Spis treści
Dlaczego warto jeść czarną porzeczkę? Korzyści są zaskakujące
Czarne porzeczki to polski superfood, czyli naturalny produkt korzystnie wpływający na zdrowie. Zawarte w nich składniki sprawiają, że ich regularne spożywanie wzmacnia organizm i zmniejsza ryzyko rozwoju wielu schorzeń. W galerii przedstawiamy, jaki wpływ na zdrowie ma regularne jedzenie tych owoców.
Co się dzieje z organizmem, gdy jesz czarne porzeczki?
Właściwości odżywcze czarnej porzeczki
Czarne porzeczki powszechnie występują na terenie naszego kraju, a ich zbiór rozpoczyna się już w połowie lipca. Są to niskokaloryczne owoce, ponieważ w porcji 100 g zawierają tylko 63 kcal. Znajdziemy tam również 1,4 g białka, 15,3 g węglowodanów, a także znikome ilości tłuszczy – 0,41 g. Nie można zapomnieć również o błonniku pokarmowym (aż 7,9 g na 100 g), który wspiera prawidłową pracę jelit, zapobiega zaparciom oraz zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego.
Zobacz też: Do sałatki, deseru, na suchą skórę i zniszczone włosy. Ten olej leczy, odmładza i pielęgnuje
Czarne porzeczki mają dodatkowo niski indeks glikemiczny, który wynosi tylko 15. Dzięki temu osoby chore na cukrzycę, insulinooporność lub mające stan przedcukrzycowy mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości tych owoców, bez ryzyka nagłego wzrostu glukozy we krwi.
Czarne porzeczki stanowią znakomite źródło witaminy C (181 mg na 100 g), która jako silny antyoksydant chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Taka porcja czarnej porzeczki zawiera prawie 3 razy więcej witaminy C niż pomarańcze lub cytryny.
Co jeszcze zawierają czarne porzeczki? W 100 g tych owoców znajdziemy również:
- witaminę A – 230 jednostek międzynarodowych (IU),
- witaminę B1 – 0,05 mg,
- witaminę B2 – 0,05 mg,
- witaminę B3 – 0,03 mg,
- witaminę B6 – 0,066 mg,
- witaminę E – 1 mg,
- potas – 322 mg,
- wapń – 55 mg,
- magnez – 24 mg,
- żelazo – 1,54 mg,
- cynk – 0,27 mg,
- mangan – 0,26 mg.
Co sprawia, że owoce te zaliczane są do superżywności? To zasługa przede wszystkim znacznej ilości flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy, które redukują w organizmie stres oksydacyjny i zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów, nadciśnienia tętniczego, a nawet miażdżycy.
Dodatkowo porzeczki to skarbnica rutyny, która wraz z witaminą C uszczelnia naczynia krwionośne i usprawnia przepływ krwi przez naczynia. Natomiast kwercetyna w naturalny sposób obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi oraz łagodzi objawy alergiczne, takie jak katar, łzawienie oczu i kaszel.
Mimo dobroczynnych właściwości nie wszyscy mogą cieszyć się jej smakiem. Przeciwwskazaniami do spożywania soku z czarnej porzeczki są:
- zapalenie wątroby,
- zakrzepowe zapalenie żył,
- nadkwaśność żołądka,
- choroba wrzodowa żołądka.
Warto także wspomnieć, że sok z czarnej porzeczki wchodzi w interakcję chemiczną z popularną aspiryną, dlatego bezwzględnie nie wolno ich ze sobą łączyć!
Przepis na smaczny dżem z czarnej porzeczki
Przygotowanie dżemu z czarnej porzeczki nie jest trudne i nie wymaga specjalnych umiejętności. Najlepsze do przetworów będą dojrzałe porzeczki o ciemnym kolorze, które należy najpierw pozbawić wszystkich ogonków.
Potrzebne będą tylko 2 składniki:
- 1 kg czarnej porzeczki,
- 500 g cukru lub 300 g cukru i 200 g erytrytolu.
Jak przygotować dżem z czarnej porzeczki?
- Obrane z gałązek porzeczki dokładnie umyj i włóż do garnka.
- Dodaj cukier lub cukier z erytrytolem i mieszaj do momentu zagotowania.
- Zmniejsz moc palnika i gotuj przez 60 minut bez pokrywki.
- Po godzinie gotowania dżem powinien mieć konsystencję kisielu.
- Do wyparzonych słoików przelej dżem i dokładnie zakręć.
- Warto słoiki poddać pasteryzacji po to, aby na dłużej zachowały swoją świeżość.
- Słoiki włóż do garnka i zalej do 3/4 wysokości wodą i doprowadź wodę do wrzenia. Od momentu zagotowania należy poczekać 15 minut w celu pasteryzacji i po tym czasie zdjąć garnek z ognia. Aby słoiki nie pękły podczas gotowania, dobrze jest oddzielić każdy od siebie ściereczką lub ręcznikiem.
- Tak przygotowany dżem możesz przechowywać w chłodnym miejscu nawet kilka lat.