Dieta lekkostrawna – przepisy. Zobacz pomysły na proste dania – lekkostrawny obiad, kolację i śniadanie. Sprawdź, jak je zrobić
Zupa krem z dyni z pomarańczą
Nieodzownym elementem w łatwostrawnym menu są zupy – m.in. krupniki, czyste (czyli niezabielone) zupy ugotowane na nietłustych wywarach mięsnych i kostnych, a także jarzynowe, które świetnie smakują i dobrze trawią się w postaci zmiksowanej na krem.
Zupy tradycyjne można zagęszczać mąką z mlekiem lub niewielką ilością słodkiej śmietanki, a w tych kremowych funkcję tę spełnią ziemniaki. Zupy warto doprawiać majerankiem, koperkiem lub natką pietruszki.
Z warzyw gotowanych i rozdrobnionych dozwolona jest marchewka, pietruszka i seler (jako składnik smakowy bulionu powinny znaleźć się w każdej zupie), a także kalafior, buraki, szpinak, cukinia, kabaczek i dynia, ew. młode: fasolka szparagowa i zielony groszek.
Do kremu z marchewki lub dyni warto dodać dla smaku nieco soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy, inne można doprawiać sokiem z cytryny. Do porcji gotowego dania zaleca się dodać łyżeczkę masła lub oliwy.