Kardamon na kaszel, odchudzanie i potencję! Ta aromatyczna przyprawa doda energii i poprawi trawienie. Wypróbuj napar z kardamonu na kaszel

Monika Góralska
Kardamon dostępny jest w postaci zmielonych ziaren lub całych owoców. Lepiej jest kupować go w tej drugiej postaci i samodzielnie mielić ziarna tuż przed przygotowaniem potrawy, ponieważ w tej formie zachowują one w pełni swoje lecznicze właściwości.
Kardamon dostępny jest w postaci zmielonych ziaren lub całych owoców. Lepiej jest kupować go w tej drugiej postaci i samodzielnie mielić ziarna tuż przed przygotowaniem potrawy, ponieważ w tej formie zachowują one w pełni swoje lecznicze właściwości. scym/pixabay.com
Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, która ma niezwykle intensywny smak i aromat oraz wiele cennych dla zdrowia właściwości leczniczych. Sięgnij po nią przy przeziębieniu oraz problemach trawiennych, ponieważ działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Kardamon usprawni również przemianę materii, dzięki czemu ułatwi utratę zbędnych kilogramów, a także poprawi krążenie krwi i obniży ciśnienie. Przyprawa jest również afrodyzjakiem, który działa pobudzająco, dodaje energii i poprawia nastrój. Dodaj więc kardamon do dań na słodko lub słono, a także do kawy czy herbaty. Wypróbuj również przepis na rozgrzewający i wzmacniający napar z kardamonu na katar i kaszel.

Spis treści

Czym jest kardamon?

Znany u nas głównie jako suszona przyprawa i niezbyt często stosowany kardamon to dokładnie kardamon malabarski (Elettaria cardamomum). Pochodzi on z wybrzeża Malabar w Indiach, a dziko występuje również na Cejlonie, w Chinach i Indonezji oraz w Ameryce Środkowej. Dlatego nazywany jest również kardamonem cejlońskim, indyjskim, długim czy jawajskim, a także zielonym w odróżnieniu od kardamonu czarnego (roślin z rodzaju Amomum) czy kardamonu korarima (rośliny z rodzaju Aframomum) nazywanych „fałszywym kardamonem” i stosowanych jako tańsze zamienniki kardamonu malabarskiego.

Zobacz też: Jak działa na organizm garam masala? Zobacz cenne właściwości mieszanki przypraw z kardamonem

Kardamon malabarski pochodzi z rodziny Zingiberaceae, czyli imbirowatych, jest więc spokrewniona z imbirem i zaliczany w gastronomii do przypraw korzennych. Jednak w przeciwieństwie do imbiru jako surowiec leczniczy oraz przyprawę w kuchni wykorzystywane są jego owoce i nasiona, a nie korzeń. Roślina jest byliną, która osiąga od 2 do 5 metrów wysokości, posiada długie, lancetowate liście i owoce w postaci trójkomorowej torebki w kolorze żółtawym lub jasnozielonym skrywającej w swoim wnętrzu drobne, brązowe lub czerwonobrunatne nasiona. Na rynku dostępne są całe owoce kardamonu lub zmielone nasiona, które posiadają charakterystyczny mocno korzenny smak i aromat, stąd jej klasyfikacja do przypraw korzennych.

Właściwości lecznicze kardamonu

Kardamon stosowany był już w starożytności, a jego lecznicze właściwości zostały udokumentowane w literaturze medycyny ajurwedyjskiej już 3000 lat temu. Jest on jedną z najdroższych przypraw świata, zaraz po szafranie i wanilii. W Indiach uznawany jest za królową przypraw, obok czarnego pieprzu, który jest obwołany królem przypraw.

Zdrowie

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czytaj też: Rozpieści twoje zmysły i otuli słodkim aromatem. Kawa z wanilią rozgrzewa, uspokaja i odchudza. Wypróbuj ten słodki afrodyzjak

Jako przyprawę i produkt leczniczy wykorzystuje się całe lub zmielone nasiona kardamonu, a także całe owoce. Najlepiej jest kupić owoce w całości i samodzielnie wydobyć z nich oraz zmielić nasiona, ponieważ dłuższe przechowywanie zmielonych nasion powoduje utlenianie się wartościowych olejków eterycznych i utratę właściwości leczniczych. Torebki owocowe pozwalają zachować smak i wartości owoców, często są jednak sztucznie wybielane, ponieważ oryginalne owoce po wysuszeniu przybierają niezbyt estetycznie wyglądający słomkowy kolor.

W składzie kardamonu najwartościowszy składnik to olejek eteryczny kardamonowy, który zawiera cineol, limonen, terpineol, sabinen i borneol. Owoc zawiera do 10 proc. tłuszczu, 20-40 proc. skrobi oraz sole mineralne (wapń, magnez) i gingerol (antyoksydant występujący również w korzeniu imbiru).

Kardamon w 100 g zawiera 229 kcal oraz:

  • 10,2 g białka,
  • 2,2 g tłuszczu,
  • 20,1 g błonnika,
  • 130 mg wapnia,
  • 4,6 mg żelaza,
  • 173 mg magnezu.

Kardamon na trawienie, odchudzanie, przeziębienie i astmę

Lecznicze działanie kardamonu oraz pozyskiwanego z nasion rośliny olejku kardamonowego wykorzystywane jest głównie w celu wspomagania trawienia, ponieważ olejki eteryczne zawarte w przyprawie pobudzają produkcję soków trawiennych, regulują przemianę materii oraz wzmagają apetyt. Dzięki temu przyprawa może być wykorzystywana zarówno w przypadku niejadków, jak i u osób odchudzających się. Dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Kardamon ułatwia również pozbycie się z przewodu pokarmowego bakterii H. pylori, która jest główną przyczyną powstawania wrzodów żołądka.

Antyseptyczne i zwalczające drobnoustroje właściwości kardamonu wspomagają również leczenie infekcji wirusowych i bakteryjnych górnych dróg oddechowych. Przyprawa wspomaga odporność, łagodzi kaszel i katar, a także objawy astmy takie jak świszczący oddech, kaszel i trudności w oddychaniu. Można ją dodać do herbaty i zaparzyć lub przygotować inhalacje dodając kilka rozgniecionych ziaren kardamonu lub kilka kropli olejku kardamonowego do miski z gorącą wodą. Następnie należy wdychać napar.

Kardamon wykazuje właściwości:

  • odtruwające,
  • antyseptyczne,
  • antybakteryjne,
  • przeciwwirusowe,
  • antyoksydacyjne,
  • przeciwzapalne,
  • napotne,
  • pobudzające,
  • przeciwbólowe,
  • rozkurczowe,
  • żółciopędne,
  • moczopędne,
  • wiatropędne.

Z tego względu zastosowany leczniczo kardamon:

  • łagodzi stany zapalne jamy ustnej i gardła (afty, pleśniawki, zapalenie gardła),
  • wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych np. przeziębienia i grypy, ale też zapalenia płuc czy gruźlicy,
  • wspomaga trawienie,
  • łagodzi bóle żołądka, wzdęcia i niestrawność,
  • pobudza apetyt,
  • usprawnia przemianę materii,
  • łagodzi objawy astmy,
  • poprawia krążenie krwi,
  • wspiera pracę serca,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • wspomaga leczenie zapalenia powiek.

Kardamon odświeża też oddech. Po zjedzeniu intensywnie pachnącej potrawy, np. zawierającej czosnek należy żuć kilka ziaren kardamonu, aby zneutralizować jego zapach.

Kardamon jako afrodyzjak zwiększa libido i potencję

Już w starożytnym Egipcie wierzono, że dodatek do potrawy nasion lub olejku z kardamonu pozwoli na zdobycie serca wybranki czy wybranka. Olejek kardamonowy był wykorzystywany również w produkcji perfum i olejków do masażu, co jest stosowane do dziś, szczególnie w perfumach dla mężczyzn. Jego silny zapach działa pobudzająco i stymulująco oraz dodaje energii i wigoru, a także poprawia nastrój i działa przeciwdepresyjnie. Jako afrodyzjak kardamon w naturalny sposób zwiększa libido i potencję oraz wydłuża erekcję, ponieważ wpływa na poprawę ukrwienia narządów płciowych. Wspomaga również osiągnięcie orgazmu u kobiet.

Kardamon w kuchni dodaj do ciasta, kawy lub mięsa i ryb

Nasiona są używane w całości lub w proszku w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza indyjskiej, a także kuchni arabskiej, szczególnie saudyjskiej, somalijskiej, sudańskiej i jemeńskiej. Kardamon ma intensywny korzenny smak i aromat z wyczuwalną nutą kamfory, pieprzu, cytrusów i eukaliptusa, ale jego smak nie jest ostry, a raczej lekko słodki. Z tego powodu wykorzystuje się go do przyprawiania zarówno słodkich, jak i wytrawnych dań. Wystarczy szczypta kardamonu dodana do potrawy, aby nadać jej intensywny aromat i orientalny smak.

W Polsce najczęściej stosowany jest jako przyprawa do pierników wypiekanych na Boże Narodzenie lub do aromatyzowania grzanego wina, jednak w kuchniach orientalnych znajduje dużo szersze zastosowanie. Stosuje się go więc do wyrobów cukierniczych takich jak czekolady czy ciastka, ale też do musów owocowych, dżemów, puddingów, masła migdałowego, naleśników, jak i surówek, marynat, drobiu, salami, kiełbas, pasztetów, ryb, kompotów, grzańców bezalkoholowych, likierów i nalewek.

Popularny jest także jako przyprawa do herbaty (indyjska chai masala) i arabskiej kawy, gdzie miesza się go ze zmielonymi ziarnami kawy i zaparza. Kardamon jest również bardzo ważnym składnikiem orientalnej mieszanki curry, a także mniej znanej garam masala. W daniach przyprawa ta świetnie łączy się z innymi takimi jak koper, anyż, chili, imbir, cynamon i goździki.

Napar z kardamonu łagodzący katar, kaszel i gorączkę przy przeziębieniu i grypie

Ze względu na działanie antyseptyczne oraz przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe kardamon świetnie sprawdzi się w łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy. Napar z kardamonu wspomaga leczenie stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, a także wzmacnia fizycznie i psychicznie. Z tego powodu można go stosować w przypadku chorób zakaźnych, ale też przy osłabieniu po intensywnym wysiłku fizycznym czy umysłowym.

Napar z kardamonu – przepis
Składniki:

  • 1 łyżeczka owoców kardamonu,
  • 1 szklanka mleka lub wody.

Jak przygotować napar z kardamonu?

  1. Kardamon pognieść i zalać wrzącą wodą lub mlekiem.
  2. Odstawić na 30 minut do zaparzenia.
  3. Po tym czasie odcedzić. Można posłodzić miodem.
  4. Według zaleceń dr Henryka Różańskiego napar z kardamonu należy pić 2-3 razy dziennie po 1 szklance. Można go również podawać dzieciom.
Naturalne przyprawy korzenne to nie tylko źródło związków smakowych i aromatycznych, ale też prozdrowotnych, co potwierdzono wielokrotnie w badaniach naukowych. Sprawdź, dlaczego te 10 przypraw do potraw należy do najzdrowszych i dowiedz się, dlaczego warto sięgać po nie każdego dnia! Zobacz kolejne slajdy, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Przyprawy, które wspierają zdrowie. Oto 10 naturalnych dodat...

Uzupełnij domową apteczkę
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia