Spis treści
Dlaczego lepiej nie pomijać śniadania? Może to nieść poważne konsekwencje dla twojego zdrowia
Wraz z kolejnymi badaniami pojawiają się nowe teorie dotyczące właściwych nawyków żywieniowych. Wielu dietetyków uważa, że pomijanie śniadania może prowadzić do licznych problemów zdrowotnych, wśród których wymienia się większą podatność na stres i zmęczenie, problemy z koncentracją, a także częstsze występowanie cukrzycy i otyłości oraz zaburzeń pracy wątroby.
Według części ekspertów najlepszą porą na zjedzenie śniadania są dwie godziny od wstania. Obecnie często jest to łączone z postem przerywanym, który w jednym z wariantów (metoda 16/8), zakłada, że posiłki można spożywać przez 8 godzin w ciągu dnia, a przez kolejne 16 godzin należy pościć. Chcąc stosować się do tej zasady, trzeba pamiętać o tym, by zaplanować wcześniejszą kolację.
O której jeść śniadanie, żeby schudnąć?
Badając wpływ porannych posiłków na naszą masę, naukowcy doszli m.in. do wniosku, że zjedzenie 30 g białka w ciągu trzydziestu minut po przebudzeniu może być istotne w utrzymaniu prawidłowej wagi. Ma to pomóc w ograniczeniu popołudniowego podjadania i dać na długo uczucie sytości.
Do zupełnie innych wniosków, dotyczących pory pierwszego posiłku, doszedł inny ekspert ds. żywienia. Jego wypowiedź wzbudziła wiele kontrowersji. Zasugerował, że najzdrowsze dla naszego organizmu i najlepsze dla figury, jest jedzenie śniadania dopiero o godzinie 11:00:
– Czekanie kilka godzin przed zjedzeniem czegokolwiek po przebudzeniu jest lepsze dla zachowania zdrowia i zrzucenia zbędnych kilogramów – powiedział Tim Spector, uznany autor i profesor epidemiologii genetycznej w King's College London w programie „This Morning”.
Zobacz także: Jesz śniadanie o tej godzinie? Narażasz się na rozwój groźnej, przewlekłej choroby
Swoje wnioski opiera na tym, że na przestrzeni lat zmieniły się nasze nawyki żywieniowe i ostatni posiłek zjadamy zazwyczaj dopiero około godziny 21:00. Uważa, że 14-godzinny post możliwy jest dzięki opóźnieniu śniadania. Zapewni on zalecany odpoczynek bakteriom bytującym w jelicie oraz będzie sprzyjał utracie masy ciała.
Dowiedz się więcej:
Śniadanie dla kobiety w ciąży i dla dzieci. Kiedy powinny jeść poszczególne posiłki?
Długotrwałe przerwy w jedzeniu, które mogą sprzyjać utracie wagi nie są jednak dobre dla wszystkich. Ponadto brak jest długofalowych badań, które sprawdzałyby wpływ takich przerw na nasz organizm w dłuższej perspektywie czasu. Postu przerywanego powinny unikać osoby kobiety w ciąży i karmiące, dzieci oraz osoby z zaburzeniami odżywiania. W ich przypadku najważniejsze jest regularne przyjmowanie zbilansowanych posiłków.
Po śniadanie powinny sięgać w ciągu dwóch godzin od wstania z łóżka, a pozostałe 3-4 posiłki rozplanować w regularnych odstępach w ciągu reszty dnia, mniej więcej co 3 godziny. Wartość kaloryczna potraw powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb.
Co najlepiej jeść na śniadanie? Ile kalorii powinno znaleźć się na talerzu?
Poranny posiłek powinien przede wszystkim dostarczyć energii ze zdrowych składników odżywczych, pokrywając 35 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie. Standardowo jest to ok. 700 kcal, a w dietach odchudzających między 500 a 600 kcal. Dobre śniadanie powinno być odpowiednio zbilansowane. W jego składzie nie powinno zabraknąć:
- zapewniających uczucie sytości złożonych węglowodanów,
- pożywnego białka z chudych produktów roślinnych i zwierzęcych,
- zdrowych tłuszczy,
- świeżych owoców i warzyw zawierających duże ilości błonnika.
Zobacz także:
Źródła: