4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nieugotowany ryż może zawierać zarodniki bakterii Bacillus...
fot. pixabay.com

Jak przechowywać i podgrzewać ugotowaną żywność? Nie wyrzucaj resztek jedzenia do kosza na śmieci

Ryż

Nieugotowany ryż może zawierać zarodniki bakterii Bacillus cereus, a te mogą przetrwać nawet po ugotowaniu ryżu. Jeśli ryż zostanie później pozostawiony w temperaturze pokojowej, zarodniki mogą rozwinąć się w bakterie, które namnażają się i mogą wytwarzać toksyny. To z kolei prowadzi do zatrucia pokarmowego. Dlatego ryż najlepiej jest podawać zaraz po ugotowaniu, a kiedy ostygnie, przechowywać go w lodówce nie dłużej niż 1 dzień. Następnie nie należy podgrzewać go więcej niż jeden raz.

Zobacz również

Zostały jajka po świętach? Tak długo są dobre do jedzenia gotowane i surowe

Zostały jajka po świętach? Tak długo są dobre do jedzenia gotowane i surowe

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

Polecamy

Rubens, renesans i reszta. Kilka słów o idealnej wadze kobiet

Rubens, renesans i reszta. Kilka słów o idealnej wadze kobiet

Rób te 2 rzeczy jeśli chcesz schudnąć. Są skuteczne, ale tylko wykonywane razem

Rób te 2 rzeczy jeśli chcesz schudnąć. Są skuteczne, ale tylko wykonywane razem

BMI do „radykalnego remontu”? Nie jest miarodajnym wskaźnikiem otyłości i nadwagi

BMI do „radykalnego remontu”? Nie jest miarodajnym wskaźnikiem otyłości i nadwagi