1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Sprawdź listę 10 egzotycznych superproduktów, które...
fot. marilyna/123RF

Tych 10 superfoods możesz jeszcze nie znać! Sprawdź, co zawierają!

Sprawdź listę 10 egzotycznych superproduktów, które zaskakują swoimi właściwościami i smakiem!

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2 z 12
Owoce maqui (Aristotelia chilensis), nazywane po angielsku...
fot. Larisa Blinova/123RF

Jagody maqui

Owoce maqui (Aristotelia chilensis), nazywane po angielsku winną jagodą chilijską, mają ciemnofioletowy kolor kwaskowato-cierpki smak i wyróżniają się silnym działaniem antyoksydacyjnym.

Jak potwierdzono w badaniach, jagody te pomagają obniżyć we krwi poziom wolnych rodników, glukozy i cholesterolu LDL, a także ograniczyć stan zapalny w płucach. Obfitują w wapń, potas, witaminy C z grupy B.

Porcja 3 g: 12 kcal, 0,2 g cukrów, 0,1 g tłuszczu, 1,2 g błonnika.

3 z 12
Owoce brazylijskiej palmy açai (Euterpe oleracea) mają...
fot. alexanderruiz/123RF

Jagody açai

Owoce brazylijskiej palmy açai (Euterpe oleracea) mają fioletowo-niebieski kolor i kwaskowaty, odświeżający smak. Stanowią znakomite źródło antyoksydacyjnych antocyjanów, które wspomagają krążenie krwi i stan naczyń włosowatych w układzie krwionośnym.

Potencjał antyoksydacyjny tych jagód mierzony w skali ORAC jest trzykrotnie wyższy niż w przypadku borówki amerykańskiej. Obfitują w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole, wapń, potas, żelazo i prowitaminę A i z grupy B. Zapewniają też pierwiastki śladowe takie jak chrom, miedź i mangan.

Porcja 3 g: 16,4 kcal, 0,06 g cukrów, 1 g tłuszczu, 0,45 g błonnika.

4 z 12
Liście pochodzącego z Indii drzewa o nazwie moringa (Moringa...
fot. vm2002/123RF

Moringa

Liście pochodzącego z Indii drzewa o nazwie moringa (Moringa oleifera), nazywanego też drzewem chrzanowym, wyróżniają się wyjątkowymi jak na tą część botaniczną wartościami odżywczymi.

Liście moringi mają gorzkawy smak, a obfitują zwłaszcza w żelazo, magnez, beta-karoten, witaminy C, B2 i B6, a także antyosydanty takie jak kwercetyna, izotiocyjaniany i kwas chlorogenowy. Ich spożywanie poprawia parametry biochemiczne krwi i redukuje stan zapalny.

Porcja 3 g: 9,3 kcal, 0,2 g cukrów, 0,2 g tłuszczu, 0,7 g białka, 1 g błonnika.

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Zobacz również

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę