub ugotowaniu w wodzie, albo na parze.

Jak przyrządzić kasztany jadalne? Przepis na pieczone kasztany

Pieczone kasztany mają oryginalny, lekko orzechowy smak i aromat, a ich przygotowanie nie jest trudne.

  1. Porcję orzechów należy umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i naciąć ich brązową skórkę na krzyż.
  2. Tak przygotowane rozłożyć nacięciami do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza (opcja góra-dół) na 20 minut.
  3. Gotowe kasztany dają się łatwo obrać z niejadalnej łuski. Najlepiej jeść je na ciepło, jako samodzielną przekąskę do wieczornego seansu filmowego lub dodatek do obiadu.

Z pieczonych lub ugotowanych kasztanów jadalnych można zrobić deser z dodatkiem bitej śmietany i koniaku. Można łączyć je z cynamonem lub innymi orzechami.

Ze świeżych kasztanów jadalnych można zrobić kompot. Na Węgrzech masa ze świeżych przetartych kasztanów jadalnych wykorzystywana jest do ciast i deserów. W Niemczech popularna jest zupa kasztanowa. We Włoszech z kolei z mąki kasztanowej ugotowanej na wodzie lub mleku robi się tradycyjną potrawę tamtejszej kuchni polentę.

Królowa jesieni wspomoże odporność i kondycję skóry. Nastaw teraz nalewkę z dyni

Królowa jesieni wspomoże odporność i kondycję skóry. Nastaw teraz nalewkę z dyni

Dynia to jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli jesieni. Jemy ją w różnych postaciach. Robimy z niej zupy, ciasta i placki. I bardzo dobrze, bo to pyszne i bogate źródło składników aktywnych. Jej...

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak

Kto powinien uważać na kasztany jadalne?

Kasztany jadalne mogą powodować uczulenia – dotyczy to zwłaszcza osób uczulonych na lateks. Po zjedzeniu kasztanów jadalnych oraz bananów i owocu kiwi może pojawić się tak zwana alergia krzyżowa. Jej objawy to ból głowy i brzucha, w rzadkich przypadkach duszności i obrzęk gardła, które są stanem bezpośrednio zagrażającym życiu.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Zadbaj o optymalne trawienie

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia