Spis treści
Czym jest kardamon?
Znany u nas głównie jako suszona przyprawa i niezbyt często stosowany kardamon to dokładnie kardamon malabarski (Elettaria cardamomum). Pochodzi on z wybrzeża Malabar w Indiach, a dziko występuje również na Cejlonie, w Chinach i Indonezji oraz w Ameryce Środkowej. Dlatego nazywany jest również kardamonem cejlońskim, indyjskim, długim czy jawajskim, a także zielonym w odróżnieniu od kardamonu czarnego (roślin z rodzaju Amomum) czy kardamonu korarima (rośliny z rodzaju Aframomum) nazywanych „fałszywym kardamonem” i stosowanych jako tańsze zamienniki kardamonu malabarskiego.
Kardamon malabarski pochodzi z rodziny Zingiberaceae, czyli imbirowatych, jest więc spokrewniona z imbirem i zaliczany w gastronomii do przypraw korzennych. Jednak w przeciwieństwie do imbiru jako surowiec leczniczy oraz przyprawę w kuchni wykorzystywane są jego owoce i nasiona, a nie korzeń. Roślina jest byliną, która osiąga od 2 do 5 metrów wysokości, posiada długie, lancetowate liście i owoce w postaci trójkomorowej torebki w kolorze żółtawym lub jasnozielonym skrywającej w swoim wnętrzu drobne, brązowe lub czerwonobrunatne nasiona. Na rynku dostępne są całe owoce kardamonu lub zmielone nasiona, które posiadają charakterystyczny mocno korzenny smak i aromat, stąd jej klasyfikacja do przypraw korzennych.
Właściwości lecznicze kardamonu
Kardamon stosowany był już w starożytności, a jego lecznicze właściwości zostały udokumentowane w literaturze medycyny ajurwedyjskiej już 3000 lat temu. Jest on jedną z najdroższych przypraw świata, zaraz po szafranie i wanilii. W Indiach uznawany jest za królową przypraw, obok czarnego pieprzu, który jest obwołany królem przypraw.