Kalarepa – chroni przed nowotworami i wzmacnia odporność. Pomoże przy anemii i wysokim cholesterolu. Przygotujesz z niej frytki i zupę

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Chrupiąca, soczysta i słodkawa – tak smakuje surowa kalarepa. Dlatego jest idealnym dodatkiem lub bazą do surówek.
Chrupiąca, soczysta i słodkawa – tak smakuje surowa kalarepa. Dlatego jest idealnym dodatkiem lub bazą do surówek. barmalini/123RF
Udostępnij:
Sezon na kalarepę właśnie się rozpoczyna. To świetne źródło witaminy C i błonnika z łatwością można wkomponować w codzienne menu. Kalarepę wolno jeść na surowo, gotowaną i pieczoną. To daje cały szereg możliwości wykorzystania jej zarówno jako chrupiącej przekąski, jak i bazy dań obiadowych. Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne ma ta kapusta warzywna, jak ją uprawiać i podawać.

Spis treści

Kalarepa – uprawa. Czy można wyhodować ją w przydomowym ogrodzie?

Kalarepa to bliska kuzynka brokuła, brukselki, kalafiora i kapusty. Prawdopodobnie znana była już w starożytnym Rzymie. W Europie z pewnością uprawiana jest przynajmniej od średniowiecza. Obecnie można ją spotkać przede wszystkim właśnie Europie, szczególnie popularna jest w Niemczech, ale także w Azji.

Jej uprawa jest szybka i prosta. Można ją siać i sadzić dwa razy w roku: wiosną i latem. Do spożycia nadaje się nawet po 50 dniach od wysiewu, w zależności od gatunku. Rośnie bez większych wymagań, ale musi mieć zapewnioną żyzną, wilgotną glebę. Radzi sobie na stanowisku słonecznym, bądź lekko zacienionym.

Bez trudu można uprawiać ją w przydomowym ogródku, należy jednak pamiętać, że musi rosnąć w sąsiedztwie wybranych roślin. Nie służy jej bliska obecność warzyw z rodziny kapustnych, za to lubi, kiedy w pobliżu znajdują się sałata, por lub seler.

Kalarepa – właściwości zdrowotne. Na co może pomóc?

Kalarepa to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Ceniona jest przede wszystkim za dużą zawartość błonnika i witaminy C oraz za niską kaloryczność – ma zaledwie 27 kcal w 100 g. Ponadto znajdziemy w niej m.in. witaminę B6, potas, magnez, mangan i kwas foliowy.

Dzięki zawartości witaminy C oraz innych przeciwutleniaczy, spożycie kalarepy chroni organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, stanów zapalnych i chorób serca.

Obecność witamin C i B6 wzmacnia odporność organizmu. Kwas askorbinowy wspomaga także wchłanianie żelaza, dlatego spożycie kalarepy wskazane jest dla osób cierpiących z powodu anemii. Dzięki zawartości składników mineralnych jedzenie tego warzywa wspiera pracę serca.

1 szklanka (135 g) kalarepy zapewnia ok. 17 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik, co wspomaga układ pokarmowy i reguluje poziom cukru we krwi. Zawarty w kalarepie błonnik rozpuszczalny pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi, a nierozpuszczalny reguluje pracę jelit.

Kobiety ciężarne, o ile mają zdrową tarczycę i nie cierpią z powodu wzdęć, mogą włączyć kalarepę do codziennej diety. Będzie im służyła ze względu na zawartość składników mineralnych oraz kwasu foliowego niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu.

Dowiedz się więcej:

Kalarepa – przepisy na zupę-krem i aromatyczne frytki

Często wyrzucane są łodygi i liście kalarepy, bo niewiele osób wie, że także one są zdatne do spożycia. Szczególnie wartościowe są liście magazynujące składniki odżywcze. Po obraniu z twardej skóry, kalarepę można jeść na surowo lub poddawać obróbce termicznej. Pokrojona w plastry to chrupiąca i smaczna przekąska, sprawdzi się także jako dodatek do surówek. Może być bazą zupy-kremu lub zostać upieczona, np. w formie frytek. Poniżej przedstawiamy przepisy na te dania.

Zupa z kalarepy
Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 3 średniej wielkości kalarepy,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 100 ml śmietany (18 proc. tłuszczu),
  • olej,
  • przyprawy: sok z cytryny, sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa, pietruszka.

Przygotowanie:

  1. Kalarepkę i ziemniaki obierz ze skórki zachowując liście kalarepy. Pokrój miąższ w drobną kostkę.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a następnie zeszklij w garnku o grubym dnie.
  3. Dodaj pokrojone ziemniaki i kalarepę i podsmaż przez ok. 3-4 minuty.
  4. Zalej gorącym bulionem i gotuj przez kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania dorzuć liście kalarepy.
  5. Zblenduj na gładki krem, dodaj śmietanę i dopraw do smaku.

Frytki z kalarepki
Składniki:

  • 3 średniej wielkości kalarepy
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany.

Przygotowanie:

  1. Obierz kalarepę i pokrój w słupki.
  2. Umieść je w misce i wymieszaj w olejem i przyprawami.
  3. Rozłóż równo frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 15-25 minut.
  5. Na koniec pieczenia dopraw solą.
  6. Podawaj z domowym ketchupem lub jako dodatek do dań obiadowych.

Zobacz także:

Powoli rozpoczynamy sezon na polskie świeże warzywa i owoce. Po jakie produkty sięgać w maju? Najlepiej po te, na które trwa właśnie sezon. Teraz będą nie tylko najlepiej smakowały, ale też będą miały najwięcej wartości odżywczych – witamin i składników mineralnych. Aby je poznać przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Co jeść w maju? Właśnie te warzywa i owoce warto kupować wio...

Zadbaj o optymalne trawienie

miejsce #1

Aflofarm

Travisto 40 tabletek

21,86 zł12,35 zł-44%
miejsce #2

Aflofarm

Travisto 40 tabletek

21,86 zł12,35 zł-44%
miejsce #3

Aflofarm

Travisto 40 tabletek

21,86 zł12,35 zł-44%
miejsce #4

Aflofarm

Travisto 40 tabletek

21,86 zł12,35 zł-44%
miejsce #5

Aflofarm

Aflofarm Eliminacid 30 tabletek

29,99 zł16,99 zł-43%
miejsce #6

Aflofarm

Aflofarm Eliminacid 30 tabletek

29,99 zł16,99 zł-43%
miejsce #7

Aflofarm

Aflofarm Eliminacid 30 tabletek

29,99 zł16,99 zł-43%
miejsce #8

Aflofarm

Aflofarm Eliminacid 30 tabletek

29,99 zł16,99 zł-43%
miejsce #9

Aflofarm

Aflofarm Eliminacid 30 tabletek

29,99 zł16,99 zł-43%
miejsce #10

Aflofarm

Aflofarm Eliminacid 30 tabletek

29,99 zł16,99 zł-43%
miejsce #11

Aflofarm

Aflofarm Eliminacid 30 tabletek

29,99 zł16,99 zł-43%
miejsce #12

Biocodex

Symbiosys Alflorex 30 kapsułek

40,62 zł
miejsce #13

Sanprobi

Sanprobi IBS 20 kaps.

23,64 zł
miejsce #14

Aflofarm

HepaSlimin 30 tabl.

8,48 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polska coraz bardziej rowerowa

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie