Spis treści
Woda z imbirem – prosty przepis na napój łagodzący wiele dolegliwości
Woda z dodatkiem imbiru to domowy środek łagodzący wiele różnych dolegliwości. Pomocna jest szczególnie w przypadku zaburzeń trawienia i spadku odporności organizmu. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i wymaga tylko dwóch składników, czyli wody i kłącza imbiru. Aby złagodzić jego lekko cierpki smak, można do napoju dodać sok z cytryny, listki mięty, kwiaty lawendy, cynamon, wanilię lub miód.
Sprawdź: Komu i kiedy szkodzi imbir?
Składniki wody imbirowej:
- 350 ml wody,
- 4-5 g korzenia imbiru.
Jak przygotować wodę z imbirem?
- Imbir obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub pokroić w cienkie plasterki.
- Rozdrobniony korzeń imbiru zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. W tym momencie można dorzucić również cynamon, lawendę lub wanilię, a następnie pozostawić pod przykryciem na 15 minut.
- Natomiast miód lub sok z cytryny powinno się dodawać w momencie, gdy płyn będzie miał mniej niż 40 stopni, ponieważ wyższa temperatura niszczy ich cenne związki.
Czytaj także: 5 zdrowych dodatków do wody. Nawodnisz organizm i poprawisz wygląd skóry
Tak przygotowany napój można pić raz dziennie, najlepiej na czczo. W przypadku nudności korzystny efekt obserwuje się już 15 minut po wypiciu mikstury. Taki napój najlepiej działa na ciepło, jednak w przypadku stosowania go w innych celach, np. dla wspierania odporności, starty korzeń warto zalewać zimną wodą. W ten sposób zachowa najwięcej bioaktywnych składników.
Zobacz także: Co się stanie, gdy będziesz codziennie jeść imbir? Podejmij wyzwanie, gdy masz reumatyzm, cukrzycę, nadwagę
Uwaga! Należy pamiętać, że nie powinno się spożywać więcej niż 5 g imbiru dziennie, ponieważ większe ilości mogą wywołać niepożądane dolegliwości, w tym biegunkę, wzdęcia i ból brzucha. Obrany kawałek o grubości kciuka i długości ok. 1 cm waży średnio 3 gramy.
Woda z imbirem – na co pomaga? Poznaj jej właściowści
Napój można również przygotować z imbirem w proszku, jednak ze względu na wyższą zawartość składników czynnych polecamy użyć świeżego korzenia. Co sprawia, że jest on tak cenną i pożądaną przyprawą?
Swoje właściwości imbir zawdzięcza głównie dużej zawartości olejków eterycznych i oleożywicy. Ważnym związkiem jest gingerol, który nadaje tej przyprawie charakterystyczny, lekko ostry zapach i smak. Substancja ta należy do polifenoli, które jako silne przeciwutleniacze chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Gingerol dodatkowo działa oczyszczająco i przeciwbólowo, a także w łagodny sposób obniża poziom „złego” cholesterolu frakcji LDL we krwi.
Korzeń imbiru to również źródło witamin i związków mineralnych, z których największą ilość stanowi potas – 415 mg na 100 g. Ta przyprawa zawiera także 5 mg witaminy C oraz niewielkie ilości magnezu, żelaza, cynku, witamin z grupy B i witaminy E.
Wodę z imbirem poleca się osobom na diecie odchudzającej. Ten napój przyspiesza metabolizm, a także zwiększa termogenezę poposiłkową, czyli produkcję ciepła po jedzeniu. Wodę z imbirem można pić również w ciąży, jednak nie należy przekraczać spożycia 4 g imbiru dziennie.
Kto powinien unikać imbiru? Przeciwwskazania do picia wody z imbirem
Mimo korzystnych właściwości wody z imbirem nie wszyscy mogą bezpiecznie ją spożywać. Główny składnik tego napoju może wchodzić w reakcję z lekami przeciwcukrzycowymi, dlatego chorzy na cukrzycę powinni unikać tej mikstury.
Dodatkowo nie powinno się jej spożywać w tych przypadku problemów takich, jak:
- alergia na imbir,
- refluks żołądkowo-przełykowy,
- wrzody żołądka i dwunastnicy,
- kamienie żółciowe,
- niewydolność wątroby,
- hemofilia,
- stosowanie leków przeciwzakrzepowych,
- planowany za 2 tygodnie zabieg chirurgiczny.