Te owoce i warzywa mają najwięcej pestycydów. Kupuj je tylko z ekologicznych upraw. „Brudna Dwunastka” – na podium znalazły się truskawki

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Truskawki to najchętniej jedzone przez nas owoce, niestety bywają też najbardziej zanieczyszczone przez pestycydy, dlatego należy wybierać produkty z upraw ekologicznych.
Truskawki to najchętniej jedzone przez nas owoce, niestety bywają też najbardziej zanieczyszczone przez pestycydy, dlatego należy wybierać produkty z upraw ekologicznych. SherSor / Getty Images
Ukochane przez Polaków truskawki zajmują po raz kolejny pierwsze, niechlubne miejsce na liście dwunastu owoców i warzyw najbardziej zanieczyszczonych pestycydami. „Brudna Dwunastka” oraz „Czysta Piętnastka” to listy publikowane przez amerykańską agencję Environmental Working Group (EWG) od 2004 roku. Wskazują produkty spożywcze, które powinno kupować się z upraw ekologicznych oraz te, które można bezpiecznie kupować z upraw konwencjonalnych.

Spis treści

Owoce i warzywa, które mają najwięcej pestycydów. Co warto wiedzieć, aby cieszyć się smakiem i właściwościami zdrowotnymi?

„Brudna Dwunastka” i „Czysta Piętnastka” to listy, które powstają cyklicznie na podstawie danych amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA). Co rok przedstawiana jest lista 12 owoców i warzyw, które okazały się zawierać najwyższe poziomy pestycydów, nawet po dokładnym umyciu oraz 15 produktów, które można bezpiecznie kupować z konwencjonalnych upraw. Mimo że listy powstają na podstawie produktów dostępnych na rynku amerykańskim, uznaje się je za uniwersalne wytyczne.

Każdy powinien jeść dużo świeżych owoców i warzyw, bez względu na to, jak są uprawiane. Ale kupujący mają prawo wiedzieć, jakie potencjalnie toksyczne substancje znajdują się na tych produktach, aby mogli dokonać najlepszych wyborów dla swoich rodzin, biorąc pod uwagę obawy budżetowe i inne – mówi toksykolog EWG, Alexis Temkin.

Sprawdź również: „Ekościema” – nie daj się oszukać. Nie wystarczy eko, bio i organic. Jak rozpoznać żywność ekologiczną?

Pozostałości pestycydów znaleziono na ponad 70 procentach testowanych produktów nieekologicznych. Nadmierne spożywanie zanieczyszczonych produktów może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu i skutkować m.in.: zaburzeniami hormonalnymi, rozwojem nowotworów czy zaburzeniami układu nerwowego.

Mówi się także o szkodliwym wpływie pestycydów na rozwój otyłości i zaburzeń metabolizmu z udziałem insuliny i glukozy oraz na funkcjonowanie tarczycy i mózgu. Wybór żywności ekologicznej jest szczególnie ważny w przypadku kobiet w ciąży, dzieci i niemowląt.

„Brudna Dwunastka” 2022 – które warzywa i owoce znalazły się na liście? Zwróć uwagę na to, gdzie je kupujesz

Lista przygotowana przez EWG ułożona jest w kolejności od produktów o najwyższym stężeniu pestycydów, do tych o najniższym poziomie zanieczyszczenia. W tym roku, po raz kolejny, truskawki zajęły pierwsze miejsce, co ma być sygnałem dla konsumentów, aby w miarę możliwości kupowali te owoce ze sprawdzonych upraw.

Porównując tegoroczna listę „Brudnej Dwunastki” z jej ubiegłorocznymi wynikami, zobaczymy, że pojawiały się na niej te same owoce i warzywa. Także ich kolejność jest niemal identyczna, jedynie papryka przeskoczyła o z miejsca 10 na 7. Pozostałe produkty pozostały na swoich pozycjach:

  1. truskawki,
  2. szpinak,
  3. jarmuż,
  4. nektarynki,
  5. jabłka,
  6. winogrona,
  7. papryka i ostra papryka,
  8. wiśnie,
  9. brzoskwinie,
  10. gruszki,
  11. seler,
  12. pomidory.

„Czysta Piętnastka” 2022 – te produkty można kupować z konwencjonalnych upraw

„Czysta Piętnastka” to zbiór produktów, które w świetle badań przeprowadzonych przez EWG, zawierają najmniejszą ilość pozostałości pestycydów, także wtedy, gdy pochodzą z upraw konwencjonalnych.

Na tegorocznej liście pojawiły się trzy nowe pozycje: mango, arbuz i słodkie ziemniaki, zajęły one miejsce bakłażana, brokułu i kalafiora, które były wymieniane jako najbezpieczniejsze warzywa jeszcze w ubiegłym roku. Z aktualnych danych wynika, że w sklepie możemy bez obaw sięgać po poniższe owoce i warzywa:

  1. awokado,
  2. kukurydza,
  3. ananas,
  4. cebula,
  5. papaja,
  6. groszek słodki (mrożony),
  7. szparagi,
  8. melon,
  9. kiwi,
  10. kapusta,
  11. grzyby,
  12. kantalupa,
  13. mango,
  14. arbuz,
  15. słodkie ziemniaki.

Zobacz także:

Nadmierne zakwaszenie organizmu to powszechny problem, który objawia się spadkiem odporności, zmęczeniem i rozmaitymi zaburzeniami. By mu przeciwdziałać, warto zadbać o bardziej zasadotwórczą dietę. Sprawdź 10 najlepszych produktów o działaniu alkalicznym, a więc odkwaszających organizm, które są pyszne i zdrowe! Przesuwając zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Domowe sposoby na odkwaszanie organizmu. Te produkty to najl...

Źródła:

Zadbaj o zdrową dietę

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia