Podstawową zasadą jest to, aby ugotowane jedzenie nie pozostawało zbyt długo poza lodówką, bo znacznie skraca to jego żywotność. Wiadomo jednak, że ciepłego dania nie można umieścić w lodówce, bo urządzenie szybciej się zepsuje. Dlatego to, czego nie zjemy, warto przełożyć na płaski talerz, aby jedzenie szybciej ostygło.
Ponadto warto porcjować jedzenie na ilości w sam raz dla jednej osoby, na jeden posiłek, i w takiej formie włożyć do lodówki lub zamrażarki. Jeśli podgrzewamy danie w mikrofali, warto ustawić krótszy czas, aby w trakcie przemieszać danie. Unikniemy w ten sposób uzyskania pół gorącej i pół zimnej potrawy.
Jak przechowywać ugotowaną żywność?
Ściągawka z podstawowymi produktami
Tyle czasu trzymaj w lodówce te resztki:
- pizza – 3-4 dni,
- gotowane owoce morza – 3-4 dni,
- dania ryżowe/makaronowe bez mięsa – 3-5 dni,
- gotowane mięsa jak steki, wieprzowina i kurczak – 3-4 dni,
- zupy i gulasze – 3-4 dni,
- warzywa gotowane – 3-4 dni,
- sałatki z jajkiem, kurczakiem, szynką, tuńczykiem i makaronem – 3-5 dni,
- sery – miękkie około 1 tygodnia, twarde 3-4 tygodnie.