Kardamon na kaszel, odchudzanie i potencję! Ta aromatyczna przyprawa doda energii i poprawi trawienie. Wypróbuj napar z kardamonu na kaszel

Monika Góralska
Kardamon dostępny jest w postaci zmielonych ziaren lub całych owoców. Lepiej jest kupować go w tej drugiej postaci i samodzielnie mielić ziarna tuż przed przygotowaniem potrawy, ponieważ w tej formie zachowują one w pełni swoje lecznicze właściwości.
Kardamon dostępny jest w postaci zmielonych ziaren lub całych owoców. Lepiej jest kupować go w tej drugiej postaci i samodzielnie mielić ziarna tuż przed przygotowaniem potrawy, ponieważ w tej formie zachowują one w pełni swoje lecznicze właściwości. scym/pixabay.com
Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, która ma niezwykle intensywny smak i aromat oraz wiele cennych dla zdrowia właściwości leczniczych. Sięgnij po nią przy przeziębieniu oraz problemach trawiennych, ponieważ działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Kardamon usprawni również przemianę materii, dzięki czemu ułatwi utratę zbędnych kilogramów, a także poprawi krążenie krwi i obniży ciśnienie. Przyprawa jest również afrodyzjakiem, który działa pobudzająco, dodaje energii i poprawia nastrój. Dodaj więc kardamon do dań na słodko lub słono, a także do kawy czy herbaty. Wypróbuj również przepis na rozgrzewający i wzmacniający napar z kardamonu na katar i kaszel.

Spis treści

Czym jest kardamon?

Znany u nas głównie jako suszona przyprawa i niezbyt często stosowany kardamon to dokładnie kardamon malabarski (Elettaria cardamomum). Pochodzi on z wybrzeża Malabar w Indiach, a dziko występuje również na Cejlonie, w Chinach i Indonezji oraz w Ameryce Środkowej. Dlatego nazywany jest również kardamonem cejlońskim, indyjskim, długim czy jawajskim, a także zielonym w odróżnieniu od kardamonu czarnego (roślin z rodzaju Amomum) czy kardamonu korarima (rośliny z rodzaju Aframomum) nazywanych „fałszywym kardamonem” i stosowanych jako tańsze zamienniki kardamonu malabarskiego.

Zobacz też: Jak działa na organizm garam masala? Zobacz cenne właściwości mieszanki przypraw z kardamonem

Kardamon malabarski pochodzi z rodziny Zingiberaceae, czyli imbirowatych, jest więc spokrewniona z imbirem i zaliczany w gastronomii do przypraw korzennych. Jednak w przeciwieństwie do imbiru jako surowiec leczniczy oraz przyprawę w kuchni wykorzystywane są jego owoce i nasiona, a nie korzeń. Roślina jest byliną, która osiąga od 2 do 5 metrów wysokości, posiada długie, lancetowate liście i owoce w postaci trójkomorowej torebki w kolorze żółtawym lub jasnozielonym skrywającej w swoim wnętrzu drobne, brązowe lub czerwonobrunatne nasiona. Na rynku dostępne są całe owoce kardamonu lub zmielone nasiona, które posiadają charakterystyczny mocno korzenny smak i aromat, stąd jej klasyfikacja do przypraw korzennych.

Właściwości lecznicze kardamonu

Kardamon stosowany był już w starożytności, a jego lecznicze właściwości zostały udokumentowane w literaturze medycyny ajurwedyjskiej już 3000 lat temu. Jest on jedną z najdroższych przypraw świata, zaraz po szafranie i wanilii. W Indiach uznawany jest za królową przypraw, obok czarnego pieprzu, który jest obwołany królem przypraw.

Czytaj też: Rozpieści twoje zmysły i otuli słodkim aromatem. Kawa z wanilią rozgrzewa, uspokaja i odchudza. Wypróbuj ten słodki afrodyzjak

Jako przyprawę i produkt leczniczy wykorzystuje się całe lub zmielone nasiona kardamonu, a także całe owoce. Najlepiej jest kupić owoce w całości i samodzielnie wydobyć z nich oraz zmielić nasiona, ponieważ dłuższe przechowywanie zmielonych nasion powoduje utlenianie się wartościowych olejków eterycznych i utratę właściwości leczniczych. Torebki owocowe pozwalają zachować smak i wartości owoców, często są jednak sztucznie wybielane, ponieważ oryginalne owoce po wysuszeniu przybierają niezbyt estetycznie wyglądający słomkowy kolor.

W składzie kardamonu najwartościowszy składnik to olejek eteryczny kardamonowy, który zawiera cineol, limonen, terpineol, sabinen i borneol. Owoc zawiera do 10 proc. tłuszczu, 20-40 proc. skrobi oraz sole mineralne (wapń, magnez) i gingerol (antyoksydant występujący również w korzeniu imbiru).

Kardamon w 100 g zawiera 229 kcal oraz:

  • 10,2 g białka,
  • 2,2 g tłuszczu,
  • 20,1 g błonnika,
  • 130 mg wapnia,
  • 4,6 mg żelaza,
  • 173 mg magnezu.

Kardamon na trawienie, odchudzanie, przeziębienie i astmę

Lecznicze działanie kardamonu oraz pozyskiwanego z nasion rośliny olejku kardamonowego wykorzystywane jest głównie w celu wspomagania trawienia, ponieważ olejki eteryczne zawarte w przyprawie pobudzają produkcję soków trawiennych, regulują przemianę materii oraz wzmagają apetyt. Dzięki temu przyprawa może być wykorzystywana zarówno w przypadku niejadków, jak i u osób odchudzających się. Dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Kardamon ułatwia również pozbycie się z przewodu pokarmowego bakterii H. pylori, która jest główną przyczyną powstawania wrzodów żołądka.

Antyseptyczne i zwalczające drobnoustroje właściwości kardamonu wspomagają również leczenie infekcji wirusowych i bakteryjnych górnych dróg oddechowych. Przyprawa wspomaga odporność, łagodzi kaszel i katar, a także objawy astmy takie jak świszczący oddech, kaszel i trudności w oddychaniu. Można ją dodać do herbaty i zaparzyć lub przygotować inhalacje dodając kilka rozgniecionych ziaren kardamonu lub kilka kropli olejku kardamonowego do miski z gorącą wodą. Następnie należy wdychać napar.

Kardamon wykazuje właściwości:

  • odtruwające,
  • antyseptyczne,
  • antybakteryjne,
  • przeciwwirusowe,
  • antyoksydacyjne,
  • przeciwzapalne,
  • napotne,
  • pobudzające,
  • przeciwbólowe,
  • rozkurczowe,
  • żółciopędne,
  • moczopędne,
  • wiatropędne.

Z tego względu zastosowany leczniczo kardamon:

  • łagodzi stany zapalne jamy ustnej i gardła (afty, pleśniawki, zapalenie gardła),
  • wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych np. przeziębienia i grypy, ale też zapalenia płuc czy gruźlicy,
  • wspomaga trawienie,
  • łagodzi bóle żołądka, wzdęcia i niestrawność,
  • pobudza apetyt,
  • usprawnia przemianę materii,
  • łagodzi objawy astmy,
  • poprawia krążenie krwi,
  • wspiera pracę serca,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • wspomaga leczenie zapalenia powiek.

Kardamon odświeża też oddech. Po zjedzeniu intensywnie pachnącej potrawy, np. zawierającej czosnek należy żuć kilka ziaren kardamonu, aby zneutralizować jego zapach.

Kardamon jako afrodyzjak zwiększa libido i potencję

Już w starożytnym Egipcie wierzono, że dodatek do potrawy nasion lub olejku z kardamonu pozwoli na zdobycie serca wybranki czy wybranka. Olejek kardamonowy był wykorzystywany również w produkcji perfum i olejków do masażu, co jest stosowane do dziś, szczególnie w perfumach dla mężczyzn. Jego silny zapach działa pobudzająco i stymulująco oraz dodaje energii i wigoru, a także poprawia nastrój i działa przeciwdepresyjnie. Jako afrodyzjak kardamon w naturalny sposób zwiększa libido i potencję oraz wydłuża erekcję, ponieważ wpływa na poprawę ukrwienia narządów płciowych. Wspomaga również osiągnięcie orgazmu u kobiet.

Kardamon w kuchni dodaj do ciasta, kawy lub mięsa i ryb

Nasiona są używane w całości lub w proszku w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza indyjskiej, a także kuchni arabskiej, szczególnie saudyjskiej, somalijskiej, sudańskiej i jemeńskiej. Kardamon ma intensywny korzenny smak i aromat z wyczuwalną nutą kamfory, pieprzu, cytrusów i eukaliptusa, ale jego smak nie jest ostry, a raczej lekko słodki. Z tego powodu wykorzystuje się go do przyprawiania zarówno słodkich, jak i wytrawnych dań. Wystarczy szczypta kardamonu dodana do potrawy, aby nadać jej intensywny aromat i orientalny smak.

W Polsce najczęściej stosowany jest jako przyprawa do pierników wypiekanych na Boże Narodzenie lub do aromatyzowania grzanego wina, jednak w kuchniach orientalnych znajduje dużo szersze zastosowanie. Stosuje się go więc do wyrobów cukierniczych takich jak czekolady czy ciastka, ale też do musów owocowych, dżemów, puddingów, masła migdałowego, naleśników, jak i surówek, marynat, drobiu, salami, kiełbas, pasztetów, ryb, kompotów, grzańców bezalkoholowych, likierów i nalewek.

Popularny jest także jako przyprawa do herbaty (indyjska chai masala) i arabskiej kawy, gdzie miesza się go ze zmielonymi ziarnami kawy i zaparza. Kardamon jest również bardzo ważnym składnikiem orientalnej mieszanki curry, a także mniej znanej garam masala. W daniach przyprawa ta świetnie łączy się z innymi takimi jak koper, anyż, chili, imbir, cynamon i goździki.

Napar z kardamonu łagodzący katar, kaszel i gorączkę przy przeziębieniu i grypie

Ze względu na działanie antyseptyczne oraz przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe kardamon świetnie sprawdzi się w łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy. Napar z kardamonu wspomaga leczenie stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, a także wzmacnia fizycznie i psychicznie. Z tego powodu można go stosować w przypadku chorób zakaźnych, ale też przy osłabieniu po intensywnym wysiłku fizycznym czy umysłowym.

Napar z kardamonu – przepis
Składniki:

  • 1 łyżeczka owoców kardamonu,
  • 1 szklanka mleka lub wody.

Jak przygotować napar z kardamonu?

  1. Kardamon pognieść i zalać wrzącą wodą lub mlekiem.
  2. Odstawić na 30 minut do zaparzenia.
  3. Po tym czasie odcedzić. Można posłodzić miodem.
  4. Według zaleceń dr Henryka Różańskiego napar z kardamonu należy pić 2-3 razy dziennie po 1 szklance. Można go również podawać dzieciom.
Naturalne przyprawy korzenne to nie tylko źródło związków smakowych i aromatycznych, ale też prozdrowotnych, co potwierdzono wielokrotnie w badaniach naukowych. Sprawdź, dlaczego te 10 przypraw do potraw należy do najzdrowszych i dowiedz się, dlaczego warto sięgać po nie każdego dnia! Zobacz kolejne slajdy, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Przyprawy, które wspierają zdrowie. Oto 10 naturalnych dodat...

Dodaj firmę Autopromocja

Uzupełnij domową apteczkę

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia