Czy kapustę kiszoną trzeba płukać? Zobacz, czy to dobry pomysł – oraz co zrobić, jeśli kapusta kiszona na bigos albo surówkę jest za kwaśna

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Dobra kiszona kapusta nie wymaga płukania, jednak bywają sytuacje, gdy zabieg ten jest stosowany.
Dobra kiszona kapusta nie wymaga płukania, jednak bywają sytuacje, gdy zabieg ten jest stosowany. Natalia Pogodina/Getty Images
Kapusta kiszona to superprodukt, który jest nawet bogatszy w witaminę C niż samo warzywo, ma też cenne składniki mineralne. Jako przetwór fermentowany stanowi też źródło dobroczynnych bakterii mlekowych. Gdy jednak kapustę kiszoną się płucze, większość jej bogactw jest tracona wraz z sokiem. Zobacz, kiedy i jak można wypłukać ją na surówkę albo bigos oraz co robić, jeśli kapusta kiszona jest za kwaśna i za słona.

Spis treści

Czy kapustę kiszoną trzeba płukać?

Kapusta kiszona dobrej jakości nie wymaga płukania, ponieważ ma odpowiednią kwaśność i zawartość soli. Nie tylko jednak nie trzeba jej płukać, bo właściwie w ogóle nie powinno się tego robić.

To, co ulega fermentacji podczas produkcji tej kiszonki, to właśnie sok wydzielony z poszatkowanego warzywa pod wpływem działania soli i ugniatania. Dlatego w soku z kiszonej kapusty zawarta jest większość cennych składników warzywa – witamina C, składniki mineralne, takie jak potas i magnez, korzystne bakterie kwasu mlekowego, a także sam kwas mlekowy, który sprzyja zdrowiu jelit.

Szczególnie cenne są bakterie z probiotycznych gatunków, których obecność w układzie pokarmowym wspiera trawienie i odporność organizmu, wpływając na masę ciała czy funkcjonowanie mózgu i nastrój. Nawet gdy nie są już żywe (np. po ugotowaniu kapusty), wciąż wywierają pozytywny wpływ na zdrowie.

Płukanie kapusty kiszonej usuwa dobroczynne składniki, pozostawiając głównie celulozę i ligniny, czyli budujący roślinne komórki błonnik nierozpuszczalny w wodzie. W takiej postaci kiszonka traci swoje wartości odżywcze i prozdrowotne.

Zobacz też:

Płukanie kapusty kiszonej bywa czasem niezbędne

Kapusta kiszona jest tak popularnym i pożądanym produktem, że często jest fałszowana. Zamiast doprowadzić fermentację do końca i uzyskać jej kwaśny smak w sposób naturalny, producenci dodają do niej kwas octowy (albo jego roztwór, czyli ocet). Bywa nawet, że nazywają swój wyrób kapustą kwaszoną, choć należy pamiętać, że z technologicznego i prawnego punktu widzenie jest tym samym, co kapusta kiszona.

Jeżeli komuś trafi się oszukany produkt, którego chce użyć np. do surówki z kiszonej kapusty, czasem można uratować ją właśnie poprzez płukanie w wodzie. Jeśli jednak jest niesmaczna, a zwłaszcza dziwnie lub nieprzyjemnie pachnie, nie warto jej „ratować” – bezpieczniej będzie taki produkt wyrzucić, ponieważ może być zepsuty.

Do płukania kapusty (poprzez zalanie małej ilości wody i odsączenie na sitku) warto użyć chłodnej wody przegotowanej, filtrowanej czy źródlanej, ale nie – wody z kranu. Ze względu na różny stan lokalnych sieci wodociągowych miewa ona jakość, przy której na surowo nie pachnie ani nie smakuje dobrze. Świadczy to o pozostałościach zanieczyszczeń, z których lepiej oczyścić ją np. za pomocą filtra dzbankowego. Takiej wody warto też używać do przygotowania potraw, np. kapuśniaku czy kapusty z grzybami.

Sprawdź również:

Co zrobić, jak kapusta kiszona jest za kwaśna?

Jeśli kapusta kiszona ma prawidłowy zapach i smak, tylko jest bardzo kwaśna lub wydaje się za słona, zamiast ją płukać, można zastosować inne triki. W takiej sytuacji dobrze jest po prostu odcisnąć nadmiar soku. Innym pomysłem jest dodanie do potrawy kapusty świeżej, nieukwaszonej. Metoda ta uratowała niejeden bigos czy zupę, która oryginalnie miała zawierać tylko jedną postać warzywa.

Jeżeli sklepowa kiszona kapusta wydaje się za słona lub zawartość soli sprawia, że nie nadaje się dla osób na diecie np. przeciw nadciśnieniu czy nerkowej, można ją przygotować w domu, obniżając ilość tego dodatku do możliwego minimum. Przepis i dokładne instrukcje znajdziesz w artykule: Kiszenie kapusty bez błędów.

Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Rekord zakażeń COVID-19 w roku 2023 - video flesz

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie