Mrożenie jedzenia
Lodówka z zamrażalnikiem to element niemal każdej kuchni. Takie urządzenie zdecydowanie ułatwia codzienne przygotowywanie jedzenia. Dzięki mrożeniu można zachować dłuższą świeżość różnych produktów, a także odłożyć nadmiar żywności, zamiast go wyrzucać.
Czy mrożenie jest zdrowe?
Zamrażanie jest najlepszą metodą utrwalania owoców i warzyw. W taki sposób zachowane zostają cechy smakowo-zapachowe danych składników. Ponadto, co najważniejsze, mrożenie nie wpływa na utratę wartości odżywczych.
Choć nic nie zastąpi świeżych owoców i warzyw, to w okresie zimowym stanowią doskonałą opcję, by dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i wartości odżywczych.
Czego nie wolno mrozić?
Do zamrażalki może powędrować wiele produktów. Bez problemu można do niej włożyć różnego rodzaju mięsa i wędliny, wiele owoców i warzyw czy też przygotowanych dań. Niezjedzona zupa, gulasze, warzywne potrawki czy też pierogi i kluski spokojnie mogą zostać zamrożone.
Pomimo licznych zalet wynikających z mrożenia, to nadal pozostaje długa lista produktów, których nie wolno wkładać do zamrażarki. W niektórych przypadkach żywność może utracić swoje wartości odżywcze, czasami jednak może nawet poważnie zaszkodzić zdrowiu.
Czego dokładnie nie można mrozić? Mamy listę! Dowiedz się tego, sprawdzając naszą galerię!
Na miękko czy na twardo? Który sposób gotowania jaj jest lepszy?