Kalarepa – chroni przed nowotworami i wzmacnia odporność. Pomoże przy anemii i wysokim cholesterolu. Przygotujesz z niej frytki i zupę

Marta Siesicka-Osiak
Chrupiąca, soczysta i słodkawa – tak smakuje surowa kalarepa. Dlatego jest idealnym dodatkiem lub bazą do surówek.
Chrupiąca, soczysta i słodkawa – tak smakuje surowa kalarepa. Dlatego jest idealnym dodatkiem lub bazą do surówek. barmalini/123RF
Sezon na kalarepę właśnie się rozpoczyna. To świetne źródło witaminy C i błonnika z łatwością można wkomponować w codzienne menu. Kalarepę wolno jeść na surowo, gotowaną i pieczoną. To daje cały szereg możliwości wykorzystania jej zarówno jako chrupiącej przekąski, jak i bazy dań obiadowych. Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne ma ta kapusta warzywna, jak ją uprawiać i podawać.

Spis treści

Kalarepa – uprawa. Czy można wyhodować ją w przydomowym ogrodzie?

Kalarepa to bliska kuzynka brokuła, brukselki, kalafiora i kapusty. Prawdopodobnie znana była już w starożytnym Rzymie. W Europie z pewnością uprawiana jest przynajmniej od średniowiecza. Obecnie można ją spotkać przede wszystkim właśnie Europie, szczególnie popularna jest w Niemczech, ale także w Azji.

Jej uprawa jest szybka i prosta. Można ją siać i sadzić dwa razy w roku: wiosną i latem. Do spożycia nadaje się nawet po 50 dniach od wysiewu, w zależności od gatunku. Rośnie bez większych wymagań, ale musi mieć zapewnioną żyzną, wilgotną glebę. Radzi sobie na stanowisku słonecznym, bądź lekko zacienionym.

Bez trudu można uprawiać ją w przydomowym ogródku, należy jednak pamiętać, że musi rosnąć w sąsiedztwie wybranych roślin. Nie służy jej bliska obecność warzyw z rodziny kapustnych, za to lubi, kiedy w pobliżu znajdują się sałata, por lub seler.

Kalarepa – właściwości zdrowotne. Na co może pomóc?

Kalarepa to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Ceniona jest przede wszystkim za dużą zawartość błonnika i witaminy C oraz za niską kaloryczność – ma zaledwie 27 kcal w 100 g. Ponadto znajdziemy w niej m.in. witaminę B6, potas, magnez, mangan i kwas foliowy.

Dzięki zawartości witaminy C oraz innych przeciwutleniaczy, spożycie kalarepy chroni organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, stanów zapalnych i chorób serca.

Obecność witamin C i B6 wzmacnia odporność organizmu. Kwas askorbinowy wspomaga także wchłanianie żelaza, dlatego spożycie kalarepy wskazane jest dla osób cierpiących z powodu anemii. Dzięki zawartości składników mineralnych jedzenie tego warzywa wspiera pracę serca.

1 szklanka (135 g) kalarepy zapewnia ok. 17 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik, co wspomaga układ pokarmowy i reguluje poziom cukru we krwi. Zawarty w kalarepie błonnik rozpuszczalny pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi, a nierozpuszczalny reguluje pracę jelit.

Kobiety ciężarne, o ile mają zdrową tarczycę i nie cierpią z powodu wzdęć, mogą włączyć kalarepę do codziennej diety. Będzie im służyła ze względu na zawartość składników mineralnych oraz kwasu foliowego niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu.

Dowiedz się więcej:

Kalarepa – przepisy na zupę-krem i aromatyczne frytki

Często wyrzucane są łodygi i liście kalarepy, bo niewiele osób wie, że także one są zdatne do spożycia. Szczególnie wartościowe są liście magazynujące składniki odżywcze. Po obraniu z twardej skóry, kalarepę można jeść na surowo lub poddawać obróbce termicznej. Pokrojona w plastry to chrupiąca i smaczna przekąska, sprawdzi się także jako dodatek do surówek. Może być bazą zupy-kremu lub zostać upieczona, np. w formie frytek. Poniżej przedstawiamy przepisy na te dania.

Zupa z kalarepy
Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 3 średniej wielkości kalarepy,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 100 ml śmietany (18 proc. tłuszczu),
  • olej,
  • przyprawy: sok z cytryny, sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa, pietruszka.

Przygotowanie:

  1. Kalarepkę i ziemniaki obierz ze skórki zachowując liście kalarepy. Pokrój miąższ w drobną kostkę.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a następnie zeszklij w garnku o grubym dnie.
  3. Dodaj pokrojone ziemniaki i kalarepę i podsmaż przez ok. 3-4 minuty.
  4. Zalej gorącym bulionem i gotuj przez kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania dorzuć liście kalarepy.
  5. Zblenduj na gładki krem, dodaj śmietanę i dopraw do smaku.

Frytki z kalarepki
Składniki:

  • 3 średniej wielkości kalarepy
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany.

Przygotowanie:

  1. Obierz kalarepę i pokrój w słupki.
  2. Umieść je w misce i wymieszaj w olejem i przyprawami.
  3. Rozłóż równo frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 15-25 minut.
  5. Na koniec pieczenia dopraw solą.
  6. Podawaj z domowym ketchupem lub jako dodatek do dań obiadowych.

Zobacz także:

Powoli rozkręca się sezon na polskie świeże warzywa i owoce. Po jakie produkty sięgać w maju? Najlepiej po te, na które trwa właśnie sezon. Teraz będą nie tylko najlepiej smakowały, ale też będą miały najwięcej wartości odżywczych – witamin i składników mineralnych. Aby je poznać przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Co jeść w maju? Te sezonowe warzywa i owoce kuszą smakiem i ...

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia