Spis treści
Czy jedzenie śniegu jest bezpieczne? To mówią eksperci
Jedzenie śniegu nie jest zabronione, ale nie jest też zalecane. Do kwestii jedzenia śniegu odnieśli się eksperci. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) nie podaje oficjalnych wytycznych, choć zauważa, że jedzenie śniegu nie jest dobrym pomysłem, jeśli gdzieś utkniemy (np. na wycieczce w górach czy w samochodzie). Zjedzenie śniegu obniżyć wewnętrzną temperaturę ciała, a w przypadkach ekstremalnych ważne jest pozostać w cieple tak długo, jak to możliwe.
Dr Ryan Marino, toksykolog, zdaje sobie sprawę, że ludzie i tak będą jeść śnieg. Choć nie pochwala tego, to twierdzi, że zjedzenie małej ilości śniegu nie powinno być szkodliwe.
– Jeśli zamierzasz go zjeść, radziłbym, żebyś to robił, gdy jest świeży – zastrzega dr Marino.
Mróz może być niebezpieczny. Jak wpływa na nasz organizm? Oto 5 skutków wychłodzenia
Nowy Rok powitał nas mrozem i wyjątkowo niskimi temperaturami, od których już się trochę odzwyczailiśmy. Nagła zmiana pogody może niekorzystnie wpływać na zdrowie, nie tylko ze względu na odczuwany dy...
Jaki śnieg można jeść? Ważny jest kolor i czas, jak długo leży
Małe ilości śniegu nie powinny być szkodliwe, ale należy zwrócić uwagę na pewne kwestie. Śnieg nie powinien być ani stary, ani bardzo świeży.
– Powinieneś pozwolić śniegowi spaść na chwilę, zanim nabierzesz go do ust – powiedział dr Marino.
Przed jedzeniem świeżego śniegu ostrzega też portal thekitchn.com. Wiąże się to z zanieczyszczeniami, które znajdują się w powietrzu i na ziemi.
Śnieg, który świeżo spadł, brzmi czysto, ale kilka pierwszych płatków nie jest tymi, które chcesz zjeść! Dzieje się tak, ponieważ działają one jak oczyszczacz dla zanieczyszczeń, zarówno w powietrzu, jak i na ziemi – czytamy na thekitchn.com.
Śnieg, który nie powinien być jedzony, to:
- żółty śnieg;
- brudny śnieg;
- stary, topniejący śnieg;
- śnieg, który świeżo spadł.
Jaki więc śnieg nadaje się do zjedzenia?
Najbezpieczniej? Zbieraj śnieg do jedzenia po tym, jak padał przez godzinę lub dwie – i unikaj jedzenia śniegu w bardzo wietrzne dni – podaje portal thekitchn.com.
Dodatkową ochronę ma zapewnić zbieranie śniegu do miski, choć i to nie zapewni pełnej ochrony przed zanieczyszczeniami. W zależności od tego, co znajduje się w śniegu, zjedzenie zbyt dużej jego ilości (ale naprawdę dużej!) może skończyć się nieprzyjemnymi dolegliwościami, jak np.:
- rozstrój żołądka,
- wymioty,
- biegunka,
- infekcja.
Jeżeli kusi cię, żeby złapać trochę płatków śniegu na język albo polizać śnieżkę zrobioną ze świeżo opadłego śniegu, prawdopodobnie nic ci się nie stanie. Ale nie przesadzaj.
– Wszystko z umiarem – nawet śnieg – mówi dr Diane Calello, dyrektor medyczny i wykonawczy New Jersey Poison Information and Education System oraz profesor nadzwyczajny medycyny ratunkowej w Rutgers New Jersey Medical School.
Co się stanie, kiedy będziesz pić alkohol na mrozie? Może to grozić hipotermią
Czy szklaneczka „rozgrzewającego” trunku rzeczywiście ochroni nas przed mrozem? Zdecydowanie nie. Złudne poczucie rozgrzania po wypiciu drinka w rzeczywistości sprzyja wychłodzeniu organizmu i może do...
Jak smakuje śnieg?
O śniegu mówi się, że nie ma smaku. Jednak próbując, go można coś poczuć. Smak czystego śniegu można porównać do zimnej, czystej wody (jeżeli śnieg jest czysty, a innego lepiej nie wkładać do ust). Dzieci, których rodzice pozwalają spróbować, jak smakuje śnieg, często mówią, że jest pyszny. Niestety żółty śnieg nie smakuje jak cytryny i jego nigdy, pod żadnym pozorem nie powinniśmy spożywać.
Warto pamiętać, że choć jedzenie śniegu może wydawać się nieszkodliwe, to może być ryzykowne. Śnieg może zawierać różne zanieczyszczenia i brud, przez co może stać się niezdatny do spożycia.
Plusy zimy? Spacery w śnieżnym krajobrazie zwiększają zadowolenie z własnego ciała
– Spędzanie czasu w zaśnieżonym otoczeniu poprawia samopoczucie, a chodzenie po zasypanym śniegiem lesie przekłada się na większe zadowolenie z własnego ciała – wykazali naukowcy ze Śląskiego Uniwersy...
Czy jedzenie śniegu odwadnia?
Popularnym stwierdzeniem jest, że śnieg to zamarznięta woda, przez co nadaje się do spożycia – szczególnie w warunkach, w których brakuje nam wody. Jest to jednak mit. Śnieg nie nawadnia organizmu, a może przynieść wręcz odwrotny skutek.
Podkreślmy: spożywanie śniegu to nie jest to samo, co picie wody. Dlaczego? Śnieg jest ciałem stałym, które, zanim stanie się płynem, musi się stopić. Komórki i narządy w ciele potrzebują wody w stanie ciekłym, więc ciało musi pracować, aby podgrzać i stopić śnieg po spożyciu. Przez to, że narządy muszą pracować ciężej, aby ogrzać śnieg i stopić go, nastąpi dalsze odwodnienie organizmu, a nie nawodnienie. Efekt jest więc zupełnie inny, niż byśmy oczekiwali – nadal będziemy tracić więcej wody niż przyjmować.
Podkreślmy, że w warunkach, gdzie śnieg jest jedyną opcją nawodnienia organizmu, przed spożyciem należy go stopić, aby zapobiec dalszemu odwodnieniu i hipotermii. Co ważne, śnieg powinien być czysty – zanieczyszczony może doprowadzić do innych dolegliwości niż odwodnienie.
Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej
W czasie mrozu szukamy sposobów na rozgrzanie się. Jednym z nich, naturalnym i skutecznym jest dodanie do potraw lub napojów przypraw rozgrzewających. Dzięki nim od razu zrobi nam się cieplej, poprawi...
Źródła:
- Is It Safe to Eat Snow? The Kitchn
- Is it safe to eat snow? We consulted a few experts cleveland.com