Co jeść i pić, żeby lepiej wchłaniać żelazo? Oto 6 produktów na lepsze przyswajanie żelaza

Gabriela Fedyk
Choć żelazo jest tak ważne dla organizmu, niedobór tego minerału nie jest rzadkością. Co można zrobić, żeby lepiej wchłaniać żelazo? Wprowadź do swojej diety te produkty.
Choć żelazo jest tak ważne dla organizmu, niedobór tego minerału nie jest rzadkością. Co można zrobić, żeby lepiej wchłaniać żelazo? Wprowadź do swojej diety te produkty. Capuski/Getty Images
Żelazo to minerał niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety nie jest rzadkością, że wielu z nas doskwiera niedobór żelaza. Co jeść i pić, żeby lepiej wchłaniać żelazo? Oprócz produktów, które zawierają jego duże ilości, możemy pomóc naszemu organizmowi we wchłanianiu go. Warto sięgnąć po pokarmy, które ułatwią nam przyswajanie go. Zobacz 6 rodzajów produktów, dzięki którym twój organizm będzie lepiej wchłaniał żelazo.
Dojrzała para w kuchni przytula się, mężczyzna nalewa do szklanek sok pomarańczowy
Choć żelazo jest tak ważne dla organizmu, niedobór tego minerału nie jest rzadkością. Co można zrobić, żeby lepiej wchłaniać żelazo? Wprowadź do swojej diety te produkty. Capuski/Getty Images

Spis treści

Z czym dobrze wchłania się żelazo? 6 produktów, dzięki którym zwiększysz zdolność organizmu do wchłaniania żelaza

Choć żelazo jest tak ważne dla organizmu, niedobór tego minerału nie jest rzadkością. Co można zrobić, żeby lepiej wchłaniać żelazo? To, co zjadamy, nie jest przyswajane w równym stopniu. Jednak niektóre pokarmy mogą zwiększyć zdolność organizmu do jego wchłaniania. Zobacz w naszej galerii, co jeść i pić, żeby zwiększyć wchłanianie żelaza.

6 produktów na lepsze wchłanianie żelaza:

Dlaczego żelazo jest tak ważne?

Żelazo jest niezbędnym minerałem, dzięki któremu ludzki organizm może prawidłowo funkcjonować. Jest wykorzystywane do produkcji hemoglobiny i mioglobiny – białek dostarczających tlen do mięśni i ciała. Organizm potrzebuje też żelaza do produkcji niektórych hormonów.

Sprawdź: Jak przyjmować żelazo w suplementach diety?

Dzienne zalecane spożycie żelaza wynosi 10 mg dla mężczyzn i 18 mg dla kobiet (w ciąży wzrasta ono do 27 mg). Po 51. roku życia lub po ustaniu miesiączki dzienne zalecane spożycie żelaza u kobiet spada do 8 mg.

– Kobiety w ciąży, niemowlęta i dzieci, weganie i wegetarianie, kobiety z obfitymi krwawieniami miesiączkowymi oraz osoby po operacjach odchudzających lub chorujące na celiakię, powinny zwrócić szczególną uwagę na prawidłowe przyswajanie żelaza z pokarmu – pisze Marta Siesicka Osiak na Stronie Zdrowia.

Żelazo odgrywa ważną rolę w kilku układach organizmu. To m.in.:

  • zdrowie krwi – jedna z najważniejszych funkcji żelaza to wiązanie się z hemoglobiną, aby pomóc w przenoszeniu tlenu w całym organizmie. Zdrowa, dotleniona krem ma kolor jasnoczerwony.
  • zdrowie włosów i skóry – żelazo znajdujące się w białkach pomaga wspierać kolagen i komórki mieszków włosowych w warstwie skóry właściwej.
  • zdrowie reprodukcyjne i wczesne dzieciństwo – żelazo jest niezbędne dla prawidłowego rozwoju mózgu u płodów i małych dzieci. Kobiety w ciąży potrzebują znacznie więcej żelaza, aby zapewnić rozwijającemu się dziecku niezbędne składniki odżywcze.
  • zdrowie układu odpornościowego – żelazo jest ważne dla układu odpornościowego – wspomaga rozwój limfocytów (białych krwinek) i innych komórek odpornościowych oraz pomaga im zmobilizować najlepszą odpowiedź immunologiczną. Jeżeli organizm nie ma wystarczających zapasów żelaza, komórki nie mogą prawidłowo reagować na infekcje wirusowe i bakteryjne.
  • zdrowie metaboliczne – żelazo łączy się z enzymami, takimi jak cytochromy (białka zawierające hem), aby wspierać funkcjonowanie hormonów, neuroprzekaźników i kwasów żółciowych, a także detoksykację wątroby.
Które produkty są bogate w żelazo? To nie tylko mięso!

Które produkty są bogate w żelazo? To nie tylko mięso!

Żelazo to składnik, którego niedobory mają poważne konsekwencje. By ich uniknąć, zwiększone ilości tego pierwiastka w diecie powinny spożywać kobiety, zwłaszcza w ciąży, a także dzieci. Produkty bogat...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

B
Bres
Najlepiej wbic kilkanascie gwozdzi w jablko, odczekac minimum 2 dni i zjesc jablko
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia