Spis treści
Co pogarsza ból gardła? Tych produktów lepiej unikaj
Ból gardła pojawia się jako wczesny objaw choroby i często towarzyszy jej przez wiele dni. I – co tu dużo mówić (albo pisać) – jest bardzo uciążliwy. Nikt nie lubi tego drapiącego uczucia, dlatego szukamy ulgi w tabletkach do ssania, syropach i innych sposobach. Ale są też produkty, które mogą pogarszać ból gardła i lepiej wtedy trzymać się od nich z dala. Czego unikać przy podrażnionym gardle? Staraj się nie sięgać po produkty, które mogą podrażniać gardło lub są trudne do przełknięcia.

Pokarmy i napoje, których lepiej unikać przy bólu gardła to m.in.:
chipsy,
krakersy,
orzechy,
suche płatki zbożowe,
surowe warzywa,
chrupkie pieczywo,
pikantne przyprawy i sosy,
napoje gazowane,
bardzo gorące potrawy lub napoje,
alkohol,
kwaśne owoce (np. pomarańcze, cytryny, limonki, pomidory i grejpfruty lub soki z nich),
nabiał (mleko, ser, twaróg, lody – wyjątkiem jest jogurt).
Wszystkie suche lub twarde produkty, takie jak herbatniki, chipsy czy chrupkie pieczywo, powinny być poza listą spożywanych produktów, jeśli chodzi o ból gardła. Napoje gazowane lub pikantne potrawy mogą pogorszyć stan błony śluzowej gardła, powodując jeszcze większy ból. Gardło może podrażniać też nabiał (niektórzy wymieniają tutaj też czekoladę). Produkty mleczne powlekają gardło, umożliwiając gromadzenie się śluzu. Prowadzi to do częstszych epizodów kaszlu, a w rezultacie do większego uszkodzenia gardła i dyskomfortu.
Co najlepiej jeść, gdy boli gardło? Włącz też napoje uśmierzające ból gardła
Niektóre pokarmy i napoje mogą podrażniać chore gardło, inne zaś przyniosą ci ulgę. Ciepłe napoje i pokarmy mogą pomóc złagodzić ból gardła. Wybierając miękkie i łatwe do przełknięcia pokarmy możesz zapobiec dodatkowym podrażnieniom. Ulgę mogą ci przynieść też chłodne produkty, ciepłe zupy lub herbata z cytryną, a także płukanie gardła domowymi płukankami.
Produkty, które mogą przynieść ulgę podrażnionemu gardłu, to m.in.:
Jedzenie idealne na bolące gardło to takie, które jest łatwe do spożycia. Świetnym wyborem są zupy i koktajle, ponieważ nie tylko bez problemu je połkniesz, ale często są pełne witamin i minerałów, których organizm potrzebuje do zwalczania wszelkich infekcji. Paradoksalnie pomocne mogą być też zimne napoje lub lody, które mogą pomóc znieczulić gardło i złagodzić część dyskomfortu.
Ból gardła, podobnie jak gorączka, jest sposobem organizmu na powiedzenie „walczę z infekcją”. Kiedy cię dopadnie, pamiętaj, jakich produktów lepiej unikać, co warto jeść i pić, a także dużo odpoczywaj, pij i dbaj o dietę bogatą w składniki odżywcze.
Źródła:
Sore throat National Health Service
Tips and Recipes to Ease Sore Mouth and Throat Nutrition and Food Services Healthy Teaching Kitchen