Spis treści
Burger Drwala, pizza, a może kebab? Te posiłki typu fast food mogą szkodzić zdrowiu!
Obecnie na świecie obserwuje się wzrost spożycia żywności wysokoprzetworzonej, która nie wymaga specjalnej obróbki przed podaniem. Do takich produktów można zaliczyć fast food, często nazywany „śmieciowym jedzeniem”. Dlaczego? Ponieważ zawiera ogromne ilości kalorii, niezdrowych tłuszczy trans, cukru oraz chemicznych polepszaczy smaku.
Czytaj też: Mięso z plastikiem. Lidl wycofuje burgery
Dania typu fast food są ubogie w witaminy, związki mineralne, błonnik pokarmowy, zdrowe tłuszcze oraz pełnowartościowe białko. Do najpopularniejszych dań typu fast food należą:
Niestety spożywane w nadmiernej ilości mogą negatywnie wpływać na organizm i przyczyniać się do rozwoju wielu chorób.
Sprawdź w naszej galerii kaloryczność popularnych dań fast food i zastąp je wersją fit!
Jak fast foody działają na nasz organizm?
Popularne dania typu fast food bogate są w tłuszcze nasycone – głównie kwas palmitynowy, który zwiększa poziom cholesterolu frakcji LDL we krwi i przyczynia się do rozwoju miażdżycy, udaru mózgu oraz zawału serca.
Według specjalistów dopuszczalne dzienne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych to maksymalnie 10 procent energetyczności diety, czyli ok. 22 g przy diecie 2000 kcal. Warto dodać, że niektóre popularne dania fast food w jednej porcji pokrywają całe dzienne zapotrzebowanie na ten składnik!
Nadmierne spożywanie produktów wysokoprzetworzonych, z dużą zawartością tłuszczy trans zwiększa ryzyko rozwoju wielu chorób:
- miażdżycy,
- zawału serca,
- udaru mózgu,
- zakrzepicy żył głębokich,
- depresji,
- cukrzycy typu 2,
- nowotworów.
Warto pomyśleć nad zmianą nawyków żywieniowych, a popularne dania z barów szybkiej obsługi zastąpić domowym w zdrowszej wersji.
Sprawdź również pomysły na fast food w wersji fit: