Czego nie jeść i nie pić, gdy boli cię gardło? Lista produktów jest długa. Podpowiadamy, co przyniesie ulgę podrażnionemu gardłu

Gabriela Fedyk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Znasz to? Boli cię gardło, a pieczenie i dyskomfort utrudniają jedzenie i picie? Ten problem może cię spotkać o każdej porze roku, ale szczególnie często pojawia się jesienią i zimą. Jakie produkty mogą wzmagać ból gardła? Dowiedz się, czego lepiej unikać, żeby nie pogorszyć sytuacji. Co pić przy chorym gardle?

Spis treści

Co pogarsza ból gardła? Tych produktów lepiej unikaj

Ból gardła pojawia się jako wczesny objaw choroby i często towarzyszy jej przez wiele dni. I – co tu dużo mówić (albo pisać) – jest bardzo uciążliwy. Nikt nie lubi tego drapiącego uczucia, dlatego szukamy ulgi w tabletkach do ssania, syropach i innych sposobach. Ale są też produkty, które mogą pogarszać ból gardła i lepiej wtedy trzymać się od nich z dala. Czego unikać przy podrażnionym gardle? Staraj się nie sięgać po produkty, które mogą podrażniać gardło lub są trudne do przełknięcia.

Ból gardła, podobnie jak gorączka, jest sposobem organizmu na powiedzenie „walczę z infekcją”.
Ból gardła, podobnie jak gorączka, jest sposobem organizmu na powiedzenie „walczę z infekcją”.
Cate M/Getty Images

Pokarmy i napoje, których lepiej unikać przy bólu gardła to m.in.:

  • chipsy,

  • krakersy,

  • orzechy,

  • suche płatki zbożowe,

  • surowe warzywa,

  • chrupkie pieczywo,

  • pikantne przyprawy i sosy,

  • napoje gazowane,

  • bardzo gorące potrawy lub napoje,

  • alkohol,

  • kwaśne owoce (np. pomarańcze, cytryny, limonki, pomidory i grejpfruty lub soki z nich),

  • nabiał (mleko, ser, twaróg, lody – wyjątkiem jest jogurt).

Wszystkie suche lub twarde produkty, takie jak herbatniki, chipsy czy chrupkie pieczywo, powinny być poza listą spożywanych produktów, jeśli chodzi o ból gardła. Napoje gazowane lub pikantne potrawy mogą pogorszyć stan błony śluzowej gardła, powodując jeszcze większy ból. Gardło może podrażniać też nabiał (niektórzy wymieniają tutaj też czekoladę). Produkty mleczne powlekają gardło, umożliwiając gromadzenie się śluzu. Prowadzi to do częstszych epizodów kaszlu, a w rezultacie do większego uszkodzenia gardła i dyskomfortu.

Co najlepiej jeść, gdy boli gardło? Włącz też napoje uśmierzające ból gardła

Niektóre pokarmy i napoje mogą podrażniać chore gardło, inne zaś przyniosą ci ulgę. Ciepłe napoje i pokarmy mogą pomóc złagodzić ból gardła. Wybierając miękkie i łatwe do przełknięcia pokarmy możesz zapobiec dodatkowym podrażnieniom. Ulgę mogą ci przynieść też chłodne produkty, ciepłe zupy lub herbata z cytryną, a także płukanie gardła domowymi płukankami.

Produkty, które mogą przynieść ulgę podrażnionemu gardłu, to m.in.:

  • ciepłe napoje (np. herbatka z rumianku),

  • miód,

  • imbir,

  • ciepły, ugotowany makaron,

  • ciepłe płatki owsiane, gotowane płatki zbożowe lub grysik,

  • jogurt,

  • gotowane warzywa,

  • koktajle owocowe lub warzywne,

  • puree ziemniaczane,

  • rosół i ciepłe zupy,

  • jajka,

  • lody na patyku.

Jedzenie idealne na bolące gardło to takie, które jest łatwe do spożycia. Świetnym wyborem są zupy i koktajle, ponieważ nie tylko bez problemu je połkniesz, ale często są pełne witamin i minerałów, których organizm potrzebuje do zwalczania wszelkich infekcji. Paradoksalnie pomocne mogą być też zimne napoje lub lody, które mogą pomóc znieczulić gardło i złagodzić część dyskomfortu.

Ból gardła, podobnie jak gorączka, jest sposobem organizmu na powiedzenie „walczę z infekcją”. Kiedy cię dopadnie, pamiętaj, jakich produktów lepiej unikać, co warto jeść i pić, a także dużo odpoczywaj, pij i dbaj o dietę bogatą w składniki odżywcze.

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia