
Kto nie może jeść kaki?
Kaki uważane jest za owoc bezpieczny dla większości osób. Jednak jego jedzenie w nadmiarze może skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami.

Kaki na pusty żołądek
Kaki zawiera dużą ilość garbników, dlatego, jeśli jest jedzone na pusty żołądek, może spowodować biegunkę. W ciągu dnia szaron powinien być spożywany w ograniczonej ilości, żeby nie doprowadzać do rozstroju żołądka.

Kaki a alergia
U osób uczulonych na pyłki brzozy i lateks może dojść do reakcji krzyżowej z alergenami występującymi w owocach kaki. Występujące w nich białka odpowiedzialne za reakcje alergiczne są także podobne do tych, które występują w popularnych owocach i warzywach, m.in. w selerze, marchwi, pomidorze, truskawkach, brzoskwini, kiwi i niektórych roślinach strączkowych i orzechach. To również może wywołać niepożądane reakcje u osób uczulonych na powyższe produkty.

Kaki a nietolerancja fruktozy
Niektóre osoby skarżą się na wzdęcia brzucha i nadmierne wzdęcia po spożyciu persymony. Taką reakcję na zjedzenie kaki, specjaliści przypisują nietolerancji fruktozy.