Jakie skutki uboczne daje jedzenie kaki? Jednym z nich są kamienie w żołądku. Zobacz, kto i kiedy powinien unikać jedzenia szaron

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Kaki to niezwykle zdrowy owoc, ale jedzenie go w nadmiarze, może dać przykre skutki uboczne. Liudmila Chernetska / GettyImages
Kaki, nazywane także szaron lub persymoną, zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Stoją za nią przyjemny, słodki smak i stosunkowo niska cena. Jednak ten smaczny i wyjątkowo zdrowy owoc może prowadzić do nieprzyjemnych reakcji ze strony organizmu, w szczególności, gdy zje się go za dużo. Zobacz, jakie skutki uboczne daje owoc kaki.

Spis treści

Skutki uboczne jedzenie kaki. Kiedy go unikać?

Kaki to owoc, który obok kiwi czy mandarynek, zaczyna coraz częściej trafiać na nasze talerze. Mimo niewątpliwych plusów dla zdrowia, jakie płyną z jego jedzenia, przy niektórych schorzeniach nie powinien być on spożywany.

Kaki to niezwykle zdrowy owoc, ale jedzenie go w nadmiarze, może dać przykre skutki uboczne.
Kaki to niezwykle zdrowy owoc, ale jedzenie go w nadmiarze, może dać przykre skutki uboczne. Liudmila Chernetska / GettyImages

Indeks glikemiczny kaki to 50, w związku z tym persymona może być spożywana w umiarkowanych ilościach przez osoby cierpiące na cukrzycę. Kaloryczność owocu też uważana jest za średnią – 100 g kaki dostarcza 70 kcal, co jest istotną informacją dla osób będących na diecie redukcyjnej.

Zajrzyj do naszej galerii i sprawdź, kto i kiedy nie powinien jeść kaki

Alergia na kaki. Jakie daje objawy?

Jednym z powodów, które powinny skłonić do wykluczenia szaron z diety jest uczulenie na ten owoc. Na szczęście, jak podaje Allergyre Sources, persymona nie jest często łączona z alergią pokarmową.

Głównymi alergenami w persymonie są białka profiliny, które są panalergenami odpowiedzialnymi za cięższe reakcje alergiczne w pozornie niespokrewnionym pokarmie i odpowiadają za alergie krzyżowe. Zawierają one również białka podobne do tych występujących w pyłku brzozy i mogą powodować objawy alergii jamy ustnej.

Niedawne badanie z 2023 roku zasugerowało, że kaki zawiera także białka chitynazy, co łączyłoby je z alergią na lateks i białkami taumatyny. Oznacza to, że jedzenie kaki, może powodować reakcje alergiczne u osób na nie nieuczulonych, ale cierpiących na alergię na inne pokarmy lub pyłki o podobnej budowie białek.

Wśród udokumentowanych objawów alergii na kaki wymieniane są:

  • pokrzywka i astma,
  • ból brzucha,
  • biegunka,
  • nudności i wymioty,
  • zapaleniem błony śluzowej nosa i spojówek,
  • świąd i obrzęk prącia,
  • reakcja anafilaktyczna.

Źródła:

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia