OBALAMY MITY: czy w zimie trzeba więcej jeść? Ekspertka wyjaśnia, czy to prawda, że zimą potrzebujemy więcej kalorii

Gabriela Fedyk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Zima sprzyja podjadaniu. Wielu z nas zimowe dni umila sobie obfitymi posiłkami, a poczucie głodu częściej nam towarzyszy. Ale czy zimą naprawdę potrzebujemy więcej kalorii? Zapytaliśmy o to Oliwię Poniatowską, dietetyczkę enel-med. Mit został obalony? Sprawdź, czy zimą wzrasta zapotrzebowanie kaloryczne.

Spis treści

Czy zimą potrzebuję więcej kalorii? Dietetyczka wyjaśnia

Masz wrażenie, że zimą ciągle chce ci się jeść i że potrzebujesz więcej kalorii? Jestem jedną z tych osób. Jeżeli masz podobnie, to ten tekst wiele ci wyjaśni. Oliwia Poniatowska, dietetyczka enel-med, wyjaśnia, skąd się bierze poczucie większego zapotrzebowania na kalorie zimą.

Na tycie zimą i jesienią wpływają zmiany metaboliczno-hormonalne i mniejsza aktywność fizyczna.
Na tycie zimą i jesienią wpływają zmiany metaboliczno-hormonalne i mniejsza aktywność fizyczna.
freepik

– Przekonanie o tym, że w zimie potrzebujemy spożywać większą ilość kalorii, nie jest do końca prawdziwe. Oczywiście nasze organizmy spalają kalorie w celu utrzymania stałej temperatury ciała, a im niższa ona jest, tym bardziej intensywny staje się ten proces. Jednak nie możemy zapomnieć o innych mechanizmach naszych organizmów, które odbywają się właśnie zimą.

Ekspertka wyjaśnia, że ekspozycja na zimno aktywuje mechanizmy ograniczające utratę ciepła z organizmu. Wśród nich są m.in. zmniejszenie ilości ciepła przenoszonego z wnętrza ciała do kończyn oraz dwa rodzaje termogenezy: drżeniowa (czyli dreszcze) i bezdrżeniowa (czyli wzmożona produkcja ciepła w tkance tłuszczowej brunatnej).

Ciemność daje ci się we znaki? Poznaj 7 sposobów na regenerację po pracy

Ciemność daje ci się we znaki? Poznaj 7 sposobów na regenerację po pracy

Kiedy nadchodzi czas długich i ciemnych wieczorów zmęczenie i ospałość to codzienność wielu z nas. Czy podobnie jak ja, po pracy odczuwasz takie znużenie, że nie masz siły na nic, co masz w planach? S...

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk

Czy zima wpływa na utratę wagi?

Oliwia Poniatowska obala też mit o tym, czy zima może sprzyjać chudnięciu. Okazuje się, że mimo iż ekspozycja na zimno prowadzi do zwiększonego spalania energii w celu utrzymania ciepła, to wcale nie sprzyja to redukcji masy ciała.

– Gdyby tak było, większość naszych przednowożytnych przodków nie dożywałaby wiosny, nie przeżywałaby zimy – wyjaśnia ekspertka.

Jak dodaje, ludzie mają też wykształcony dodatkowy mechanizm, który broni nas przed utratą masy ciała w odpowiedzi na zimno, i jest to wzrost apetytu.

– Dodatkowo organizm zimą zaczyna też nieco inaczej produkować pewne hormony. Pod wpływem mniejszej ekspozycji na światło słoneczne zwiększa się poziom wydzielanej melatoniny (hormonu snu), który reguluje sen, ale jednocześnie może też powodować wzrost apetytu. Gdy melatonina osiągnie odpowiednio wysoki poziom, robimy się ospali, niechętni do działania, co może się też przełożyć na rzadsze podejmowanie aktywności fizycznej – mówi dietetyczka.

Jakie warzywa jeść jesienią i zimą? Nie zapominaj o mrożonkach i kiszonkach

Jakie warzywa jeść jesienią i zimą? Nie zapominaj o mrożonkach i kiszonkach

Talerz pełen zdrowych warzyw jesienią i zimą? To możliwe, jeśli sięgniemy po odpowiednie produkty. Stawiając na sezonowość i lokalność możemy włączyć do swojej diety warzywa, które dostarczą do organi...

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak

Czy apetyt wzrasta zimą?

Leptyna, czyli tzw. hormon sytości, jest wytwarzana przez komórki tłuszczowe. To właśnie one wysyłają mózgowi wiadomość o uczuciu sytości. Dzięki temu czujemy się najedzeni i spada nasza potrzeba dalszego jedzenia.

– Według badań niskie zimowe temperatury mogą wpływać na to, jak nasze organizmy reagują na leptynę. Powoduje to sytuację, w której poziom tego hormonu potrzebny do odczucia sytości, może nie być tak łatwy do osiągnięcia, co przekłada się na to, że mamy większy apetyt i trudniej jest nam się oderwać od jedzenia – objaśnia dietetyczka.

Jak dodaje, w okresie zimowym spada też poziom serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia.

– Serotonina jest neuroprzekaźnikiem mózgu, który pomaga regulować nasz nastrój, ale też apetyt. Gdy poziom serotoniny jest niski, odczuwamy silniejszy apetyt, zwłaszcza na produkty bogate w węglowodany. Co ciekawe, pacjenci z depresją lub chorobą otyłościową często mają właśnie niższy poziom serotoniny w porównaniu do osób zdrowych.

Te produkty to fat burnery. Jedz, by przyspieszyć spalanie tłuszczu.

Te produkty to fat burnery. Jedz, by przyspieszyć spalanie tłuszczu.

Fatburnery to produkty i ich związki aktywne, które przyspieszają metabolizm, a przez to spalanie kalorii i tkanki tłuszczowej. Jeśli chcesz szybciej tracić na wadze, nie musisz sięgać po specjalne su...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Czy warto jeść więcej zimą?

Na tycie zimą i jesienią wpływają zmiany metaboliczno-hormonalne i mniejsza aktywność fizyczna. Czy mimo to warto jeść więcej zimą?

Błędem byłoby więc stwierdzenie, że wszyscy co do zasady potrzebują więcej kalorii zimą. Tak naprawdę zależy to od wielu czynników, m.in. indywidualnie wyliczanej podstawowej przemiany materii, poziomu aktywności fizycznej i ogólnie pojętego stylu życia. Zimą organizm może zużywać więcej kalorii na podtrzymanie temperatury ciała, jednak jeśli nasza aktywność fizyczna spada, całkowity wydatek energetyczny może być niższy – tłumaczy ekspertka. – Więcej kalorii w zimie potrzebują na pewno osoby, które długi czas przebywają na mrozie, np. z uwagi na rodzaj wykonywanego zawodu. Dlatego jeśli większość zimy spędzamy w ogrzewanych pomieszczeniach i nie podejmujemy bardzo intensywnej aktywności fizycznej, to nie powinniśmy profilaktycznie zwiększać kaloryczności spożywanych pokarmów, ponieważ będzie to skutkowało przyrostem masy ciała – podsumowuje.

Salep to turecki napój idealny na jesień i zimę. Lisie jądra uwiodą cię swoim smakiem

Salep to turecki napój idealny na jesień i zimę. Lisie jądra uwiodą cię swoim smakiem

Kiedy nadchodzą chłodniejsze dni, potrzebujesz więcej ciepła. Możesz je sobie zapewnić, przygotowując turecki napój – salep. Ten zmysłowo kremowy napitek nie tylko wprawia w poczucie komfortu, ale łag...

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

A
Agnieszka
Nie wiem czy trzeba ale może i jem trochę więcej. Tak jak w wakacje piję cisowianki znacznie więcej bo non stop spragniona chodzę.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia