
Jak odchudzić ciasta na Wielkanoc? Wypróbuj te rady i oszczędzaj kalorie podczas Świąt
Wielkanocne ciasta nie muszą być tak ciężkie i wysokokaloryczne, jak w tradycyjnych przepisach. Zobacz, jak przygotować je w lżejszej wersji

Jak odchudzić wielkanocne ciasta? Kandyzowane owoce
Zarówno w przypadku keksów, jak i mazurków czy rolady makowej, warto przede wszystkim zrezygnować z owoców kandyzowanych, czyli gotowanych w syropie cukrowym, często z dodatkiem sztucznych barwników. Wymiana ich na suszone owoce – rodzynki, morele, figi i daktyle, a także mniej popularne gruszki, jabłka czy ananasy suszone bez cukru, to na pewno dobry krok. Dodając wiele owoców, warto nieco zmniejszyć dodatek cukru do ciasta.

Jak odchudzić wielkanocne ciasta? Lukier
W ciastach, które mają gruby lukier, o ile się da, warto zastąpić go cienką warstwą cukru pudru. Niektóre można polać gorzką czekoladą (jednak uwaga – to zdrowy składnik, ale bardziej kaloryczny od polew cukrowych z powodu tłuszczu kakaowego).
Innym pomysłem jest zastąpienie cukru jego naturalnym zamiennikiem – ksylitolem lub erytrytolem, który można utrzeć w moździerzu na puder. Ten pierwszy (cukier brzozowy) zapewnia o 40 proc. mniej kalorii niż cukier stołowy, natomiast erytrytol ma tylko ok. 5 proc. kalorii cukru.

Jak odchudzić wielkanocne ciasta? Kajmak do mazurka
Zastosowanie naturalnych słodzików, takich jak ksylitol czy erytrutol, to także świetny sposób, by „odchudzić” nie tylko lukier, ale też masę na ciasto (kajmakową, serową czy makową), zachowując przy tym jej słodycz.
Należy jednak pamiętać, by ksylitolu nie dodawać do ciast drożdżowych, ponieważ hamuje aktywność drożdży (w tym również tych chorobotwórczych oraz pleśni). W przypadku obu związków nie należy przesadzać też z ilością, ponieważ większa sprzyja rewolucjom jelitowym. Naturalnym słodzikiem, który nie wywołuje takich efektów, ale wymaga uważnego dozowania, jest stewia, najlepiej w płynie.