Spis treści
- Owoce i warzywa, które mają najwięcej pestycydów. Co warto wiedzieć, aby cieszyć się smakiem i właściwościami zdrowotnymi?
- „Brudna Dwunastka” 2022 – które warzywa i owoce znalazły się na liście? Zwróć uwagę na to, gdzie je kupujesz
- „Czysta Piętnastka” 2022 – te produkty można kupować z konwencjonalnych upraw
Owoce i warzywa, które mają najwięcej pestycydów. Co warto wiedzieć, aby cieszyć się smakiem i właściwościami zdrowotnymi?
„Brudna Dwunastka” i „Czysta Piętnastka” to listy, które powstają cyklicznie na podstawie danych amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA). Co rok przedstawiana jest lista 12 owoców i warzyw, które okazały się zawierać najwyższe poziomy pestycydów, nawet po dokładnym umyciu oraz 15 produktów, które można bezpiecznie kupować z konwencjonalnych upraw. Mimo że listy powstają na podstawie produktów dostępnych na rynku amerykańskim, uznaje się je za uniwersalne wytyczne.
Każdy powinien jeść dużo świeżych owoców i warzyw, bez względu na to, jak są uprawiane. Ale kupujący mają prawo wiedzieć, jakie potencjalnie toksyczne substancje znajdują się na tych produktach, aby mogli dokonać najlepszych wyborów dla swoich rodzin, biorąc pod uwagę obawy budżetowe i inne – mówi toksykolog EWG, Alexis Temkin.
Sprawdź również: „Ekościema” – nie daj się oszukać. Nie wystarczy eko, bio i organic. Jak rozpoznać żywność ekologiczną?
Pozostałości pestycydów znaleziono na ponad 70 procentach testowanych produktów nieekologicznych. Nadmierne spożywanie zanieczyszczonych produktów może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu i skutkować m.in.: zaburzeniami hormonalnymi, rozwojem nowotworów czy zaburzeniami układu nerwowego.
Czytaj także: Nie wyrzucaj, wykorzystaj. Są dobre na trawienie i ból stawów. Od teraz będziesz prawidłowo jadł truskawki
Mówi się także o szkodliwym wpływie pestycydów na rozwój otyłości i zaburzeń metabolizmu z udziałem insuliny i glukozy oraz na funkcjonowanie tarczycy i mózgu. Wybór żywności ekologicznej jest szczególnie ważny w przypadku kobiet w ciąży, dzieci i niemowląt.
„Brudna Dwunastka” 2022 – które warzywa i owoce znalazły się na liście? Zwróć uwagę na to, gdzie je kupujesz
Lista przygotowana przez EWG ułożona jest w kolejności od produktów o najwyższym stężeniu pestycydów, do tych o najniższym poziomie zanieczyszczenia. W tym roku, po raz kolejny, truskawki zajęły pierwsze miejsce, co ma być sygnałem dla konsumentów, aby w miarę możliwości kupowali te owoce ze sprawdzonych upraw.
Porównując tegoroczna listę „Brudnej Dwunastki” z jej ubiegłorocznymi wynikami, zobaczymy, że pojawiały się na niej te same owoce i warzywa. Także ich kolejność jest niemal identyczna, jedynie papryka przeskoczyła o z miejsca 10 na 7. Pozostałe produkty pozostały na swoich pozycjach:
- truskawki,
- szpinak,
- jarmuż,
- nektarynki,
- jabłka,
- winogrona,
- papryka i ostra papryka,
- wiśnie,
- brzoskwinie,
- gruszki,
- seler,
- pomidory.
„Czysta Piętnastka” 2022 – te produkty można kupować z konwencjonalnych upraw
„Czysta Piętnastka” to zbiór produktów, które w świetle badań przeprowadzonych przez EWG, zawierają najmniejszą ilość pozostałości pestycydów, także wtedy, gdy pochodzą z upraw konwencjonalnych.
Na tegorocznej liście pojawiły się trzy nowe pozycje: mango, arbuz i słodkie ziemniaki, zajęły one miejsce bakłażana, brokułu i kalafiora, które były wymieniane jako najbezpieczniejsze warzywa jeszcze w ubiegłym roku. Z aktualnych danych wynika, że w sklepie możemy bez obaw sięgać po poniższe owoce i warzywa:
- awokado,
- kukurydza,
- ananas,
- cebula,
- papaja,
- groszek słodki (mrożony),
- szparagi,
- melon,
- kiwi,
- kapusta,
- grzyby,
- kantalupa,
- mango,
- arbuz,
- słodkie ziemniaki.
Zobacz także:
Źródła:
- Dirty Dozen Environmental Working Group
- Clean Fifteen Environmental Working Group
- Pozostałości pestycydów w żywności – jak uniknąć narażenia na substancje szkodliwe Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej