Spis treści
Lekkie i zdrowe sałatki na grilla
Mówiąc o daniach na grilla zwykle mamy od razu na myśli kiełbasę, karkówkę czy kaszankę. Takie potrawy są jednak dość kaloryczne, ciężkostrawne i mają niewiele wartości odżywczych. Dodatkowo przygotowywane na żarzącym się ruszcie grilla zbyt długo mogą także zawierać związki rakotwórcze, które powstają w potrawach pod wpływem wysokiej temperatury oraz zawarte są także w dymie wydzielającym się podczas grillowania.
Chcesz wzbogacić dania z grilla o cenne wartości odżywcze i witaminy? Zrób sałatkę. Wypróbuj te przepisy na pyszne, lekkie i zdrowe sałatki na grilla!
Aby dania z grilla były zdrowsze należy więc przede wszystkim unikać ich zbyt długiego leżakowania na ruszcie, żeby się nie przypalały. Trzeba także pilnować, aby piekły się one nad żarem, a nie w pełnym ogniu, lepiej przygotowywać je wolniej i dłużej niż szybko i intensywnie.
Sprawdź: Zabójczy grill. Co nam szkodzi oprócz kiełbasy i tłustego jedzenia
Grillowane potrawy same w sobie są dość kaloryczne i tłuste, dlatego dobrze jest dodać do nich lekką sałatkę przygotowaną ze świeżych, sezonowych warzyw. Aby nie była ona zbyt ciężkostrawna i dodatkowo tucząca do jej przygotowania zamiast majonezu użyj oliwy z oliwek, oleju lnianego lub jogurtu naturalnego.
Zobacz także:
Z czego przygotować lekką sałatkę na grilla?
Do przygotowania sałatki na grilla najlepiej jest użyć sezonowych warzyw, które są świeże i łatwo dostępne. W maju pojawiają się młode warzywa takie jak:
- szczypiorek,
- szparagi,
- szpinak,
- sałata zielona,
- rukola,
- rzodkiewka,
- pomidory,
- zielona pietruszka,
- koperek.
W czerwcu natomiast w sklepach i na targach znajdziemy warzywa takie jak:
- kalarepa,
- marchew,
- kalafior,
- brokuły,
- botwinka.
W okresie wakacyjnym, czyli w lipcu i sierpniu dołączają do nich jeszcze m.in. dynia, papryka czy cukinia. Sałatka będzie świetnym dodatkiem do grillowanych mięs, ryb i ziemniaków.
Wypróbuj przepisy na lekkie i zdrowe sałatki na grilla!