Spis treści
Czym jest witamina F?
Witamina F to tak naprawdę dwa kwasy tłuszczowe z rodzin omega-3 i omega-6 – kwas alfa-linolenowy (ALA) i kwas linolowy (LA). Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w szczególności dla pracy układu odpornościowego, regulacji ciśnienia i krzepnięcia krwi, a także wzrostu i rozwoju.
Rola nienasyconych kwasów tłuszczowych została odkryta w 1929 r. przez George'a i Mildred Burrów podczas badania przeprowadzanego na szczurach. W wyniku eksperymentu okazało się, że nienasycone kwasy tłuszczowe są koniecznym elementem diety, jeśli chce się zapobiec niedoborom, jakie wystąpiły u gryzoni będących na diecie beztłuszczowej.
Burrowie przypuszczali, że nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne, a następnie wykazali, że kwas linolenowy, jest jednym z nich. Odkrycie roli nienasyconych kwasów tłuszczowych zmieniło paradygmat i jest obecnie uważane za jedno z przełomowych odkryć w badaniach lipidów.
Sama nazwa witamina F pochodzi od ang. Fatty Acids – określającego zespół wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i pojawiła się 5 lat później za sprawą naukowca Herberta McLean’a Evans’a, który wyizolował tę mieszaninę z olejów roślinnych.
Czytaj też: Tani kosmetyk z apteki działa jak drogie kremy. Maść z witaminą F świetnie działa na zmarszczki i trądzik
Obecnie przyjmuje się, że spożywanie kwasu linolowego i alfa-linolenowego odwraca niedobór niezbędnych kwasów tłuszczowych (EFAD) oraz zapobiega jego powstawaniu.
Korzyści dla organizmu z witaminy F
Kwasy tłuszczowe omega-3, jak i omega-6 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu ze względu na to, że są istotnym źródłem energii oraz niezbędnym elementem wielu procesów biologicznych zachodzących w naszym organizmie.
Zarówno ALA, jak i LA wykazują liczne działania prozdrowotne. Wśród pozytywnych skutków spożywania ALA, jak i LA wymienia się:
- Mniejszy stan zapalny w organizmie – jak pokazują badania zwiększone spożycie tłuszczów omega-3, takich jak ALA, wiąże się ze zmniejszonym stanem zapalnym w stawach, przewodzie pokarmowym, płucach i mózgu.
- Lepsza praca serca – spożycie kwasów ALA obniża ryzyko rozwinięcia się chorób serca, a zastąpienie spożycia tłuszczów nasyconych kwasami LA zmniejsza ryzyko zgonu z powodu chorób serca o 21 proc.
- Regulacja poziomu cukru we krwi i mniejsze ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 – spożycie kwasów LA zamiast tłuszczów nasyconych może wspomagać kontrolę poziomu cukru we krwi i obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego nawet o 14 proc.
- Poprawa wyglądu skóry – ze względu na właściwości wzmacniające bariery ochronne naskórka oraz hamowanie procesu starzenia skóry witamina F bywa częstym składnikiem kosmetyków i produktów dermatologicznych zastosowanych w leczeniu m.in. wyprysków, odleżyn, owrzodzeń, łojotoku, łuszczycy czy trądziku.
Dowiedz się więcej:
Gdzie występuje witamina F?
Nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie zarówno kwasów LA, jak i ALA, dlatego musimy dbać o ich odpowiedni poziom sięgając po wybrane produkty spożywcze. Szczególnie bogate w tę mieszaninę nienasyconych kwasów są niektóre oleje roślinne oraz orzechy i nasiona. Kwas linolowy znajdziemy w produktach spożywczych, takich jak:
- olej z pestek winogron,
- olej sojowy,
- olej słonecznikowy,
- orzechy włoskie,
- migdały,
- nasiona słonecznika.
Natomiast źródłem kwasu alfa-linolenowego są m.in.:
- nasiona lnu, konopi i chia,
- orzechy włoskie,
- pestki dyni,
- olej lniany.
Jako dodatkowe źródło kwasów LA i ALA mogą być traktowane produkty pochodzące od odpowiednio karmionych zwierząt – jaja od kurcząt, których dieta obfitowała w zieleninę, nasiona lnu, rzepaku oraz owady czy mięso i mleko pochodzące od krów odżywianych głównie trawą.
Dowiedz się więcej:
Zalecane spożycie witaminy F
Aby zoptymalizować korzyści płynące ze spożycia witaminy F należy utrzymać stosunek przyjmowania kwasów LA do ALA w stosunku 4 do 1. Wynika to z tego, że LA i inne tłuszcze omega-6 mają tendencję do wywoływania stanu zapalnego, ALA i inne tłuszcze omega-3 wykazują działania obniżające stan zapalny.
Instytut Medycyny (IOM) sugeruje dzienne spożycie na poziome 1,1-1,6 grama ALA i 11-16 gramów LA dziennie dla osób dorosłych, a zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia spożycie to odpowiednio 0,5 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego dla ALA i 4 proc. dla LA.
Niedobór witaminy F
Niedobór niezbędnych kwasów tłuszczowych (EFAD) objawia się m.in. opóźnieniem wzrostu, niewydolnością reprodukcyjną, wypryskowym zapaleniem skóry i łysieniem. Jeśli wystąpi u kobiety w ciąży może prowadzić do wad rozwojowych płodu.
Zobacz także:
Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach w...
Źródła:
- Associations Between Linoleic Acid Intake and Incident Type 2 Diabetes Among U.S. Men and Women American Diabets Association
- Redefining essential fatty acids in the era of novel intravenous lipid emulsions Clinical Nutrition
- Discovery of essential fatty acids Journal of Lipid Research
- Health effects of omega-3,6,9 fatty acids: Perilla frutescens is a good example of plant oils Oriental Pharmacy & Experimental Medicine
- What Is Vitamin F? Uses, Benefits, and Food List Healthline
