Cukier uzależnia! Dieta bez cukru przyniesie piękną sylwetkę i wspomoże zdrowie. Zobacz, na czym dokładnie polega i co można na niej jeść

Justyna Śmigaruk
Cukier kryje się w przetworzonej żywności.
Cukier kryje się w przetworzonej żywności. Christoph Hetzmannseder/ Getty Images
Dieta bez cukru, zwana inaczej dietą bezcukrową, jest bardzo zdrowym wyborem żywieniowym. Pomoże w osiągnięciu pięknej sylwetki, ale też jednocześnie przyczyni się do ochrony naszego zdrowia. Nie jest jednak łatwa w zastosowaniu, ponieważ cukier może kryć się w mało oczywistych produktach. Zobacz, czego unikać, a co jeść na diecie bezcukrowej.

Spis treści

Na czym polega dieta bezcukrowa?

Dieta bez cukru to jadłospis zawierający minimalne ilości cukrów innych niż te, które stanową naturalny składnik uwzględnionych w nim produktów.

Zobacz: Katarzyna Warnke ma idealną figurę. W jej jadłospisie nie ma cukru!

Spożycie cukru to nie tylko sypanie go do herbaty czy dodawanie do ciasta. Choć cukier w oczyszczonej postaci, nazywany stołowym, jest spożywany w Polsce coraz rzadziej, rośnie konsumpcja mocno przetworzonej żywności, która zawiera go w dużych ilościach.

Szacuje się, że ok. 2/3 wszystkich produktów na sklepowych półkach jest źródłem cukrów dodanych w procesie produkcji. Właśnie dlatego tak trudno jest całkowicie wyeliminować ten składnik z diety, nawet przy rezygnacji ze słodkich przekąsek i napojów.

Warto pamiętać, że dieta bez cukru nie jest tym samym, co dieta bez węglowodanów. Do tej szerokiej grupy zależą zarówno cukry proste, jak i złożone związki takie jak skrobia i błonnik, które są niezbędne w prawidłowo zbilansowanym jadłospisie. Węglowodany złożone to źródło powoli uwalnianej energii, która wystarcza na wiele godzin.

Bezpieczna i korzystna dla zdrowia jest dieta bez samych cukrów prostych, do których należą m.in. sacharoza, glukoza, fruktoza, galaktoza, laktoza czy maltoza.

Dieta bez cukru dla początkujących – jak wyeliminować cukry ze spożywanych produktów?

Eliminacja cukrów z diety wymaga zwykle przygotowania psychicznego. Warto wiedzieć, że cukier jest substancją uzależniającą i jeśli do tej pory był spożywany w nadmiarze, nagłe odcięcie organizmu od jego źródeł może wiązać się z pojawieniem nieprzyjemnych symptomów.

Objawy związane z odstawieniem cukru mogą być odczuwane jako spadek poziomu energii życiowej, niepokój, zaburzenia nastroju i snu, a także silny apetyt na słodycze, który jednak po kilku dniach znika. Najlepiej jest ograniczać cukier stopniowo, zaczynając od wprowadzenia diety niskocukrowej.

W pierwszej kolejności należy wyeliminować słodzenie herbaty i kawy, później odstawić słodycze i słodkie napoje, a z czasem również słodkie przetwory mleczne i zbożowe.

Do produktów szczególni bogatych w mniej lub bardziej „ukryte” cukry należą między innymi:

  • owocowe jogurty i serki,
  • słodkie napoje o różnym dodatku cukru,
  • dżemy, konfitury, syropy, miód,
  • gotowe sosy, zwłaszcza słodko-kwaśne i ketchup,
  • płatki śniadaniowe, w tym „naturalne” płatki kukurydziane czy pszenne,
  • pieczywo cukiernicze i z białej mąki,
  • konserwowane przetwory warzywne,
  • słone przekąski,
  • dania fast food.

Konieczne jest wyrobienie w sobie nawyku uważnego czytania etykiet kupowanych produktów, nawet takich, w których na zdrowy rozum cukru powinno nie być.

Co i jak często można jeść na diecie lekkostrawnej? Nasze przepisy i pomysły na smaczne i łatwostrawne dania mogą stać się świetną inspiracją. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo strzałką lub przyciskiem NASTĘPNE.

Dieta lekkostrawna – przepisy. Zobacz pomysły na proste dani...

Dieta bez cukru – co wolno na niej jeść, a czego unikać?

Bezcukrowa dieta powinna być oparta na naturalnych, niskoprzetworzonych produktach spożywczych. Posiłki muszą więc być przygotowywane w domu i zawierać zwłaszcza warzywa, owoce, nieoczyszczone ziarna zbóż i inne zdrowe nasiona. Można też sięgać po proste półprodukty, jak np. przecier pomidorowy czy makaron z wysokobiałkowej pszenicy (tzw. włoski).

Wysokoprzetworzona żywność przemysłowa to żywieniowa pułapka. Produkty takie zawierają ponad 60 różnych związków, które tak naprawdę są cukrami. Wiele z nich trudno rozpoznać bez bliższej znajomości chemii. Niektóre wyroby nie uznawane za słodkie (jak np. keczup) mogą składać się z cukrów aż w 1/4. Z większą jego zawartością wiąże się niższa wartość odżywcza.

Wymieniane na etykietach dodatki do żywności, których należy unikać, to m.in.:

  • cukier,
  • sacharoza (to ten sam cukier),
  • glukoza, fruktoza, maltoza itp. cukry proste z końcówką „-oza” w nazwie,
  • syropy, zwłaszcza syrop glukozowo-fruktozowy,
  • maltodekstryna,
  • melasa.

Z diety nie należy jednak eliminować owoców, które są ważnym źródłem witaminy C i innych antyoksydantów. Ich spożycie nie powinno jednak przekraczać 2-3 porcji dziennie. Dozwolone jest też sięganie po soki i musy owocowe 100 proc., czyli bez żadnych dodatkowych składników. Mogą zastąpić 1-2 porcje z zalecanej ilości owoców dziennie. Dlaczego nie należy się obawiać zawartych w nich cukrów? Bo towarzyszą im liczne korzystne substancje, które zapobiegają niekorzystnemu wpływu tych związków na organizm.

Dieta bez cukru – jakie korzyści przynosi?

Cury proste są szybkim zastrzykiem energii dla organizmu. Sprawdzają się więc bezpośrednio przed treningiem lub innym dużym wysiłkiem fizycznym. Niestety, w innych sytuacjach powodują szkody w organizmie, zwykle jeśli są spożywane w nadmiarze, o co wcale nietrudno.

Nadmiar cukrów prostych w diecie zwiększa ryzyko rozwoju chorób takich jak m.in.:

  • otyłość,
  • cukrzyca,
  • próchnica,
  • problemy z trzustką i wątrobą,
  • miażdżyca (cukry proste podwyższają poziom trójglicerydów we krwi),
  • problemy trawienne (biegunki, zaparcia, zgaga).

Spożywanie dużych ilości cukrów w diecie to przede wszystkim zwiększone ryzyko przybierania na wadze. Dzieje się tak dlatego, że związki te zapewniają duże ilości energii naraz. Ponieważ najczęściej nie może być ona wykorzystana w całości, nadmiar cukru jest przekształcany w tkankę tłuszczową.

Należy pamiętać, że nadmiar tkanki tłuszczowej, która produkuje związki zapalne, przyczynia się do rozwoju nie tylko chorób metabolicznych poprzedzonych zespołem metabolicznych i insulinoopornością, ale także nowotworów. Sprzyja temu także sama obecność dużych ilości cukrów w diecie.

Eliminacja cukrów dodanych z diety pozwala nie tylko łatwiej schudnąć i ograniczyć ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, ale także zachować na dłużej młody wygląd skóry.

Z badań wynika jasno, że cukry proste są czynnikiem przyspieszającym procesy starzenia się! Wchodząc w reakcję z cząsteczkami kolagenu i elastyny w skórze powodują ich uszkadzanie. W rezultacie skóra szybciej trafi jędrność i napięcie, staje się odwodniona oraz wolniej i gorzej się regeneruje. W podobny sposób cukier niszczy też inne białka znajdujące się w organizmie.

Sprawdź także:

Kto najwięcej skorzysta dzięki eliminacji cukru?

Dieta z ograniczeniem cukrów prostych jest korzystna dla każdego, ale szczególnie powinny wziąć ją pod uwagę osoby z nadwagą, cukrzycą i chorobami serca, jak również te narażone na ich rozwój.

Dieta bezcukrowa nie zawiera bezwartościowych produktów przetworzonych, które zostały zastąpione tymi naturalnymi. Jest więc korzystna dla zdrowia w każdym wieku i niezależnie od stanu organizmu. Ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest szczególnie polecana dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym, a także osobom starszym.

Naukowcy i dietetycy coraz częściej mówią też o zjawisku tzw. „programowania żywieniowego” od najmłodszych lat. Wykluczenie dodanych cukrów (oprócz tych naturalnie zawartych w owocach i warzywach) pozwala zmniejszać prawdopodobieństwo rozwoju chorób cywilizacyjnych w przyszłości.

Dzieci, które nie jedzą słodyczy i gotowych, dosładzanych produktów, z większym prawdopodobieństwem unikną miażdżycy, cukrzycy, nadwagi czy chorób serca. Będzie im też łatwiej pozostać na całe życie przy zdrowych, korzystnych dla zdrowia zasad żywieniowych.

Owsianka ze zdrowymi dodatkami to wartościowe i sycące danie na każdy dzień i porę dnia. Zobacz smakowite pomysły.

Owsianka na każdy dzień tygodnia. To danie nie może znudzić,...

Dieta bezcukrowa – czym zastąpić cukier?

Rezygnacja ze spożywania cukrów bywa trudna. Wiele osób dotkliwie odczuwa ten brak i w zastępstwie sięga po słodziki i zawierające je produkty przetworzone. Nie jest to dobrą strategią nie tylko z tego względu, że powszechnie stosowane słodziki są szkodliwe, a nawet rakotwórcze. Jak potwierdzono w badaniach, sztuczne substancje słodzące mogą przyczyniać się do przybierania na wadze i rozwoju cukrzycy w większym stopniu niż cukier!

Sięgając po słodziki warto więc wybierać zdrowsze związki naturalne, takie jak stewia, ksylitol i erytrytol, które mają też pewne korzystne działania na organizm. Należy przy tym pamiętać, że dosładzanie jedzenia przeszkadza w odzwyczajeniu się od słodkiego smaku, co stanowi istotę diety eliminującej cukier.

ZOBACZ: Przeciętny człowiek spożywa w ciągu dnia 3 razy więcej cukru niż powinien. Oto 5 wskazówek, które pomogą go ograniczyć

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia