Burger Drwala, pizza, frytki, a może kebab? Teraz możesz jeść je bez wyrzutów sumienia! Wypróbuj przepisy na ich zdrowszą fit wersję
Burger Drwala
Popularna kanapka w okresie jesienno-zimowym kusi niejednego miłośnika dań typu fast food. Składa się przede wszystkim z bułki, smażonego mięsa wołowego, panierowanego i smażonego sera, boczku, tłustych sosów oraz niewielkiej ilości warzyw.
Według danych producenta, jedna kanapka wazy ok. 320 g i dostarcza aż 894 kcal, czyli prawie 50 proc. dziennego zapotrzebowania na energię dla przeciętnego człowieka. Porcja zawiera również 51 g tłuszczy, z czego 20 g stanowią niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe! Dodatkowo jedna kanapka jest źródłem 39 g białka, 4 g błonnika oraz 4 g soli.
Wersja z podwójnym kotletem zawiera 68 g tłuszczu, co stanowi prawie 100 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik!
Warto zastąpić ją domową wersją z pieczoną piersią kurczaka, z dużą ilością warzyw i sosem na bazie jogurtu naturalnego. Taka kanapka w jednej porcji 320 g dostarczy ok. 400 kcal, 40 g białka, 8 g błonnika pokarmowego, 0,5 g soli i tylko 5 g tłuszczu!