Spis treści
Najpopularniejsze ciasta wielkanocne. Tradycyjne polskie wypieki i desery
Ciasta wielkanocne to niezbędny element świątecznego stołu. Typowe ciasta wielkanocne jadamy zwykle tylko ten jeden raz w roku.
Według badania Biostat dla marki Kasia sprzed kilku lat tak deklaruje aż 97 procent Polaków. Aż 7 na 10 pytanych deklarowało, że piecze je samodzielnie w domu. Dzięki ankiecie wiemy także, które z tradycyjnych wypieków należą do najbardziej pożądanych. To preferencje z dzieciństwa, które rzadko zmieniają się w dorosłości.
Zobacz też: Tyle kalorii mają tradycyjne potrawy Wielkanocne
Do najpopularniejszych ciast na Wielkanoc w Polsce należą:
- mazurek – wybrało go 22,9 proc. osób,
- sernik – 22,6 proc.,
- babka – 21,6 proc.,
- makowiec – 14,1 proc.,
- keks – 2,4 proc.,
- babka piaskowa – 1,5 proc.,
- pascha – 0,9 proc.
Niestety, w wielu przypadkach wielkanocne ciasta to opcje wysokokaloryczne i tuczące, zwłaszcza jedzone po dużym posiłku. Warto więc przygotować je w nieco lżejszej i zdrowszej wersji, co wcale nie jest trudne.
Zobacz w galerii, jak odchudzić tradycyjne ciasta na Wielkanoc.
Czy ciasta na Wielkanoc są zdrowe? Ile kalorii ma sernik, mazurek czy babka?
Wielkanocne słodkie wypieki mogą być zdrowe, zwłaszcza, jeśli nie są za słodkie. Chociaż wiele z nich zawiera wartościowe produkty, to jednak z powodu dużej ilości cukru, tłuszczu i kalorii powinny być jedzone tak, jak inne rodzaje słodyczy – z umiarem.
Najwięcej zdrowych składników w postaci bakalii ma zwykle mazurek, który jest też niestety najbardziej kaloryczną opcją wśród wielkanocnych ciast. W połączeniu ze słodką masą i lukrem otrzymujemy bombę kaloryczną – porcja zaledwie 100 g zapewnia 450-475 kcal, a nawet 1/4 jej masy stanowi tłuszcz.
Sprawdź: Czym zastąpić jajko w potrawach?
Również sernik jest zwykle tłusty, choć tu wszystko zależy od tego, jaki twaróg zostanie użyty do jego przegotowania. Taki deser – pieczony lub przygotowany na zimno – zapewnia niewątpliwie sporo białka i wapnia, a także cenne związki mineralne z rodzynek, jeśli te są dodane. Wciąż to jednak bardzo słodka opcja, która dostarcza 330-360 kcal w 100 g (a sernik z makiem – aż 440 kcal). Podobnie jest z paschą, która w zależności od przepisu zapewnia 250-360 kcal w porcji 100 g.
Jako lżejsze polecane są wypieki drożdżowe, takie jak babka (340-400 kcal), keks (385 kcal) i makowiec (350 kcal), który może być bardziej kaloryczny, jeśli w nadzieniu jest dużo orzechów. Masa makowa i bakalie to najzdrowszy element tego wypieku, przy czym te drugie są kluczowe również w keksie. Najmniej takich cennych elementów mają jednak babki – zarówno drożdżowa, jak i piaskowa. Ta druga ma więcej tłuszczu i jajek w stosunku do mąki, co sprawia, że jest bardziej kaloryczna.
Przeczytaj też:
Tradycyjne ciasta wielkanocne w wersji „fit”?
Jeśli chcesz sprawić, by ciasta wielkanocne były bardziej zdrowe, możesz bardziej zmodyfikować tradycyjne przepisy i nie tylko dodawać mniej cukru albo stosować słodzik, ale też przygotować wypieki w wersji wegańskiej, a więc z roślinnymi zamiennikami mleka i jajek. We wspomnianym badaniu 1/3 pytanych osób w wieku 30-39 lat deklarowało, że tak właśnie piecze je dla siebie i rodziny.
W poszukiwaniu pomysłów na wielkanocne ciasta najczęściej czerpiemy inspirację od znajomych oraz rodziny – tak twierdziło ponad 68 proc. badanych. Nieco mniej osób (niespełna 60 proc.), a przy tym częściej kobiety, szuka przepisów na portalach internetowych o tematyce kulinarnej.
Zobacz w galerii, jak przygotować lżejsze słodkie wypieki na Wielkanoc.
Szukasz przepisów kulinarnych na tradycyjne wypieki na Wielkanoc? Masz je w jednym miejscu! Sprawdź: Znakomite ciasta na Wielkanoc. Oto 25 przepisów na wyśmienite wypieki, które będą hitem na świątecznym stole.